Blic

KULTNI FILM NA POZORIŠNIM DASKAMA

- DAFINA DOSTANIĆ

Sve ljubitelje čuvenog muzičkog filma obradovaće vest da je održana prva proba za istoimeni mjuzikl.

Ovaj popularan filmski naslov nagrađen je Oskarom za najbolju originalnu pesmu „What a feeling“, a muzika iz filma je iznedrila nekoliko hit pesama među kojima je i „Maniac”.

Režiju ove predstave potpisuje Vladan Đurković.

- Kada mi je “Flešdens” predložen kao naslov, pomislio sam: “Jao, kakav je to siže.” Misleći na film zapitao sam se kako to može da izgleda kao predstava, ne čitajući dramski predložak. Međutim, kada sam ponovo pogledao film i pročitao tekst shvatio sam da je dramski predložak mnogo kvalitetni­ji od samog filma i da sami songovi izlaze iz dramske radnje. Ostvarenje se smatra muzičkim filmom iako se nijedna od uloga ne peva, nego je muzika glavna za uspeh projekta. Mnogi su rekli da film zapravo ne bi imao veliki uspeh kod publike da tada, odnosno osamdeseti­h, nije počeo sa emitovanje­m kanal MTV. Ustvari, segmenti filma su korišćeni kao spotovi za numere i film je upravo zbog muzike, doživeo veliki uspeh - priča reditelj Đurković i dodaje da je tada samo za nedelju dana, oko 800.000 kaseta i ploča prodato, a posle toga je sve bila istorija.

Tekst čiji je prevod i prepev uradio Slobodan Obradović, je nastao 2008. godine i sa velikom distancom u odnosu na film, te je, kakose navodi, dramska radnja složenija, a likovi su kompleksni­ji. Podsetimo, priča je nastala po istinitom događaju devojke iz Toronta, koja je radila u čeličani, a uveče u strpriz klubu.

- Ova ozbiljna priča ima elemente socijalne drame gde nije samo reč o jednoj devojci koja dolazi da pobedi na takmičenju i da se upiše u baletsku školu, već je reč o ozbiljnom sukobu jedne generacije tog vremena i prodora liberarnog kapitalizm­a koji do danas vuče svoje korene i sve je jači - ističe Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama

Glavnu junakinju Aleks, tumače Nevena Nerandžić i Mina Nenadović.

Nevena završava master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevi­ća.

- Mislim da će mi najteže pasti ples. Pevam ceo život, gluma je nešto što sam učila, a što se tiče plesa, za njega imam neku vrstu osećaja, ali pomalo se pribojavam treninga koje ćemo imati, ali u isto vreme mu se i veoma radujem - iskreno priča Nevena. Njena koleginica Mina Nenadović koja je na četvrtoj godini FDU u klasi Srđana Karanovića, naglašava da oseća veliku odgovornos­t.

- Definitivn­o će mi biti najteže da pevam, jer sam završila srednju baletsku školu ”Lujo Davičo” pa mi igranje ne pada teško. Nikada se nisam bavila pevanjem i to je jedina sfera gde baš nemam školskog znanja. Znam da ću uživati na probama, a posle i na premijeri - tvrdi Mina i dodaje da su joj roditelji (glumci Nenad i Snežana Nenadović prim. aut.) veoma uzbuđeni zbog njene prve glavne uloge, ali i da su u isto vreme izuzetno srećni i ponosni.

Pored njih dve glavne uloge tumače i Slaven Došlo /Arsenije Tubić, Milena Živanović /Mitra Mladenović , Miroljub Turajlija, Danijel Korša, Tanja Bošković, Aleksandar Dunić, Slobodan Stefanović...premijera je planirana za novembar.

Nova, peta knjiga pesama Vladimira D. Jankovića, „Sveta Jelena“, prvo javno predstavlj­anje doživeće večeras u 19 časova, u prestižnoj beogradsko­j knjižari „Akademija“u Knez Mihailovoj ulici.

INTERESANT­NA VEĆ PO samom obimu budući da sadrži skoro 90 novih pesama, „Sveta Jelena“, koja se pojavila sa zaštitnim znakom izdavačke kuće “Stella Polare”, svetlo dana ugledala je na Preobražen­je i već je stigla do brojnih poklonika poezije.

Kako najavljuje prevodilac i izdavač Živko Vlahović, koji je ovog leta organizova­o čitav serijal posećenih književnih večeri u „Akademiji“, na predstavlj­anju nove Jankovićev­e zbirke govoriće, pored samog autora, i pisac Muharem Bazdulj, inače autor pogovora pod naslovom „Vaterlo u perspektiv­i“, a stihove će čitati Tamara Stojanović.

„Vladimir D. Janković je starinski pesnik, duhom i poetikom bliži pesnicima koji su u vreme njegovog rođenja stupali na scenu nego onima koji su se rodili u vreme kad je on stupao na scenu. “Sveta Jelena” je knjiga koja vernošću tradiciji i snagom individual­nog talenta toliko nadilazi nivo recentne srpske pesničke produkcije da čitalac prosto poželi da su ovo ona stara vremena u kojima bi čitanje njegove poezije navelo druge pesnike da daju najbolje od sebe“, ističe recenzent Bazdulj, uz napomenu da je „ovo poezija koja unapred priznaje poraz“, te da „Janković ne piše pesmu ni zbog čega osim zbog pesme same“.

Vladimir D. Janković (1968), pesnik, esejista i književni prevodilac, dosad je objavio pesničke zbirke „Pesme“, „Drskost“, „Odbrana Danajaca“i „Dag“, kao i knjigu kratkih priča i eseja „Beograd za upućene“.

Janković ne piše pesmu ni zbog čega osim zbog pesme same, navodi Muharem Bazdulj, autor pogovora „Vaterlo u perspektiv­i“

n

 ??  ?? dženifer Bils kao aleks ovens u filmu „flešdens“
dženifer Bils kao aleks ovens u filmu „flešdens“
 ??  ?? Glavnu junakinju aleks tumače mina nenadović u alternacij­i sa nevenom nerandžić, a u podeli je i slaven došlo
Glavnu junakinju aleks tumače mina nenadović u alternacij­i sa nevenom nerandžić, a u podeli je i slaven došlo
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia