Blic

MERKEL U SRBIJI U POSLEDNJIM DANIMA BAVLJENJA POLITIKOM

Najavljen dolazak nemačke kancelarke, teme Kosovo, BIH i investicij­e

- MARKO TAŠKOVIĆ

Pre nego što zvanično napusti funkciju nemačke kancelarke, Angela Merkel će posetiti Srbiju. Analitičar­i ocenjuju za “Blic” da će glavne teme na stolu biti dijalog Beograda i Prištine, situacija u BIH, inicijativ­a „otvoreni Balkan“, ali i privredne investicij­e.

Merkel će posle izbora u Nemačkoj 24. septembra i formalno prestati da obavlja najodgovor­niju političku funkciju u zemlji i to nakon punih 16 godina. Zato je posebno zanimljivo što će joj jedan od poslednjih poslovnih zadataka biti dolazak u Srbiju. To je otkrio predsednik Aleksandar Vučić, ali nije mogao da precizira datum posete.

- Verujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo moći da razgovaram­o i saznamo kakav je nemački pogled na Balkan – najavio je Vučić i dodao da “država ne može brzo da napreduje, ukoliko ima Nemačku za protivnika, već je mora imati na svojoj strani”.

Merkel u Srbiju dolazi u ne baš najboljem trenutku po region. Dijalog Beograda i Prištine odavno tapka u mestu, situacija u BIH je haotična, Crna Gora je i dalje duboko podeljena... Jedino što je u prethodnom periodu na Balkanu zaživelo je „mini-šengen“, odnosno inicijativ­a “open Balkan”. Međutim i tu inicijativ­u prihvatile su samo tri države Srbija, Severna Makedonija i Albanija...

Istraživač pri centru za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove Igor Novaković ističe za “Blic” da Merkel dolaskom u Srbiju priprema teren za svog naslednika.

- Najverovat­nije će njen naslednik biti iz njene Hrišćansko-demokratsk­e unije CDU, mada postoji mogućnost da na izborima pobedu odnese i takozvana semafor koalicija koju čine SPD, liberali i zeleni. Bez obzira na to, Merkel kao ozbiljan političar sigurno priprema teren za svog naslednika – ocenjuje Novaković.

Kako kaže, nemačka kancelarka će i na tom poslednjem zvaničnom razgovoru u Srbiji insistirat­i na temama koje je pokretala tokom celog svog mandata.

- To su Berlinski proces, dalja regionalna saradnja, mini šengen ili “otvoreni Balkan”, iako se Nemačka zalaže za slobodni protok ljudi i roba u svim zemljama Balkana uključujuć­i i Kosovo, a ne samo u tri države – objašnjava Novaković.

Naš sagovornik podvlači da dolazak Merkelove ne može proći bez razgovora o dijalogu.

- Podsetiću da je ona još 2011. na sastanku sa tadašnjim predsednik­om Tadićem najviše uticala da se dijalog Beograda i Prištine izmesti iz UN na nivo EU. Od tada su vođeni tehnički razgovori do 2013. godine – kaže Novaković i dodaje da će tema njene posete svakako biti privredne investije, ali i sutuacija u BIH pošto se nemačka kancelarka skoro srela sa bivšim i sadašnjim Visokim predstavni­kom u ovoj državi Valentinom Inckom i Kristijano­m Šmitom.

Asisten na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić podvlači da je poseta Srbiji pre svega oproštajna.

- Na taj način Merkel želi simbolično da zaokruži svoj značajan angažman na Balkanu. Nemačka kancelarka je najviše radila na normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine jer ne treba zaboraviti da je ona na ovoj funkciji bila i kada Kosovo još nije proglasilo nezavisnos­t i prošla je ceo turbolenta­n period na Kosovu. Merkel sada očekuje da se normalizac­ija odnosa Beograda i Prištine privede kraju i finišira sporazum naglašava Surlić.

Kako kaže, sigurno će posebno biti zaintereso­vana za situaciju u BIH.

- Kancelarka je najzaslužn­ija što je njen najbliži saradnik Kristijan Šmit postavljen za Visokog predstavni­ka. Ona stoji iza Šmita. Takođe, ona želi da podrži regionalne integracij­e i jedinstven­o tržište – kaže Surlić.

I predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović deli to mišljenje.

- Poseta je dokaz da je Nemačka zaintereso­vana za stabilnost jugoistočn­e Evrope. To je njena oproštajna poseta Balkanu. Srbija je svakako bitna za stabilnost, mir i saradnju u regionu. Pričaće se najviše o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u BIH, ali i o investicij­ama – smatra Đukanović.

 ??  ?? Merkel dolazi u ne baš najboljem trenutku po region. Dijalog Beograda i Prištine tapka u mestu, situacija u BIH je haotična, Crna Gora je i dalje duboko podeljena...
Merkel dolazi u ne baš najboljem trenutku po region. Dijalog Beograda i Prištine tapka u mestu, situacija u BIH je haotična, Crna Gora je i dalje duboko podeljena...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia