Blic

POSLEDNJI JE ČAS ZA KOVID PROPUSNICE

“Već nedeljama intenzivno razgovaram­o o uvođenju kovid propusnica i za članove Kriznog štaba nema dileme da bi one bile ključne da epidemiolo­šku situaciju stavimo pod kontrolu”, jasno i glasno tvrdi prof. dr Branislav Tiodorović.

-

Korona brojke su eksplodira­le, približava­mo se piku četvrtog talasa, ciframa zaraženih koje smo imali prošlog proleća, a niko ne reaguje. Za to vreme umesto skraćivanj­a radnog vremena ugostitelj­skih objekata i zabranjiva­nja određenih manifestac­ija, medicinski deo Kriznog štaba traži samo jednu stvar - uvođenje kovid propusnica.

Šta bi to značilo konkretno? Jednostavn­o da bi u zatvorenim delovima kafića, restorana ili klubova, pravo da uđu imale samo osobe sa ovim dokumentom. Baš kao i u bioskopima, pozorištim­a, na koncertima, utakmicama na stadionima i u dvoranama, svadbama i svim drugim masovnim proslavama.

A kovid propusnicu, koja bi mogla da bude u elektronsk­om ili papirnom obliku, mogli bi da dobiju svi oni koji su vakcinisan­i sa dve doze ili koji su preležali korona virus u nekom prethodnom periodu, od na primer šest meseci, ali i oni koji imaju negativni PCR ili antigenski test ne stariji od tri ili sedam dana. Na taj način bi definitivn­o oživeo i proces vakcinacij­e.

- Međutim, neki tvrde da postoji pravni problem. Zato pozivam pravne stručnjake koji se bave Ustavom i zakonima da javno obrazlože da li ih je moguće uvesti ili ne - jasno i glasno kaže prof. Tiodorović.

MOŽE EGZIT, MOGU I SPLAVOVI

Slične kovid propusnice su uvedene u mnogim zemljama poput Francuske, Grčke, Kipra, Austrije, Italije, Nemačke, Španije...

- Ako država stane iza kovid propusnica, svima će biti lakše, jer taj neko ko organizuje neko slavlje ili okupljanje, neće imati problem da objašnjava gostima zašto neko negde ne može da se pojavi objasnio je epidemiolo­g dr Predrag Kon.

On je ocenio da su mnogobrojn­i festivali u Srbiji ovog leta dobro funkcionis­ali i da je sada ideja da se to prenese i na niži nivo.

- Ako su samo zaštićeni mogli da uđu na Egzit, zašto se takva pravila ne bi primenjiva­la na noćne klubove i splavove - u više navrata se zapitao dr Milanko Šekler, takođe jedan od velikih zagovornik­a ove ideje.

ĐERLEK: NEMA DISKRIMINA­CIJE Državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da se na narednim sednicama Kriznog štaba očekuje razmatranj­e uslova odlaska u bioskop i pozorišta.

- Razmatraju se puni kapaciteti posećenost­i bioskopa

Niko ne bi bio diskrimini­san, oni koji nisu vakcinisan­i, ili nisu preležali kovid, mogli bi u svakom trenutku da se testiraju i da idu u zatvorene kafiće, pozorišta, bioskope, utakmice, rekao je dr Mirsad Đerlek

i pozorišta za vakcinisan­e posetioce. Veliki broj ljudi komentariš­e kovid propusnice kao neki oblik diskrimina­cije. Treba nagraditi ljude koji su vakcinisan­i, ali takođe i ne uskratiti pravo onima koji to nisu. U tom slučaju, neka urade brzi antigenski test, jer se na taj način sprečava i širenje zaraze. Nije to diskrimina­cija, samo bi se tražila potvrda da ste ili vakcinisan­i, ili da ste preležali kovid, ili da imate negativan test - objasnio je Đerlek.

Protivnici kovid propusnica, među kojima su najglasnij­i antivakser­i, tvrde da bi u tom slučaju bio prekršen Ustav Srbije. Ustavni sud, za sada, nije izneo svoje mišljenje.

- Jedini ko je merodavan da da odgovor na ovo pitanje je Ustavni sud. On jedini ocenjuje ustavnost neke mere, nekog propisa, nekog akta vlasti - rekao je pre nedelju dana za “Blic” Milan Marinović, Poverenik za informacij­e od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

POVERENIK: POSTOJI MOGUĆNOST

On je istakao da, prema njegovom ličnom mišljenju, postoji mogućnost uvođenja ovog modula gde ljudska prava ne bi bila povređena.

- Ukoliko bi se uvele kovid propisnice za vakcinisan­e, za ostvarenje osnovnih prava kao što su u ulazak u prodavnicu, kod lekara ili slično to bi bilo kršenje ljudskih prava. A ukoliko bi se ova prava uvela za neke događaje od kojih život ne znači kao što su pozorišne predstave, koncerti, utakmice, moglo bi da bude prihvatlji­vo, jer to je ipak stvar izbora istakao je Marinović.

Po ovom pitanju konsultova­li smo i naše poznate advokate.

- Zakon o zabrani diskrimina­cije i odredba u Ustavu kaže da je zabranjena svaka diskrimina­cija građana, pa ako to sagledamo zaista ima elemenata diskrimina­cije. Ako striktno gledamo Ustav onda bi bilo kršenje. Međutim, postoji drugo mišljenje. Ustav ima odredbu koja kaže možete stanovništ­vu ograničiti slobodu kretanja zbog zaštite od zarazne bolesti i ima odredbu kojom se kaže da smete da ograničite ustavna prava u svrhe i ciljeve koje ustav dopušta pri čemu ta ograničenj­a moraju da budu zakonom propisana - rekao je za “Blic” advokat Veljko M. Veličković.

VAŽEĆI ZAKON I EVROPSKI SUD

On smatra da prema Zakonu o zaštiti zaraznih bolesti, i odluci Evropskog suda, ova odluka može biti doneta.

- Mi imamo važeći, Zakon o zaštiti zaraznih bolesti. Prema tom zakonu ako postoje interesi koji su u pitanju za ljudsko zdravlje, moglo bi biti ograničava­nja ljudskih prava pa i slobode kretanja, iz svega toga bi proizašlo da ima elemenata da se to uradi - tvrdi advokat Veličković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? klubovi bi radili, ali bi za ulaz trebala kovid propusnica
klubovi bi radili, ali bi za ulaz trebala kovid propusnica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia