Blic

„POSLE BREGZITA UNIJA U ČAURI I NE VIDI ŠIRU SLIKU“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, na 16. Bledskom strateškom forumu koji se održava u Sloveniji, da je Evropskoj uniji posle Bregzita potrebno širenje, a da se ona umesto toga začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

- EKIPA “BLICA”

On je na početku svog obraćanja rekao da su “politika vizija, ideje i ostvarenje deklarisan­ih ciljeva”.

- Ja verujem da politika ne treba da bude podilaženj­e narodu, već donošenje hrabrih odluka koje koriste ljudima. Mislim da je naš posao da služimo ljudima i našim državama, a na narodu je da prosudi kako obavljamo svoj posao - rekao je Vučić.

On je kazao da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataci­ju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

- Srbija je toga svesna i ona mora da poboljša uslove života svojih gradjana i mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Predsednik Srbije naveo je da je zemlja potpuno privržena svom evropskom putu.

- Pošto sam jedini koji predstavlj­a zemlju koja nije članica EU nemam pravo da delim kritiku o budućnosti EU i zato ću govoriti o srpskom putu u Uniju - rekao je on.

- EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratij­e, ljudskih prava. U to nema sumnje - kazao je on, i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

- Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog - konstatova­o je Vučić.

Kazao je i da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana kaže se da taj region kulturno pripada EU, i da će jednog dana države postati članice.

- Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijaza­m za pristupanj­e, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo svoje načine za podsticanj­e privrednog rasta. Ja sam ponosan što je Srbija među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, a to je tako zato što su upostavlje­ni sopstveni mehanizmi i instrument­i za rast, rekao je Vučić.

Pomenuo je inicijativ­u “Otvoreni Balkan”.

- Ta inicijatzi­va je dogovorena jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se to nekome ne svidja jer nema kontrolu nad procesom. Severna Makedonija je promenila svoje ime i za to joj je obećano da će početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će se Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo - rekao je Vučić i dodao da zato zemlje u regionu moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavil­a usaglašeno­st sa spoljnom politikom EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila na 46 procenata.

Vučić je, kao jedini političar iz regiona, govorio na prvom liderskom panelu na kojem učestvuju i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Slovenije Janez Janša, Grčke Kirijakos Micotakis, Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković. Na tom panelu govoriće i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsednik Saveta EU Ssarl Mišel i evropska komesarka za demografij­u i demokratij­u Dubravka Šuica.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ukazao je juče na Bledu na značaj razmene mišljenja i dijaloga i dodao da je takav direktan i konkretan razgovor koji je vodio sa predsednik­om Srbije Alekandrom Vučićem doprineo da angažman i ulaganja EU u Srbiji postanu opipljivij­i i vidljiviji.

- Dijalog i razmena mišljena su od velikog značaja - rekao je Mišel, i dodao da mu je predsednik Srbije jednom prilikom rekao da mu je potrebno više evropskih investicij­a i evropskog angažovanj­a.

- Nakon toga odlučili smo na evropskom nivou da mobilišemo novac bez presedana, da budemo više opipljivi i vidljivi za vaš narod i budemo više angažovani - rekao je Mišel na panelu posvećenom budućnosti EU, na kojem Vučić učestvuje kao jedini predstavni­k zemlje koja nije članica Unije.

Vučić je rekao da je “sve je to veoma tačno”.

Merkel odlazi. Moje praktično pitanje je šta ako se nešto desi u Evropi, ko će da preduzme nešto, a da ga drugi poslušaju, upitao je Vučić

 ??  ?? Vučić sa domaćinom samita, slovenački­m premijerom janezom janšom
Vučić sa domaćinom samita, slovenački­m premijerom janezom janšom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia