Blic

BAHATI VOZAČ U PRITVORU, NJEGOV BRAT I DALJE U KOMI

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Ivanu J. (16) određen je pritvor do 30 dana zbog izazivanja saobraćajn­e nezgode u kojoj je život izgubila Slađana Arnautović (17).

- TANJA ĆULAFIĆ

Ivanu J. (16) prema krivičnom zakonu zbog Teškog delo protiv bezbednost­i javnog saobraćaja preti kazna zatvora od 6 meseci do pet godina. Njemu će se suđenje odvijati pred Višim sudom u Begradu, u odeljenju za maloletna lica.

- Ivan je učinio krivično delo Teško delo protiv bezbednost­i javnog saobraćaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina za punoletna lica, dok je u slučaju maloletnik­a ona nešto drugačija. Prema tom delu za maloletna lica se može izreći i neka od vaspitnih mera, pojačan nadzor od strane roditelja, pojačan nadzor od organa starateljs­tva, pojačan nadzor u odgovaraju­ćoj ustanoci za vaspitavan­je maloletnik­a, a takođe može i da se izrekne kazna maloletnič­kog zatvora, koja se izdržava u kazneno-popravnom zavodu za maloletnik­e, i nju je izvesno očekivati ukoliko je maloletnik već ranije osuđivan - započela je prču za „Blic“advokat Slavka Babić i objasnila da je u slučaju okolnosti konkretne saobraćajn­e nezgode koju je izazvao Ivan izvesno očekivati kaznu maloletnič­kog zatvora:

„U svim okolnostim­a ovog slučaja, gde imamo

MALOLETNIK JE VOZIO BEZ VOZAČKE JE U KRVI IMAO DOZVOLE, A UTVRĐENO JE DA OKO JEDNOG PROMILA ALKOHOLA

smrtni ihod, više povređenih lica, vozača koji je bio u alkoholisa­nom stanju, izvesna je neka kazna zatvorenog tipa vaspitnoj ustanovi ili u kazneno-popravnom zavodu za maloletnik­e. Ona ovde konkretno ne može biti kraća od šest meseci niti duža od 5 godina, to je trajanje kazne koje treba očekivati.“

Prema njenim rečima, pored navedenih, neprilagođ­ena brzina bi mogla biti još jedna otežavajuć­a okolnost.

- Ukoliko veštak utvrdi da je bilo neprilagođ­ene brzine, kako se sada govori, to će svakako biti otežavajuć­a okolnost - kaže ona.

Advokat Babić je objasnila i da se tokom služenja kazne lice može biti uključeno u vaspitno-koristan rad, u obrazovni sistem i slično.

- Tokom trajanja kazne u rad sa maloletnic­ima neprestano su uključeni vaspitači, pedagozi i psiholozi - navodi i dodaje da je najduže zadržavanj­e u kazneno-popravnom zadovu do navršene 23. godine, nakon čega se odsluženje kazne nastavlja u zatvoru - kaže ona.

Posebno je istakla to da ljudi često izražavaju nezadovolj­stvo zbog kazne koja je određena vozačima koji izazovu saobraćajn­u nezgodu sa smrtnim ishodom, koju smatraju krivičnim delom ubistva iako se ono zapravo ne kvalifikuj­e tako.

- Kod nas krivično delo

Nakon što je popio tri ili četiri piva, Ivan je sa proslave rođendana svoje supruge otišao kada mu je zet dao ključeve automobila i poslao ga po pojačalo

Teško dela protiv bezbednost­i javnog saobraćaja javnost poistoveću­je sa ubistvom, pa kažu „ubio je“i onda negoduju što okrivljeni vozač bude osuđen recimo na dve godine, kažu „blaga je kazna za ubistvo“, ali to ipak nije to krivično delo. Iako je vozač pijan, a njegov umišljaj je tada nedvosmisl­en jer je sebe doveo u takvo stanje, pa samim tim nije sposoban da upravlja svojim postupcima, čak iako je izgubljen ljudski život, to je delo Teško delo protiv bezbednost­i saobraćaja, a kazne za njega nisu iste kao kazne za ubistvo - ističe Babićeva. Teška saobraćajn­a nezgoda dogodila u Zemun Polju kada je maloletni Ivan izgubio kontrolu nad automobilo­m kojim je upravljao. Nakon što je popio tri ili četiri piva, Ivan je sa proslave rođendana svoje supruge otišao kada mu je zet dao ključeve automobila i poslao ga po pojačalo. Do tragedije je, ispričao je, došlo jer je bio zaslepljen svetlom automobila koji mu je dolazio iz suprotnog smera, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom. Na suvozačevo­m mestu nalazila se njegova supruga, a na zadnjem sedištu sedele su sestre Arnautović, staradala Slađana (17) i Marija (19), koja je zadobila lakše povrede, kao i Ivanov brat i sestra. Njegov maloletni brat i dalje se nalazi se u komi.

 ??  ?? Meštani beogradsko­g naselja altina u šoku nakon teške nesreće
Meštani beogradsko­g naselja altina u šoku nakon teške nesreće
 ??  ??
 ??  ?? iz automobila su nakon nesreće ispale dečije stvari
iz automobila su nakon nesreće ispale dečije stvari
 ??  ??
 ??  ?? Podlegla Povredama: slađana arnautović
Podlegla Povredama: slađana arnautović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia