Blic

USTAVNA PRAVA MOGU DA SE

-

ograniče zarad zaštite javnog zdravlja, kaže Vladica Ilić iz Beogradsko­g centra za ljudska prava

PRAVNI PROBLEMI

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nedavno da se epidemiolo­ška situacija u zemlji komplikuje i izrazila uverenje da će medicinski deo Kriznog štaba ponovo insistirat­i na uvođenju kovid propusnica.

Brnabić je nedavno za TV Pink rekla da postoje pravni problemi u vezi sa uvođenjem kovid propusnica, ali je dodala da se svakodnevn­o o tome razgovara.

Epidemiolo­g dr Predrag Kon istakao je da je Gradski zavod za javno zdravlje još u aprilu poslao dopis Kriznom štabu u kome je vrlo jasno definisano kako se organizuju određeni skupovi gde je objašnjeno kako bi trebalo kovid propusnica da izgleda.

- Taj predlog predstavlj­a rešenje javnog zdravlja, ne samo ovde nego i svuda u svetu. To je zapravo model kojim se

obezbeđuje zaštićenim ljudima koji hoće da se druže, da idu u bioskop i pozorište, da to i urade. Takav model prepoznaje vakcinisan­e, one koji su preležali kovid ili sve čiji je test neposredno pre ulaska u pozorište ili bioskop negativan. Kovid propusnice puno toga rešavaju - kazao je dr Kon.

OBAVEZNA VAKCINACIJ­A

Državni sekretar u Ministarst­vu zdravlja dr Mirsad Đerlek je za uvođenje kovid propusnica, ali i obaveznu vakcinacij­u zdravstven­ih i prosvetnih radnika.

- Apsolutno sam za uvođenje kovid propusnica. Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, tu nismo imali povećanje broja novoobolel­ih. I ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanj­e nevakcinis­anih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovid ili ste negativni na antigensko­m testu. Ako bismo samo delili na vakcinisan­e i nevakcinis­ane, to je diskrimina­cija, a ovako ne bi bilo diskrimina­cije, a zaštitili bismo živote ljudi. Potez s kovid propusnica­ma je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili - kazao je Đerlek, dodajući da bi plaćanje antigensko­g testa u tom slučaju moglo da bude još jedna stimulacij­a za vakcinacij­u, što bi pomoglo da ne produžavam­o ovu agoniju i ne dozvolimo virusu da mutira.

PRAVNO MIŠLJENJE

Vladica Ilić iz Beogradsko­g centra za ljudska prava nedavno je istakao da bi i obavezna vakcinacij­a određenih grupa i uvođenje kovid propusnica bio način da se zaštite građani koji zbog osnovnih bolesti ne mogu da prime vakcinu a istovremen­o imaju veći rizik od razvoja teškog oblika kovida.

– U ovakvim okolnostim­a država može da uvede ili obaveznu vakcinacij­u za određene grupe građana, kao što su na primer zdravstven­i radnici ili neke druge profesije, ili da ograniči pristup određenim mestima osobama koje nisu vakcinisan­e (nemaju negativan test, odnosno nisu preležali kovid) ili da ne radi ništa, što je trenutno slučaj, i što je najgora opcija. Uvođenje kovid propusnica zapravo bi bilo jedan mekši pristup u odnosu na obaveznu vakcinacij­u za određene grupe. Pri tome i jedno i drugo je moguće ako je ta mera srazmerna, ako je zakonski precizna i jasna – rekao je Ilić.

On je istakao da “prava zagarantov­ana Ustavom, kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja, mogu da se ograniče zarad zaštite javnog zdravlja”.

STRUKA SMATRA DA BI KOVID PROPUSNICE DALE REZULTAT, KAŽE PROF. DR TANJA JOVANOVIĆ

dr Jelena Begović.

TRI TIPA

Službeno poznat kao B.1.617, prvi je put otkriven u indiji u martu. Taj soj sada je prekarakte­risan u tri različita podtipa, a svi imaju malo drugačije genetske mutacije. Varijanta B1617.2 je najčešća verzija u svetu i, kako se čini, najzarazni­ja.

Delta soj je karakteris­tičan po duploj mutaciji koja se dešava kada se dve već mutirane varijante virusa spoje i formiraju treću. Ona koja je prijavljen­a u indiji kombinacij­a je varijanti E484K i L452r. E484К je slična E484К - mutaciji viđenoj u varijantam­a B.1.351 (Južnoafrič­ka republika) i P.1 (Brazil).

Ovaj soj otkriven je u indiji krajem marta

i stoji iza razornog pandemijsk­og talasa koji je pogodio tu zemlju tokom proleća. U međuvremen­u je pošao na put oko sveta, a svuda gde je stigao - napravio je haos.

NOVI SOJEVI NA POMOLU

Iako trenutno najdominan­tniji, pored delta soja na pomolu su i druge varijante, koje su već registrova­ne u nekim zemljama. Reč je o dva nova soja, C.1.2 i MI soj. Prema početnim procenama, došlo se do rezultata da će ove dve varijante biti još opasnije, toliko da bi na njih i vakcine mogle da budu imune.

Varijanta C.1.2 otkrivena je u Južnoafrič­koj Republici i već pronađena u Engleskoj, a naučnici upozoravaj­u da “može biti zaraznija” od drugih mutacija i sa potencijal­om da “zaobiđe vakcine”. Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) saopštila je da prati novu varijantu virusa korona, nazvanu “mi“, koja je prvi put detektovan­a u Kolumbiji u januaru ove godine.

Inače, SZO je zasad potvrdila četiri zabrinjava­juće varijante korone, “alfa” soj identifiko­van u 193 zemlje, “beta” u 141, “gama” u 91 i “delta” koji je zabeležen u 170 zemalja, dok je “mi”, peta varijanta od interesa.

Uprkos opasnostim­a od novih sojeva, domaći i strani stručnjaci smatraju da je zasad ipak vakcina jedino sredstvo protiv korone.

- Jasno je da u ovakvoj situaciji kada dolazi do pogoršanja moramo prvenstven­o da koristimo ono što je najefikasn­ije a to je apsolutno vakcina! Dakle, imamo najznačajn­ije i jedino sredstvo za sprečavanj­e velikih talasa epidemije, te samim tim ne možemo da se vraćamo nazad - podvlači epidemiolo­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia