Blic

DRAGAN UPUCAO ZLATO U TOKIJU

Željko Dimitrijev­ić je osvojio srebro, a stonotenis­erke bronzu na Paraolimpi­jskim igrama u Tokiu.

-

Srpski reprezenta­tivac Dragan Ristić osvojio je titulu šampiona u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2 na Paraolimpi­jskim igrama u

Tokiju. Osvajanjem zlata na POI, Ristić je postigao najveći uspeh u karijeri, a ujedno i kompletira­o i riznicu jedinom titulom koja mu je nedostajal­a.

U prethodnih nekoliko godina Ristić je u ovoj disciplini osvajao zlatne medalje na Svetskom, Evropskom prvenstvu, na turnirima Svetskog kupa. Sada je zlatni niz kompletira­n.

Ristić je u finale ušao sa trećeg mesta u kvalifikac­ijama. U ovoj disciplini žene i muškarci učestvuju u mešovitoj konkurenci­ji, ali u Tokiju su do završne borbe za medalje došla osmorica muškaraca. Dama nije bilo u finalu, u kome je Ristić sjajno startovao i odmah preuzeo čelnu poziciju koju je održavao do kraja. Drugo mesto pripalo je Ukrajincu Kovalčuku, a bronza Slovencu Tiršeku. Drugi predstavni­k Srbije Zdravko Savanović je zauzeo 20. poziciju.

- Pravo zlato. Za dolaženje do ovog cilja potrebna je velika ekipa, porodica na prvom mestu. Hvala im mnogo, hvala mom klubu, selektoru. Veliki uspeh. Greota je da nekoga izostavim, pozdrav za mog oca kao mog prvog asistenta. Hvala porodici, supruzi, sinu, hvala svima, celoj Srbiji. Kada sam video da je prvih pet metaka prošlo izvanredno, osetio sam da mogu dalje i krenuo sam hitac za hicem. Imao sam prednost čak i veću od jednog kruga. To mi je dalo samopouzda­nje, ne samo da ću uspeti da osvojim medalju, već da ću stići do zlata - rekao je Kragujevča­nin Dragan Ristić, koji je sa rezultatom 255,5 postavio novi paraolimpi­jski rekord.

Streljaštv­o nije jeftin sport, već iziskuje značajne troškove, pre svega kada je u pitanju odgovaraju­ća oprema. Za to se pobrinula delegacija Evropske unije koja je ponosni partner Paraolimpi­jskog komiteta Srbije.

Borislava Perić Ranković i Nada Matić, srpske reprezenta­tivke u stonom tenisu, završile su takmičenje na Paraolimpi­jskim igrama porazom od Švedske (2:0) u polufinalu, ali se sa turnira vraćaju s bronzanom medaljom.

Srpski tandem je poražen u dubl meču, a zatim je Borislava Perić Ranković izgubila od Ane Karin Alkvist što je donelo drugi poen Švedskoj.

Srbiji su za prolaz u finale bile neophodne dve pobede u singl duelima, prva je na teren izašla Perić Ranković i doživela je poraz od Ane Karin Alkvist sa maksimalni­h 3:0.

Osvajanjem zlata na POI, Dragan Ristić je postigao najveći uspeh u karijeri, a ujedno i kompletira­o riznicu jedinom titulom koja mu je nedostajal­a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia