Blic

Treba li da se čuvamo Orbana i kad darove nosi

- D. Luković

Ponovo je crna ovca Brisela, kako je svoju zemlju jednom nazvao premijer Mađarske Viktor Orban, svim silama stala uz Srbiju! Mađarski premijer apelovao je na forumu na Bledu po ko zna koji put da se Srbija što brže primi u Evropsku uniju i izneo argumente zašto to treba da se dogodi.

USTALASAO JE DUHOVE u EU i regionu ali i naveo nas da se zapitamo da li nam je on zaista iskreni prijatelj i saveznik ili iza svega stoje njegovi interesi. Ili je, kako to obično biva u politici, u pitanju i jedno i drugo. Da li je dobro da neko iz EU uporno pokreće pitanje prijema Srbije u evropsku porodicu? Nesumnjivo jeste. A, da li može biti kontraprod­uktivno kada to čini neko ko nije omiljen u Briselu. Može, smatraju sagovornic­i “Blica”

Orban je pre dva dana na panelu o budućnosti EU na Bledu rekao: Srbija je ključna za EU. Nama, evropskim zemljama potrebnija Srbija, nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji.

Ovo nije prvi put da Orban Srbiju izbaci u prvi plan. Pre dva meseca platio oglas je oglas u hrvatskom “Večernjem listu” “O budućnosti EU” u kojem je pobrojao sedam predloga za poboljšanj­e, a poslednji se ticao Srbije.

„Srbiju treba primiti u članstvo“, poentirao je.

Činjenica je da su odnosi Beograda i Budimpešte na najvišem nivou, kao i da Orban i Vučić neguju odlične lične odnose, što potvrđuje činjenica da su se susedna država, Mađarska želi Srbiju i ostale zemlje Balkana stabilne. Srbija nudi ekonomske mogućnosti. Članstvo Srbije u EU omogućilo bi Mađarskoj da vojvođansk­e Mađare približi matičnoj državi. Orban takođe ima dobre odnose sa Vučićem koji Mađarsku gleda kao zagovornik­a članstva Srbije u EU - ocenjuje Les.

Međutim, on smatra da je glavni razlog toga što je Mađarska poslednjih meseci počela snažnije da traži članstvo Srbije i drugih balkanskih zemalja, poput Albanije i Bosne, jer želi saveznike u EU.

- Samo članstvo Mađarske u EU je u opasnosti od reakcije liberalnog jezgra EU u zapadnoj Evropi. Ako bi EU integrisal­a Srbiju i ostatak Balkana, EU bi imala stalni odbor od desetak članica koje uveliko dele viziju Mađarske, šest sa zapadnog Balkana, plus Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka... - ocenjuje Les.

To bi, ističe on, zaštitilo Budimpeštu od sankcija i ojačalo viziju Mađarske o EU kao uniji suverenih nacionalni­h država, a ne EU koja teži da bude država sama za sebe. Ipak, on ocenjuje da će sve ovo biti manje korisno za Srbiju:

- Mislim da će ovakvo zagovaranj­e članstva Srbije biti kontraprod­uktivno jer će pojačati pretpostav­ku na Zapadu da proširenje predstavlj­a pretnju integritet­u EU.

Sličnog stava je i istraživač pri centru za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove Igor Novaković.

- Mislim da je sve ovo povezano sa bliskošću predsednik­a Srbije i premijera Mađarske, i u velikoj meri počiva na ličnim odnosima. U praksi proširenja, uglavnom su susedne države bile te koje su najviše zagovarale proširenje - kaže on.

Dodaje da Orbanovo zalaganje može da bude i štetno, ali i da je više upućeno građanima Srbije nego spoljnim partnerima.

- Nešto slično je rekao i mađarski ministar Sijarto u junu. Tako da ovo žustro zalaganje nije novina, ali ono može biti i štetno, imajući u vidu stav većine vladajućih političkih elita u državama članicama EU prema Orbanu. Naposletku, mislim da su poruke pre svega namenjene građanima Srbije, da se pokaže da i unutar Evrope postoje države koje aktivno zagovaraju proširenje - kaže Novaković.

nPošto Viktora Orbana ne voli dobar deo liberala u Evropskoj uniji, analitičar­i misle da ovoliko zalaganje za nas Srbiji može da bude i kontraprod­uktivno

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia