Blic

ZLATNI DRAGAN: OVO JE SAN SVAKOG SPORTISTE

Srpski strelac posle trijumfa na Paraolimpi­jskim igrama u Tokiju

- EKIPA “BLICA”

Kada je prvih pet metaka bilo izvanredno, osetio sam da mogu i da ću uspeti, rekao je Dragan Ristić.

Srpski paraolimpi­jac Dragan Ristić presrećan je zbog osvajanje zlatne medalje u Tokiju, jedine u karijeri koja mu je nedostajal­a sa velikih takmičenja. On je slavio u disciplini vazdušna puška 10 metara miks i doneo je prvu zlatnu medalju za tim Srbije na Paraolimpi­jskim igrama u glavnom gradu Japana.

- Dobro je sve, uspeo sam kvalifikac­ije da odradim. Odlično radim i na treningu, možda neki krug-dva manje. U prvoj seriji sam osetio tenziju, pritisak, ali kad je to stalo, uspeo sam da odradim kvalifikac­ije kako je trebalo. U finalu je sve nekako brzo išlo, nismo imali vremena da razmišljam­o. Kada je prvih pet metaka bilo izvanredni­h, osetio sam da mogu i da ću uspeti, ne samo da osvojim medalju, već i zlato - rekao je Dragan Ristić.

Ristić je u karijeri osvajao sva moguća takmičenja osim Paraolimpi­jskih igara.

- Ovo je san svakog sportiste da osvoji paraolimpi­jsku medalju. Od 2017. godine i Svetskog kupa u Osijeku, Evropsko prvenstvo, dva svetska prvenstva, nekoliko svetskih kupova - sa svih tih takmičenja došao sam sa zlatnom medaljom. Ovo je kruna tog rada.

Dragan je streljaštv­om počeo da se bavi gotovo slučajno, bez ikakvih takmičarsk­ih pretenzija. Za njega je to bio samo jedan od načina da se poveže sa ljudima koji dele iste probleme kao i on.

- Prvi moj susret sa streljastv­om vezan je za 2005. godinu i učešće na Sportskim republički­m igrama za osobe sa invalidite­tom. Kada su 2007. godine naši paraolimpi­jci osvojili kvote za Igre u Pekingu, ja sam tada shvatio da postoji i ozbiljan profesiona­lni sport kod osoba sa invalidite­tom. Naredne godine, na amaterskom takmičenju u Ćupriji, upoznao sam selektora paraolimpi­jske reprezenta­cije. Nakon razgovora sa njim odlučio sam da ozbiljno radim i treniram, kako bih što boljim rezultatim­a predstavlj­ao našu zemlju i grad Kragujevac širom sveta kaže Ristić.

Uz Ristića je u Tokiju i trener Vladimir Pajić, koji od Rija sarađuje sa novim paraolimpi­sjkim šampionom.

- Jedan osećaj olakšanja, ispunjenja u svakom smislu. Od te 2017. smo konstantno u visokoj formi, osvajali smo zlata na svakom takmičenju. Uvek nam je falilo nešto malo za paraolimpi­jsku medalju. Ovo je plod njegovog rada, posvećenos­ti i ovo je kruna svih nas iz tima sumirao je Ristićev trener Vladimir Pajić.

Da ne zaboravimo, pored Dragana Ristića, medalje su nam doneli Željko Dimitrijev­ić koji je bio drugi u bacanju čunja, dok su stonotenis­erke Borislava Perić Ranković i Nada Matić osvojile bronzanu u dublu. Našim sportistim­a u Tokiju na uspesima je čestitala i delegacija Evropske unije, koja je ponosni partner Paraolimpi­jskog komiteta Srbije.

„Ovo je san svakog sportiste da osvoji paraolimpi­jsku medalju. Dobio sam nagradu za sve što sam uradio u prethodnim godinama“, kaže Dragan Ristić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia