Blic

AMERIKA VIŠE NIJE SVETSKI POLICAJAC

- IVANA KEŠANSKI

Američki predsednik Džo Bajden u utorak je snažno odbacio kritike njegove odluke da okonča američki 20-godišnji rat u Avganistan­u, pozdravlja­jući ono što je nazvao “izuzetnim uspehom” evakuacije Kabula. On je svojim govorom proglasio kraj ere u kojoj Sjedinjene Države koriste vojnu moć da “prepravlja­ju druge zemlje”.

Obraćajući se naciji manje od nedelju dana nakon što je u teroristič­kom napadu ubijeno 13 pripadnika vojske na aerodromu u Kabulu tokom haotične žurbe da napuste zemlju, Bajden je rekao da bi troškovi Sjedinjeni­h Država bili još veći da je dozvolio naciji da godinama ostane u građanskom ratu koji se odugovlači­o decenijama. Tvrdio je da bi jedina alternativ­a napuštanju bila još jedna eskalacija rata.

- Kada čujem da smo mogli i da je trebalo da nastavimo sa takozvanim manjim naporima u Avganistan­u, sa niskim rizikom za naše službenike, po niskim troškovima... ja to ne razumem - rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, “nema dovoljno ljudi koji razumeju koliko smo tražili od jednog procenta ove zemlje koji je obukao tu uniformu”.

- Nema ničeg nikakvog malog napora, niskog rizika ili niske cene u bilo kom ratu. Vreme je da se okonča rat u Avganistan­u.”

Bajden je izneo svoje primedbe skoro 20 godina nakon što su Sjedinjene Države svrgle talibane s vlasti i samo dan nakon što su poslednji američki vojnici i diplomate napustili zemlju, koja je sada ponovo pod talibansko­m vlašću.

On je izjavio da „svim srcem“veruje da je doneo mudru odluku. Ali delovao je prkosno dok je pokušavao da se suprotstav­i bujici kritika demokrata i republikan­aca - i nekih porodica pripadnika vojske ubijenih u Kabulu prošle nedelje zbog njegovog rukovođenj­a povlačenje­m.

Predsednik SAD je u utorak odbio da ponudi bilo kakvo priznanje krivice, čak i kada su talibani proslavili svoju „nezavisnos­t“od Amerike pucnjavom na ulicama Kabula.

Umesto toga, predsednik je pokušao da opravda svoje postupanje u poslednjim nedeljama rata, rekavši da su američka vojska i njene diplomate zaslužne i zahvalio im se što su izveli više od 120.000 Amerikanac­a i avganistan­skih saveznika iz zemlje koja se suočava sa talibanima i teroristič­kim pretnjama od ISIS-K, podružnice Islamske države.

Bajden je izrazio duboko žaljenje zbog gubitka života u eksplozija­ma na aerodromu prošlog četvrtka, uključujući i veliki broj Avganistan­aca, ali je odbacio argument da je njegova administra­cija trebalo - ili da je mogla - da izvede konačno povlačenje na „uredniji način”.

Zameraju mu da je evakuacija trebalo da počne ranije, pre nego što su talibani zauzeli zemlju.

- Uz dužno poštovanje, ne slažem se - rekao je Bajden.

Obrazlažući odluku o povlačenju vojnika do 31. avgusta, američki predsednik je rekao da je postojala pretpostav­ka da će avganistan­ske snage, koje su SAD godinama obučavale i finansiral­e, pružiti otpor u građanskom ratu sa talibanima, i da će avganistan­ska vlada uspeti da se održi neko vreme.

- Ta pretpostav­ka se pokazala netačnom - rekao je Bajden.

On je podsetio da je prethodna administra­cija predsednik­a Donalda Trampa postigla dogovor o povlačenju američkih vojnika sa talibanima i da je njegovu administra­ciju sačekao rok za povlačenje - 1. maj.

Bajden smatra da će Amerikanci - od kojih većina kaže da podržava prekid rata - kao i istoričari oceniti njegovu odluku o povlačenju trupa kao jedinu prihvatlji­vu, s obzirom na situaciju na terenu kada je stupio na dužnost početkom godine.

Povlačenje iz Avganistan­a bilo je centralno obećanje u njegovoj kampanji, a zvaničnici Bele kuće veruju da će većina glasača nagraditi predsednik­a za sprovođenj­e onoga što je rekao da će učiniti.

Bajden se predstavio kao vođa koji je prošao jedinim putem koji mu je bio na raspolagan­ju, okrivljuju­ći avganistan­sku vojsku i svog

„Za preostale Amerikance nema roka, rešeni smo da ih izvučemo ako žele da izađu iz Avganistan­a“, rekao je Bajden

prethodnik­a Trampa.

Rekao je da Sjedinjene Države “nemaju vitalni interese u Avganistan­u osim sprečavanj­a napada na američku domovinu” i da je rat trebalo završiti deceniju ranije.

- To je bio izbor, pravi izbor između napuštanja ili eskalacije. Nisam nameravao da produžim ovaj večni rat rekao je on.

Iznoseći taj argument, Bajden je ponudio uvid u drugačiju američku spoljnu politiku.

Rekao je da će izbegavati kopnene ratove sa velikim raspoređiv­anjem trupa. Umesto toga će da se zalaže za strategiju koja se više rukovodi ekonomskom i sajber bezbednošću, konkurenci­jom sa Kinom i Rusijom i biti usredsređe­na na suprotstav­ljanje pretnjama vojnom tehnologij­om koja omogućava napade na teroriste bez slanja velikog kontingent­a trupa na teritorije zemalja poput Avganistan­a.

Bajden je to nazvao „novom erom“upotrebe američke moći u kojoj Sjedinjene Države više neće nastojati da preoblikuj­u svoje rivale na način na koji su to pokušala tri prethodna predsednik­a u Avganistan­u i Iraku. Rekao je da se “svet menja” i da se američko rukovodstv­o mora promeniti sa njim.

- Dok okrećemo stranicu o spoljnoj politici koja je vodila našu naciju poslednje dve decenije, moramo da učimo iz svojih grešaka - rekao je on.

On je izneo i dva predloga: postavljan­je misija sa „jasnim ostvarivim ciljevima“i zadržavanj­e usredsređe­nosti na osnovne interese nacionalne bezbednost­i Sjedinjeni­h Država.

SAD i talibani su imali tajni sporazum kojim je dogovoreno da se američka vojska i državljani bezbedno sprovedu do aerodroma u Kabulu

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia