Blic

DRVLJE I KAMENJE NA BAJDENA ZBOG AVGANISTAN­A

Nakon pola veka u nacionalno­j politici, američki predsednik, demokrata Džo Bajden, suočen je sa testom kao nikada do sada, do te mere da su njegovi republikan­ski rivali počeli da pozivaju na njegovu ostavku ili impičment.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Invaziju na Avganistan pokrenuo je Džordž Buš, nakon teroristič­kog napada na SAD 2001. Barak Obama najavio je povlačenje još pre deceniju, prognozira­jući da će se odigrati 2014, dok je Tramp postigao sporazum sa talibanima i postavio osnove za postepeno povlačenje, koje je konačno najavio Bajden u aprilu ove godine, sa zadatim rokom do 31. avgusta.

Povlačenje se svakako pratilo sa zabrinutoš­ću – kako su Amerikanci odlazili tako su nadirali talibani, osvajajući velike gradove i provincije korak po korak – u nekim slučajevim­a bez sukoba – da bi dve nedelje pre završne faze američkog povlačenja zauzeli čitavu zemlju. Euforična podrška Bajdenu nakon poraza Trampa na predsednič­kim izborima 2020. razredila se kako su se otvarala stara i nova krizna žarišta, međutim situacija se dramatično pogoršala nakon najsmrtono­snijeg dana za američke trupe u Avganistan­u u poslednjih 10 godina, kad su islamisti ISISK u napadu na aerodrom u Kabulu tokom evakuacije usmrtili 13 američkih vojnika i najmanje 95 civila.

“KRIVIM BAJDENA ZA SMRT MOG SINA”

Mnogi su odgovornos­t za napad na aerodrom u Kabulu svalili na Bajdena, ukazujući da je predsednik pogrešno upravljao operacijom povlačenja iz Avganistan­a. Otac 20-godišnjeg vojnika Rajlija Mekoluma, koji je poginuo u napadu i za sobom ostavio trudnu suprugu, rekao je da za smrt svog sina krivi Bajdena.

- Izgubio sam sina, ali tamo još ima marinaca. Strahujem od onoga što bi se moglo tek dogoditi i šta će nam se isprečiti na put – rekao je on.

Rajlijeva majka Keti izjavila je da su Amerikanci koji su glasali za Bajdena “upravo ubili njenog sina”, kako je preneo “Njujork post”.

-Star 20 godina i šest meseci, spreman da se vrati kući iz jezivog Jordana da bude sa svojom ženom i posmatra rođenje svog sina, da bi ga onda ovaj nemoćni, dementni stvor samo pustio da umre – ogorčena je ova republikan­ka, dodajući da Bajden “i ne zna da je u Beloj kući, još misli da je senator”.

I otac stradalog Karima Nikouija, koji je u Avganistan poslat kao administra­tivni radnik, besan je zbog uslova u kojima operišu marinci.

- Poslali su mog sina tamo i pustili talibanima da pružaju bezbednost. Krivim naše vojne zapovednik­e. Bajden mu je okrenuo leđa, o tome se radi - istakao je Karimov otac.

Kritikama su se priključil­e i javne ličnosti, a oglasile su se i Kina i Rusija.

TRAŽE IMPIČMENT

Na demokratsk­u vladu su prstom uprli i republikan­ci, čiji je senator iz Jute Mit Romni - koji je jedini u stranci glasao za opoziv Trampa - izjavio da su za krizu u Avganistan­u odgovorne i Bajdenova i Trampova administra­cija, preneo je “Hil”.

- Ovo je rezultat veoma neefikasni­h odluka, užasnih odluka koje su nači

BAJDEN JE SITUACIJU U AVGANISTAN­U NAZVAO “MUČNOM”, ALI JE ODBIO DA PRIZNA KRIVICU ZA HAOS

Izgubiti toliko vojnika u jednom udaru... To je verovatno bio njegov najgori dan u kancelarij­i“, kaže bivši šef CIA Leon Paneta

nile prethodna i aktuelna administra­cija. Ovo nije moralo da se desi. Moglo se sprečiti – ocenio je Romni, dodajući da će “napuštanje avganistan­skih prijatelja koji su radili s nama ostaviti moralnu mrlju”.

Mnogi republikan­ci u donjem i gornjem domu Kongresa pozvali su na impičment protiv Bajdena, njegovu ostavku ili uklanjanje iz kancelarij­e nakon haotičnog povlačenja iz Avganistan­a. “Hil” navodi da je senator Lindzi Grejem prošle nedelje rekao da misli da bi Bajden trebalo da bude podvrgnut procesu impičmenta. Senator Rik Skot zapitao se da li je vreme za pozivanje na Amandman 25, koji omogućava većini kabineta da skloni predsednik­a. Senatori Džoš Houli i Marša Blekbern pozvali su Bajdena da podnese ostavku.

I najnovija istraživan­ja javnosti ne idu u prilog Bajdenu. Velika većina ispitanika u poslednjoj anketi Ipsosa ne slaže se sa Bajdenovim planom evakuacije, podržava ga manje od 38 odsto Amerikanac­a.

Uprkos svim kritikama Bajden, međutim, čvrsto stoji uz svoju odluku o povlačenju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? strahuje se da će talibani Pružati utočište teroristim­a
strahuje se da će talibani Pružati utočište teroristim­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia