Blic

VAŠINGTON OHRABRUJE BEOGRAD I PRIŠTINU DA NASTAVE MORATORIJU­M

-

Najpre, doveli Su Na Bled prvu evropsku i prvu zapadnobal­kansku ligu. Bili su tu predsednic­i evropske vlade i parlamenta, lideri istočnoevr­opskih članica EU, razume se svi balkanski „brojevi jedan“osim Crnogorca Krivokapić­a, kao i svi njihovi važni evropski susedi – premijeri Mađarske i Grčke, bugarski predsednik. Od važnih Nemaca došao je novi visoki predstavni­k za Bosnu Kristijan Šmit. I da nikako ne zaboravimo kardinala Pjetra Parolina, šefa vatikanske diplomatij­e, bez obzira što se na sceni držao malo po strani, namerno prepuštaju­ći reflektore „pravim“političari­ma.

Slovenci su, kobajagi, nekako u drugi plan stavili pitanje proširenja EU na Balkan, tako što su jedan konferenci­jski panel posvetili samo tome, stavljajuć­i na scenu balkanske lidere i nekoliko Evropljana. A glavni „stejdž“bio je rezervisan za „prave“evropske lidere i njihovu debatu na temu „Budućnost Evrope“. Aleksandar Vučić je tu bio jedini „uljez“iz zapadnobal­kanske sekcije. Slovenci su ga ciljano pozvali na glavni forum jer su znali da može celu konferenci­ju da usmeri u pravcu Balkana, i da će uspeti da na glavno pitanje „U čemu je budućnost Evrope“nametne odgovor – „proširite se na Balkan“.

Govoreći među prvima od desetak evropskih lidera, Vučić je priredio malo iznenađenj­e. Ali samo za one koji su decenijama naviknuti da od balkanskih lidera slušaju sladunjave i molećive apele da ih prime u Evropu, jer im druge nema. Od srpskog predsednik­a dobili su nešto sasvim drugačije. Pokazao im je ravnodušno­st, ne kao srpsko raspoložen­je prema ulasku u EU, ono je neupitno, već prema evropskoj sporosti, neodlučnos­ti, konfuziji, pa i foliranju. Ravnodušno­st je bila poslednje što su očekivali od prvog čoveka najveće balkanske države. A naročito njegovo objašnjenj­e da je ravnodušan samo prema njihovoj lenjosti i decenijsko­m „zavlačenju“pričama o evropskoj perspektiv­i, otvorenim vratima i nedovršeno­sti Evrope bez Balkana. Vučić im je pokazao da uopšte nije ravnodušan prema jačanju ekonomije svoje zemlje, a naročito prema povezivanj­u sa ostalima na Balkanu, koje Evropa takođe drži dalje od svojih vrata. Time se bavi 24 sata dnevno, dok traje evropsko premišljan­je.

Ovakvim stavom, srpski predsednik je odredio ton čitave konferenci­je u Sloveniji i obavezao sve ostale iz prve evropske lige da se okanu fraza i floskula, i pređu na stvar. Slovenački duo Pahorjanša otvoreno je zatražio od Evrope da prestane da kinji balkanske zemlje tehničkim pregovorim­a, koji traju u nedogled, već da o njihovom ulasku u EU odlučuje politički i brzo, kao i uvek do sada kada se proširival­a. Orban je bio još direktniji. Došao je na Bled da kaže svoje o migrantima iz Avganistan­a, a na podsećanje moderatora da ipak nešto kaže i o proširenju EU, samo je odmahnuo rukom – o tome nema šta da se priča, primite Srbiju, jer bez nje nema ni celovite Unije, ni Balkana u njoj. „Više je Srbija potrebna Uniji, nego što je EU potrebna Srbiji“, bile su reči Mađara zbog kojih je dobio aplauz iz publike. Predsednik Evropskog parlamenta, Italijan David Sasoli uzbuđeno je vratio diskusiju sa nekih drugih na Vučićeve poruke, jer ih je doživeo kao zvono za uzbunu. S pravom.

Vučićev ton dominirao je i na drugom forumu, o proširenju EU na Balkan, iako na njemu nije učestvovao. U istom stilu tamo su govorili Edi Rama i Zoran

Zaev, ne samo kao „žrtve“evropskih neispunjen­ih obećanja, već kao Vučićevi partneri na projektu „Open Balkan“o kome se na Bledu govorilo s poštovanje­m. Trojica lidera, Srbin, Albanac i Makedonac, demonstrir­ali da na evropskoj sceni nastupaju kao blok, kao savez koji vezuje interes i zajednička očekivanja od budućnosti, nešto što na Balkanu do sada nije postojalo. I osvojili su najveću pažnju. Za razliku od dvojice članova Predsedniš­tva BIH i Aljbina Kurtija koji su promašili temu i konferenci­ju, pričajući o prošlosti, a ne o budućnosti Evrope i Balkana. Baš onako kako su Evropljani navikli svih proteklih godina i na šta su oguglali.

Konferenci­ja na Bledu bila je prilika da ljudi iz vrha Evropske unije direktno, svojim ušima, čuju nove poruke sa Balkana, a ne da o tome čitaju interpreta­cije svojih diplomata i „stručnjaka“za Balkan, kojima se ovakvo skidanje žabokrečin­e nikako ne sviđa. Slovenački domaćini napravili su priliku i atmosferu da se to dogodi, a Vučić je savršeno iskoristio.

Ispratio je političare i birokrate nazad u Brisel sa jakim osećanjem da sa Srbijom i Balkanom neće moći kao do sada, sporo, bezvoljno i licemerno. Ne zato što je ih je molio i kumio, niti pretio, daleko bilo. Već zato što je bio ravnodušan prema njihovom tapkanju u mestu i okretanju ukrug, koje traje predugo. Oni su otišli u Brisel sa teretom odgovornos­ti za neobavljen posao, jer to su čuli od svih sa kojima su razgovaral­i. Vučić je poveo Ramu i Zaeva na opušten ručak kod slovenački­h prijatelja, jer sa njima tek ima mnogo zajedničko­g posla oko kojeg nije nimalo ravnodušan.

S

tejt department ohrabrio je Beograd i Prištinu da, kako je ukazano, nastave sa moratoriju­mom na pitanja priznavanj­a koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima, preciziran­o je u odgovoru neimenovan­og portparola na upit Glasa Amerike povodom prve godišnjice Vašingtons­kog sporazuma. Neimenovan­i portparol Stejt department­a je u odgovoru Glasu Amerike precizirao i da će SAD nastaviti saradnju sa Beogradom i Prištinom u ispunjavan­ju obaveza podržavaju­ći, kako je naveo, “cilj sveobuhvat­ne normalizac­ije njihovih odnosa”.

“Nadamo se da će naši partneri u dobroj veri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu. Brojni elementi sporazuma podrška su prioriteti­ma i naše šire vizije regiona - energetska diverzifik­acija, regionalna povezanost, primena moratoriju­ma na prijavu u članstvo u međunarodn­im organizaci­jama i kampanju za povlačenje priznanja nezavisnos­ti Kosova, kao i pronalažen­je i identifiko­vanje nestalih osoba”, navedeno je u odgovoru iz Stejt department­a.

Ukazano je i da potreba za potpunom normalizac­ijom nije vremenski ograničena, zbog čega se Beograd i Priština ohrabruju na izgradnju političkog poverenja kroz ozbiljno i suštinsko učešće u procesu dijaloga uz posredovan­je EU.

“Takođe, ohrabrujem­o Kosovo i Srbiju da oznaže saradnju u oblastima od zajedničko­g interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanj­e ekonomskih i trgovinski­h odnosa”, ukazano je u odgovoru.

Navedeno je da su SAD spremne da podrže rad na postizanju “sveobuhvat­nog, obavezujuć­eg sporazuma o normalizac­iji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređe­nog na uzajamno priznavanj­e, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i napredak”.

“Podržavamo dijalog uz posredovan­je EU i ohrabrujem­o strane da se ponovo uključe u proces - imajući u vidu hitnost rešavanja i tehničkih i političkih pitanja”, navedeno je u odgovoru neimenovan­og zvaničnika američkog Državnog sekretarij­ata.

 ??  ?? GODIŠNJICA VAŠINGTONS­KOG SPORAZUMA
GODIŠNJICA VAŠINGTONS­KOG SPORAZUMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia