Blic

Nema saradnje s vlašću, promena celog sistema

-

POKRET DVERI PREDLOŽIO je, kako se kaže, “kolegama u opoziciji” platformu u sedam tačaka koja se tiče predstojeć­ih izbora.

U prvoj tački “nema saradnje sa vlašću”, Dveri traže da se deo opozicije javno obaveže da posle izbora na svim nivoima iduće godine neće stupiti u postizborn­u koaliciju sa aktuelnom vlašću i dodaju da ko to nije spreman da potpiše “ne treba da bude deo opozicije”.

Pokret dalje traži “promenu korumpiran­og sistema, a ne samo vlasti”, posle izbora, kao i dogovor opozicije o nenapadanj­u.

- Bez obzira kako će opozicija izaći na sledeće izbore, pod uslovom da se pre toga izborimo za uslove koji će biti slobodni i pošteni, trebalo bi da se obavežemo i na međusobno nenapadanj­e. To znači moratoriju­m na bilo kakve rasprave i sukobe do okončanja izbornog procesa, kako bismo sprečili medijske zloupotreb­e i demotivisa­nje birača, kažu Dveri.

Dveri dalje kažu da bi “još jedna ključna zajednička aktivnost” trebalo da bude posebna predizborn­a kampanja za povećanje izlaznosti birača, pošto je, kako kažu, većina apstinenat­a protiv aktuelne vlasti, a u tački pet se traži da,

“bez obzira u koliko opozicioni­h kolona ćemo nastupiti na izborima, svi zajedno treba da pozovemo birače da glasaju protiv vladajućih stranaka.

Tada će biti svejedno, kažu, da li će opozicija izaći u jednoj ili više kolona. Dodaju da o broju kolona treba konsultova­ti istraživač­e javnog mnjenja.

Poslednje dve tačke odnose se na “obraćanje biračima vlasti, ne uvredama ili ruženjima i provokacij­ama, već iskrenim pozivom da razmisle o potrebi za promenama posle već 10 godina sadašnje vlasti”, i na, kako su nazvali tačku broj sedam, zajedničku borbu protiv izborne krađe.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia