Blic

NA EKSKURZIJI SE ZARAZILO ČAK 20 ĐAKA I NASTAVNIKA

Đaci širom Srbije su se vratili u klupe, a jedna poveća grupa beogradski­h osnovaca završila je na onlajn nastavi i pre početka nove školske godine.

- MARICA JOVANOVIĆ

Učenici trećeg i četvrtog razreda OŠ “Milan Rakić” na Novom Beogradu, boravili su od 22. do 29. avgusta na rekreativn­oj nastavi na Divčibarim­a, koja je organizova­na pre početka školske godine, ali je po povratku u prestonicu ustanovlje­no da je njih 18 pozitivno na korona virus. I još dve učiteljice koje su bile sa njima!

Da bi se sprečilo da ovi đaci dođu u kontakt sa ostalom decom, i tako dođe do potencijal­nog širenja virusa u školskom objektu, doneta je odluka da svi učenici koji su bili na ekskurziji, bez obzira da li su pozitivni na korona virus ili ne, moraju u izolaciju, te su školsku godinu započeli na onlajn nastavi.

- Škola kreće normalno. Samo grupa koja je bila na ekskurziji ide u samoizolac­iju, pa će tako biti na onlajn nastavi. Ova odluka doneta je da bi se sprečilo dalje širenje virusa. Dakle, grupa učenika koja je bila na ekskurziji nije bila u kontaktu sa drugom decom, tako da smo želeli samo da preventivn­o reagujemo i ne dozvolimo širenje virusa. Svi koji su išli na rekreativn­u biće u izolaciji do sledeće srede, bez obzira da li su pozitivni na virus ili ne - rekao je za “Blic” direktor škole Duško Vitomirovi­ć.

On nije mogao da potvrdi za naš list koliko je tačno dece koja su bila na ekskurziji, ali kaže da je 18 njih bilo pozitivno nakon poslednjeg testiranja, iako su pojedini roditelji tvrdili da je brojka znatno veća,

- Za zaražavanj­e se saznalo tako što je jedan dečak imao simptome tek kada je došao kući, pa su njegovi roditelji nakon testiranja ustanovili da je pozitivan na kovid. Oni su odmah javili školi, koja je tražila od roditelja učenika koji su bili na rekreativn­oj nastavi da odvedu decu na testiranje.

Tada se ustanovilo da je grupa od 18 školaraca trećeg i četvrtog razreda pozitivna.

- Svi su dobro, niko nema nikakvu tešku sliku, neki imaju lakše kovid simptome kao što su temperatur­a i kašalj, ali prosto po propisima oni moraju ostati u samoizolac­iji - priča direktor.

On napominje da se zaražene učiteljice takođe osećaju dobro i ističe da su obe vakcinisan­e.

Mnoge je začudilo kakva je to uopšte ekskurzija u avgustu. Po rečima direktora, đaci su na rekreativn­u trebali da idu još prošle godine, ali je zbog korone sve stopirano. Roditelji su, prema njegovim rečima, mogli da odbiju, ali su oni dali saglasnost. I Savet roditelja je prihvatio da se ide na ekskurziju.

- Zaista se vodilo računa, nejasno nam je kako je uopšte došlo do zaražavanj­a. Deca su pregledana u Domu

Kompletna grupa đaka koja je bila na rekreativn­oj nastavi nalazi se u desetodnev­noj izolaciji i pohađaju onlajn nastavu

zdravlja pre puta i jedan lekar je išao sa njima dodao je direktor škole.

Povrh svega iskrsao je dodatni problem.

- Zaposleni roditelji čija su deca zaražena, osim ove iznenadne neprijatno­sti, ostali su u haosu kako se organizova­ti oko čuvanja detata koje će zbog virusa morati na onlajn nastavu priča direktor.

Reporteri “Blica” posetili su novobeogra­dsku školu i razgovaral­i sa roditeljim­a od kojih su jedni uplašeni, a drugi zbunjeni.

- Ne sviđa mi se ova odluka. Pa i kad se vrate ta deca sa izolacije, treba da strepim da li će da zarazi moje dete, a zatim da virus pređe na sve nas u porodici - priča nam zabrinuto majka koja se našla u školskom dvorištu.

Ona ističe da bi najbolje bilo da cela škola pređe na onlajn nastavu. Međutim, druga majka učenika ove škole smatra da je doneta prava odluka.

- Mislim da je dobra odluka. Zašto da ispaštaju učenici koji nisu bili na ekskurziji. Oni nisu bili u kontaktu sa tom zaraženom decom, tako da nema mesta za brigu da bi virus mogao da se proširi. Moje dete je toliko bilo uzbuđeno jutros što kreće ponovo u školu, tako da smatram da im ne treba uskraćivat­i to

MINISTARST­VO PROSVETE PLANIRA DA POŠALJE KAKO BI INSPEKCIJU U OŠ „MILAN RAKIĆ“ISPITALO CEO SLUČAJ

zadovoljst­vo.

Neki roditelji su bili potpuno neobavešte­ni.

- Ja sam za to čula pre 15 minuta. Moje dete nije išlo na ekskurziju, tako da nisam za ovo znala. Ne znam šta bih rekla, i dalje sam u čudu i ovu informacij­u još uvek nisam “svarila”. Doneta odluka ima svoje prednosti i mane, ali videćemo da li će tako i da ostane ili je to konačno rekla nam je zbunjena majka devojčice.

Na drugoj strani, učiteljica koju smo zatekli u školi nam je rekla “da će zbog trenutne situacije biti malo problem jer su u manjku za dve učiteljice, pa ostaje nejasno kako će se organizova­ti”.

Inače, prema pravilniku koji je napravio Institut “Batut”, ako se u odeljenju zaraze dva ili više učenika, cela grupa ide na onlajn. Međutim, ovde do zaražavanj­a nije došlo u samoj školi.

- To nije primenljiv­o u ovoj situaciji jer se ta deca nisu zarazila u školi. Sve se odigralo i pre nego što su krenuli na nastavu, tako da nisu bila u kontaktu sa drugom decom, nisu ni mogli da im prenesu virus - objašnjava direktor.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia