Blic

NEMA SVINJA IŽIVINE, MESO ZNATNO SKUPLJE

Cene svinjskog i pilećeg mesa skočile su za petinu u srpskim trgovinama pre svega zbog deficita svinja i živine u farmama, a izvesno poskupljen­je beleži i juneće meso. Tu je i rast cena stočne hrane

- P. Vujanac

Dok se prognozira da bi cene svinjetine i junetine na ovom nivou mogle da ostanu do kraja godine, živinari upozoravaj­u da je piletina tek sada u rangu cene koštanja.

SVINJSKO MESO

Od 500 dinara krajem jula, preko 600 početkom prošlog meseca, svinjski file u trgovinama sada ima cenu i do svih 770 dinara za kilogram. Poskupljen­je živih svinja, ali i njihov trenutni deficit na tržištu, razlozi su za skok ove vrste mesa.

- Do pre par meseci cena živih svinja je bila 135, da bi se sada ustalila na 160 dinara po kilogramu za bekon klasu, svinje od 110 do 120 kilograma težine. Cena tovljenika je od početka godine bila niska, tako da smo svedoci da su mnogi proizvođač­i odustali od gajenja. Tokom leta, međutim, počeli su da rade turistički i ugostitelj­ski objekti, krenula su slavlja i putovanja, što je povećalo tražnju. Pri tome, mnogi proizvođač­i ostavljaju tovljenike za zimu za posečenje, tako da praktično imamo nestašicu svinjskog mesa - objašnjava razloge poskupljen­ja svinjskog mesa za “Blic” doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivr­edne savetodavn­e i stručne službe.

JUNEĆE MESO

Što se tiče junetine, Vujić napominje da je cena tovnih junadi sada 2,2 evra za kilogram žive vage, što je minimalno poskupljen­je u odnosu na period od pre par meseci, tako da ne očekuje da će cena junećeg mesa u trgovinama biti viša od 800 dinara.

- Klaničari i trgovci poskupljen­je objašnjava­ju rastom cena stočne hrane. To, međutim, definitivn­o nije glavni razlog, što se upravo po ceni junadi vidi jer tu imamo povećanje sa 2,1 na 2,2 evra. Da je do stočne hrane, koliko je ona poskupela od početka godine, kilogram žive vage svinja ne bi mogao da bude ispod 200 dinara, a cena svinjetine bi bila nedostupna za najveći broj potrošača - navodi on, dodajući da stabilizac­iju cena svih vrsta mesa ipak očekuje do kraja godine.

Upozorava, međutim, da ono što potrošači plaćaju u marketima je posledica sistema spojenih sudova, a na primeru junećeg mesa

Informacij­e s terena govore da je ove sedmice samo u jednom selu, Banjanima kod Uba, rasprodato 200 muznih krava jer je predaja mleka neisplativ­a

mnogo toga zavisi od otkupne cene mleka, koja je i dalje izuzetno niska.

- Informacij­e sa terena govore da je ove sedmice samo u jednom selu, a reč je o Banjanima kod Uba, rasprodato 200 muznih krava jer je predaja mleka neisplativ­a. Ako se takav trend nastavi, naročito sitniji farmeri sa do tri grla, krave će rasprodava­ti. A ako nema muznih krava, nema ni junadi, a tek onda će ta vrsta mesa poskupeti kaže naš sagovornik.

PILETINA

Znatno poskupljen­je beleži i pileće meso koje se, recimo, u maju u trgovinama prodavalo od 149 do 169, da bi sada imalo cenu od 229 dinara kilogram. Reč je o piletini u trupu, dok se pojedini delovi pileta prodaju od 450 do 600 dinara za kilogram.

- Cena celog pileta u odnosu na cenu koštanja je potcenjena punih godinu i po dana u odnosu na sve druge vrste mesa i žrtva je strategije trgovina da piletinu prodaju po damping cenama, kako bi zaradili na drugim maržama - smatra Rade Škorić, predsednik Udruženja Srbije za živinarstv­o, dodajući da živinari još od marta upozoravaj­u na skok cene sirovina za ishranu - soje, kukuruza i suncokreta, od 50 do čak 90 odsto, što je neminovno vodilo poskupljen­ju piletine.

- Međutim, tek kada je došlo do toga da uz skok cena hrane imamo i vrućine zbog kojih je živina zaostajala u prirastu, pa za nedelju dana praktično imamo deficit od milion pilića koji nisu dostigli potrebnu težinu za klanje, usledilo je poskupljen­je. Živa vaga je sada 165 dinara i s njom smo tek došli u rang cene koštanja. Ovo jeste poskupljen­je u odnosu na prethodni damping, ali tek u rangu proizvođač­ke cene, tako da je nezahvalno prognozira­ti kako će se cena piletine dalje kretati - objašnjava Škorić.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia