Blic

OLUJA SVAKE GODINE PODIGNE TENZIJE

-

Svojatanje Tesle nije jedni kamen u cipeli koji guši odnos Srba i Hrvata, svakako najteže breme je prošlost opterećena sukobima iz devedeseti­h. Svake godine, godišnjica “Oluje”, vojno-policijske akcije u kojoj je proterano čak 250.000 Srba, a 1.852 su ubijena ili nestala, dovede do dizanja tenzija, a Beograd i Zagreb se ponovo nađu na tankom ledu.

Prošle godine se, doduše, desila se promena, premijer Andrej Plenković je prvi put sagledao stvari i iz ugla

prognanih i ubijenih Srba pa je tako, između ostalog, u govoru na obeležavnj­u “Oluje” rekao da je ova akcija bila “dramatična za mnoge hrvatske Srbe” koji su bili prisiljeni na beg iz zavičaja od hrvatskih snaga. Pritom je i osudio zločine na Srbima. Takođe, da bi mogli da počnu da duvaju novi vetrovi najavio je i odlazak potpredsed­nika hrvatske Vlade iz redova srpskog naroda i predsednik­a Samostalne demokratsk­e srpske stranke Borisa Miloševića u Knin, ali i prisustvo ministra branitelja Tome Medveda u selu Grubore i odavanje počasti civilnim srpskim žrtvama ubijenim u danima nakon Oluje.

Među stvari koje treba rešiti, a tiču se problema koje Srbi imaju u Hrvatskoj, kako je nedavno rekao potpredsed­nik hrvatske vlade Boris Milošević, spada i upotreba ćirilice, koja, prema njegovim rečima, nije nikakvo agresorsko pismo, nego pismo kao i svako drugo”.

- Kod Srba postoje specifični problemi - od jezika i pisma, pa do stambenog zbrinjavan­ja, elektrifik­acije sela koje mejnstrim stranke percipiraj­u kao periferne probleme - rekao je Milošević.

 ??  ?? Teslina rodna kuća i spomenik u smiljanu rušeni nekoliko puta
Teslina rodna kuća i spomenik u smiljanu rušeni nekoliko puta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia