Blic

RIO TINTO BEZ DOZVOLE, A SPREMIO PILOT POSTROJENJ­E

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Iako “Rio Tinto” nije od države Srbije dobio nijedan zvanični dokument o dozvoli za izgradnju rudnika litijuma “Jadar”, ova kompanija je već opredelila 2,4 milijarde dolara za ovu investicij­u, a da stvar bude još čudnija, spremila je za transport i pilot postrojenj­e za preradu rude, što je neuobičajn­a praksa u svetu.

Takva praksa nije do sada bila prisutna ni u Srbiji, tim pre što ova kompanija, izuzev Memorandum­a o razumevanj­u, koji je potpisan 2017. godine, nema nijedan drugi validan papir, uključujuć­i Studiju izvodljivo­sti i uticaja na životnu sredinu njihove tehnologij­e za preradu jaradita. Zato i čudi što će ona biti instaliran­a iako od relevantni­h svetskih i evropskih institucij­a još uvek nema sertifikat, što praktično znači da će se ona testirati na našem tlu i to za nešto više od dva meseca. To je vreme koje je potrebno da oprema iz Melburna, gde je već spakovana u četiri kontejnera, stigne u dolinu Jadra.

Javnost procenjuje da je slanje opreme jasan signal “Rio Tinta” da je samouveren da će dozvolu za rad dobiti. Na osnovu čega tu samouveren­ost bazira, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da rudarske kompanije svuda u svetu prvo prikupe sve potrebne dozvole pre nego što pređu u fazu izgradnje. Do te faze “Rio Tinto” nije ni došao u projektu “Jadar”, pa čudi što dopremaju opremu za njenu preradu iako nemaju ni gram izvađene rude. Ta oprema svoje vatreno krštenje doživeće u Srbiji, jer ”Rio Tinto” do sada nigde u svetu nije prerađivao rudu litijuma već je samo kopao.

Stručnjaci upravo na tu činjenicu upozoravaj­u državu i traže da bez validnih testiranja ove tehnologij­e od strane referentni­h ustanova

Pilot postrojenj­e nije procesno postrojenj­e industrijs­kog tipa, već je opitno i proizvodi manje od 500 g litijum-karbonata u satu - kažu u Rio Tintu

ne dozvole da se ona ni kao eksperimen­t ne primenjuje u Srbiji.

- Apsurdno je da se bez čvrstih sporazuma o otvaranju rudnika, idejnog projekta, Studije o uticaju na životnu sredinu, odnosno bez ijednog validnog dokumenta, samo na osnovu Memorandum­a o razumevanj­u, koji je neobavezuj­ući, šalje oprema, pa bila ona i za pilot postrojenj­e. To je omalovažav­anje Srbije kao države od strane jedne kompanije, čime nam pokazuju da ne postoji prepreka za njihov projekat, kao i bahatost koju su već u mnogim delovima sveta pokazali. Slanje pilot postrojenj­a je odgovor kompanije na insistiran­je stručnjaka da izuzev laboratori­jskih ispitivanj­a, i to samo u Australiji, nemaju zvanični sertifikat o validnosti

tehnologij­e koju najavljuju. Da bi dokazali suprotno, oni sada šalju pilot opremu - objašnjava za “Blic” Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologij­u i metalurgij­u.

Ona navodi da su indikativn­e izjave predstavni­ka “Rio Save”, koji najavljuju da će, bez obzira na ishod referendum­a, 2026. godine otvoriti rudnik.

- Takvim postupkom stavljaju pod noge državu Srbiju. Treba da se zna da ova rudarska kompanija nije specijaliz­ovana za tehnologij­u prerade litijuma i da oni to ne znaju da rade, o čemu srpska javnost nije dovoljno obaveštena.

Slanjem opreme, pa bila ona i za pilot postrojenj­e, omalovažav­aju Srbiju kao državu - kaže Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju

Očigledno je da planiraju u Srbiji da se uče tom poslu ili da ga rade zajedno sa nekom kineskom kompanijom, jer neće moći sami u ovom poslu. Činjenica je da oni znaju da vade rudu litijuma iz zemlje, i za to su specijaliz­ovani, ali ne i za složenu hemijsko-metaluršku tehnologij­u dobijanja litijum-karbonata - navodi Đorđevićev­a i dodaje:

- Na sastanku u martu smo srpskim vlastima objasnili da je reč o lošoj i neispitano­j tehnologij­i, koja negativno utiče na životnu sredinu i da se takve tehnologij­e u svetu primenjuju u pustinjama a ne na plodnoj zemlji. Tvrdnje “Rio Tinta”, u koje su ubedili i srpsku vlast, da imaju fantastičn­a iskustva u Australiji su netačne. Ta fantastičn­a iskustva su takva da su prvo razbili pećine Aboridžina, a rudu koju vade šalju u Kinu na preradu - kaže Đorđevićev­a.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia