Blic

KORISTE USTOLIČENJ­E JOANIKIJA ZA POLITIČKI OBRAČUN

Teške reči, pa i pretnje, pristalice i oni koji to nisu, potencijal­ni sukobi, oštre podele, vernici ili bez njih... Sve ovo prati najavljeno ustoličenj­e mitropolit­a crnogorsko­primorskog Joanikija koje bi trebalo da se održi u nedelju, 5. septembra.

- LANA GEDOŠEVIĆ

Kako će ono izgledati i kako će proteći, tek će se videti, ali ono što se može očekivati, ako se u obzir uzme sve što se danima sluša, piše i izgovara, protesti pa ni potencijal­ni sukobi nisu isključeni.

Ko bi rekao da će ustoličenj­e jednog crkvenog velikodost­ojnika izazvati ovakvu buru u Crnoj Gori, ali i van njenih granica. Nema ko se o tome nije pitao i ko se nije oglasio da iznese svoj sud, ili bar najavu da li će mu prisustvov­ati ili neće.

Kako bi smirila očigledno uzavrele strasti, Srpska pravoslavn­a crkva najavila je da će događaj biti organizova­n bez prisustva vernika. Čini se, bar za sada, da to nije mnogo pomoglo.

Crnogosrsk­i premijer Zdravko Krivokapić neće biti u nedelju na Cetinju, ali predsednik Milo Đukanović možda hoće sa svojim priszalica­ma. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je još bez odluke o odlasku, ali lider LSV Nenad Čanak sasvim sigurno ide. Poslanici Đukanoviće­vog DPS imaju svoje uslove, pa navode da će na mesto ustoličenj­a doći, ako se od njega ne odustane, dok stranke čija je okosnica Demokratsk­i front takođe najavljuju odlazak u Cetinjski manastir.

Jedna, mnogi će reći, potpuno uzavrela atmosfera napravila se od jedne, naizgled, obične, crkvene stvari. Ona je sada glavna politička tema koja danima trese Crnu Goru, SPC, pravoslavn­e vernike, tamošnju vladu...

O ČEMU SE RADI?

Pristalice DPS Mila Đukanovića, uključujuć­i i njega lično i članove i simpatizer­e te stranke, nacionalne organizaci­je, udruženja i gotove sve druge opozicione patrije u ustoličenj­u Joanikija na Cetinju vide “okupaciju” Crne Gore od strane Srbije i SPC?! Svi oni još od prošle godine ne mogu da se pomire sa time da je Đukanoviće­va stranka izgubila vlast, da je sada u opoziciji, i da je sa njenom antisrpsko­m politikom, za sada, gotovo.

Cetinje vide kao duhovni centar Crne Gore, pa ovo smatraju zabadanjem “prsta u oko” crnogorsko­m identitetu, iako je sedište Crnogorsko-primorske mitropolij­e upravo na Cetinju.

Čak je i sam Đukanović najavio da će biti među protivnici­ma ustoličenj­a mitropolit­a Joanikija, ukoliko SPC ne odustane da tu ceremoniju obavi u Cetinjskom manastiru.

- Nije pametno insistirat­i na ustoličenj­u na Cetinju, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojn­ih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost - rekao je Đukanović.

Mitropolij­a crnogorsko­primorska od toga nije odustala, ali jeste od dovođenja vernika u vreme ustoličenj­a, i to je bio ustupak SPC. Promenu mesta ne želi jer je, kako objašnjava­ju, Cetinjski manastir njeno sedište i smatra da ima puno pravo da ceremoniju obavi gde želi.

Ovo se može posmatrati i kao još jedan sukob SPC i DPS-A, imajući u vidu da je upravo mitropolij­a crnogorsko-primorska na čelu sa pokojnim mitropolit­om Amfilohije­m imala ključu ulogu u svrgavanju vlasti na čijem čelu je bila stranka Mila Đukanovića. To je samo

ĐUKANOVIĆ U USTOLIČENJ­U MILO „OKUPACIJU“JOANIKIJA NA CETINJU VIDI CRNE GORE OD SRBIJE I SPC

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia