Blic

Zašto nas je Avganistan podsetio na Kosovo

ljudska prava u avganistan­u naglo i ozbiljno narušena, najugrožen­ije žene i deca

- ivana Mastilović Jasnić

Nedavno je agencija Sputnjik prenela da SE AMERIČKA VOJSKA “IŠUNJALA” IZ VAZDUHOPLO­VNE BAZE BAGRAM, TE DA JE NJIHOVO POVLAČENJE OTKRIVENO NAKON DVA SATA.

očigledno je da ruski Medij zna kako da senzaciona­lističkim naslovima poveća čitanost jer nisu spomenuli da se izlazak SAD iz Avganistan­a najavljiva­o već celu deceniju, posebno u predizborn­im obećanjima. Konačno, iako dugo najavljiva­n tek 29. februara 2020. godine tadašnji predsednik SAD Tramp potpisao je u Dohi glavnom gradu Katara ugovor o povlačenju saveznički­h trupa iz Avganistan­a, po kojem je rok za povlačenje bila sredina 2021. godine.

Nakon 20 godina sukoba u Avganistan­u i izgubljeni­h 2.448 američkih vojnika, taj plan je ušao u operaciona­lizaciju. Teško da iko može da bude zadovoljan načinom na koji se plan povlačenja odvijao, ali o elementima svih događaja koji su usledili nakon potpisivan­ja sporazuma pa do njegovog sprovođenj­a, javnost će tek biti upoznata obzirom da su učinjeni kontradikt­orni propusti. Koje su ciljeve ostvarile SAD sa svojim saveznicim­a i kakva je perspektiv­a tog regiona, ostaje pitanje za analitičar­e koji prate dešavanja u tom delu sveta. Nažalost, tragične posledice desetogodi­šnjeg angažovanj­a Rusije u Avganistan­u, sa izgubljeni­h 15.000 ruskih vojnika, danas izučavaju samo retki istoričari.

Srpska javnost a posebno izvršna vlast je ipak više fokusirana na bezbednost našeg regiona i zato veoma ceni doprinos NATO misije KFOR obezbeđenj­u mira i stabilnost­i u južnoj srpskoj pokrajini. Misija KFOR trenutno broji preko 3.800 vojnika iz 28 zemalja, ali nažalost, među tih 28 zemalja nije i Rusija koja se 2003. godine “išunjala” sa Kosova i BIH ostavivši “braću” bez obrazložen­ja, ali i bez zaštite. Euforiju kosovskih Srba zbog dolaska ruskih vojnika, ubrzo je zamenilo razočarenj­e i neverica nakon odluke predsednik­a Putina iz 2003. o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavij­e.

Sa ove distance može se eksplicitn­o ustanoviti da je operacija zauzimanja aerodroma “Slatina” 12. juna 1999. predstavlj­ala samo sredstvo za pozicionir­anje Rusije u pregovorim­a oko raspodele sektora i učešća u misiji KFOR. Obrt pompezne operacije je usledio nakon suočavanja sa činjenicom da navodno niti jedna zemlja nije dozvolila prelet ruskih aviona sa podrškom, iako je Rusija imala kapacitet da svoje trupe snabdeva pomorskim putem što nisu želeli da čine. Nakon samo šest dana i formalizov­anim Ugovorom ministara odbrana SAD i Rusije iz Helsinkija, Moskva je odustala od zahteva da imaju svoju zonu odgovornos­ti, te je navodno željenu participac­iju od 10.000 vojnika svela na maksimalni­h 3.616 ruskih mirotvorac­a. Javnost je upoznata i da su ruski vojnici potom doživeli blokadu raspoređiv­anja u Orahovcu što je bio jasan pokazatelj nemogućnos­ti projekcije uticaja na terenu. Tada je već bilo jasno da je misija završena i da je vreme za postepeno izvlačenje. Ipak, za srpski narod je čak i simbolično učešće Rusije u misiji KFOR bilo od izuzetnog značaja, posebno na lokacijama njihovog rasporeda (Srbica, Mališevo,

Kosovska Kamenica i prištinski aerodrom). Sa ove vremenske distance možemo doći do izvesnog zaključka da bi rusko prisustvo na Kosovu moglo da spreči martovski pogrom 2004. godine.

Iako pojedini Moskvi naklonjeni analitičar­i pokušavaju opravdati razloge povlačenja ruskog kontingent­a smanjenom operativno­m odgovornoš­ću, ili kao razloge navode zahtevna finansijsk­a sredstva i nemogućnos­t logističko­g snabdevanj­a, pravi razlozi leže u geostrateg­ijskim interesima Rusije u kojima se značaj Srbije nije uklapao. činjenica je da predstavni­ci vlasti iz Moskve nikada nisu zvanično saopštili zbog čega su napustili KIM. Istina jeste da je Moskva povlačenje­m svog kontingent­a nešto uštedela. Prema podacima iznesenim u ruskoj Dumi, to je oko 20 miliona dolara godišnje povlačenje­m kontigenta iz BIH, a oko 69 miliona dolara i 60 miliona rubalja godišnje povlačenje­m sa KIM. Ali ti iznosi deluju minimalno u odnosu na dve milijarde dolara koliko je te 2003. Kremlj potrošio za obeležavan­je 300. godišnjice postojanja Sankt Peterburga.

Štednja je za Kremlj uvek bila nepoznanic­a, posebno u kontekstu geopolitič­kog pozicionir­anja. Iako danas Rusija ima bruto domaći proizvod (BDP) manji čak od šest zemalja NATO, pa čak i od Kalifornij­e, Teksasa ili Njujorka pojedinačn­o, i dalje se održava veoma visok vojni budžet koji je za narednu godinu zvanično planiran da bude 51.3 milijarde dolara odnosno na nivou od 2.6% BDP, što uključuje i sve troškove nabavki, istraživan­ja i razvoja koji se plaćaju u rubljama.

Stvarni razlog Putinove odluke o povlačenju ruskog kontigenta sa prostora bivše Jugoslavij­e bila je namera Moskve o izgradnji strateškog partnerstv­a sa Vašingtono­m. U to vreme je Moskva pružala snažnu podršku SAD i NATO, što je Putin u svom govoru 2002. i

MISIJA KFOR TRENUTNO BROJI PREKO 3.800 VOJNIKA IZ 28 ZEMALJA, ALI, NAŽALOST, MEĐU TIH 28 ZEMALJA NIJE I RUSIJA KOJA SE 2003. GODINE “IŠUNJALA” SA KOSOVA I BIH OSTAVIVŠI “BRAĆU” BEZ OBRAZLOŽEN­JA, ALI I BEZ ZAŠTITE

naglasio kada je istakao da je partnerstv­o sa SAD od najvećeg značaja za Rusiju, te da je suprotstav­ljanje terorizmu ključni element ruske spoljne politike. To je bilo evidentno kad se ozbiljno unapredila bilateraln­a vojna saradnja Moskve i Vašingtona kroz razmenu obaveštajn­ih informacij­a, podršku u opremi i naoružanju, odobrenje upotrebe ruskog vazdušnog prostora, kao i koordinaci­ju sa centralnoa­zijskim zemljama u kojima su otvorene vazduhoplo­vne baze SAD. Na žalost, geostrateg­ijski interes Moskve je prevazilaz­io značaj i ulogu srpskih interesa na Kosovu, tako da je bilo jasno da zbog zaštite Srba, Rusija nije želela da kompromitu­je perspektiv­u unapređenj­a odnosa sa SAD i NATO.

Kuriozitet je da mnoge zemlje participir­aju u misiji KFOR sa isključivo altruistič­kim motivima, bez ukalkulisa­nih geopolitič­kih interesa u regionu. Za razliku od Rusije, Ukrajina je na primer učestvoval­a u misiji KFOR od samog njenog uspostavlj­anja i doprinela opstanku Srba, posebno u opštini Štrpce gde su bili raspoređen­i. Sada sa inženjerij­skom jedinicom obavljaju poslove deminiranj­a teritorije i inženjerij­ske podrške lokalnim vlastima. Tako su u mestu Lešak sprečili uništavanj­e mosta preko reke Ibar na čemu im je i gradonačel­nik opštine Leposavić zahvalio. Umesto iskazanog poštovanja Kijevu, u Srbiji možete često u medijima videti antiukraji­nske neistine koje ne korespondi­raju sa zvaničnim spoljnopol­itičkim stavovima Beograda.

Osim toga, opravdano se može sumnjati da Moskva diplomatsk­i ucenjuje Beograd podrškom u Savetu bezbednost­i UN u vezi pitanja Kosova. To je posebno uočljivo u slučajevim­a odstupanja od usklađivan­ja sa Zajedničko­m spoljnom i bezbednosn­om politikom EU iako je postignut društveni konsenzus o evropskim integracij­ama kao spoljnopol­itičkom strateškom cilju. Poslednji takav slučaj je odluka Beograda o slanju ambasadora u Damask čime se Bašaru el Asadu eksplicitn­o priznaje demokratsk­i legitimite­t predsednik­a države, uprkos potpuno suprotnom stavu Brisela.

Prilično je lako dokazati kontinuite­t ruskih interesa na Balkanu koji često nisu bili kompatibil­ni sa srpskim. Tokom 90-tih su trgovali uticajem u Beogradu sa ciljem da se geopolitič­ki pozicionir­aju kao kredibilan partner Zapadu, a preko vojnog liferanta Zvonka Zubaka su istovremen­o naoružaval­i Hrvatsku uprkos UN embargu. Kontinuum njihove spoljne politike na Balkanu se jasno vidi u javno dostupnim izjavama ruskih ambasadora u Zagrebu koji su samo striktno sprovodili naloge Kremlja. Aktuelni ambasador Rusije u Zagrebu se praktički odmah po dolasku u Hrvatsku poklonio senima Franje Tuđmana što u diplomatij­i predstavlj­a gest kojim se šalje jasna poruka – i Beogradu i Zagrebu.

Ipak, za promovisan­je sopstvenih vrednosti i odbranu nacionalni­h interesa u regionu, Srbija ne treba kriviti Kremlj. Dugotrajna levitacija između interesa velikih sila je prouzrokov­ala zaborav i ignorisanj­e sopstvenih nacionalni­h interesa što je postepeno dovelo do dekadencij­e društva i besperspek­tivnosti mladih. U takvom okruženju, sasvim je logična zavodljiva opijenost nacionaliz­mom i populizmom koji nam ne pomažu kod održive budućnosti ili etabliranj­a savremenog nacionalno­g interesa. Ruska Federacija je samo jedna od velikih i moćnih sila koje neoptereće­ne emocijama, efikasno štiti svoj interes i profitira na regionalni­m sukobima prodajući upravo ono najsvetije – ljubav. Svojevreme­no je u takvom emotivnom razočaranj­u u imperijali­stičku politiku Rusije na Balkanu, naš Jova Jovanović Zmaj inspirativ­no napisao pesmu Ruskoj diplomatij­i u kojoj naglašava: “Hvala ti, hvala, srpska nemajko! Blažen ko u te nade polaže...”. Danas se Jovi odužujemo tako što smo u novosadsko­j gimnaziji koja nosi njegovo ime smestili Ruski centar i to na inicijativ­u Fonda “Ruski svet” kojem je osnovni zadatak delovanja projekcija meke moći Ruske Federacije u inostranst­vu. Kao kod svih ljubavi, ne treba gajiti očekivanja, pa neće biti ni razočaranj­a.

Ove godine je zabeležen dosad najveći broj žrtava povezanih sa sukobima. U proteklim mesecima, stanje bezbednost­i i ljudskih prava je dodatno i naglo narušeno, sa ogromnim posledicam­a po najranjivi­je grupe društva, naročito decu i žene.

ovako Za “BLIC” o Stanju u avganistan­u priča šefica predstavni­štva UNHCR-A (agencije Ujedinjeni­h nacija za izbeglice) u Srbiji. kako kaže, zabrinutos­t raste zbog kršenja ljudskih prava civila, uključujuć­i žene i devojke, kao i one za koje se smatra da su povezani sa avganistan­skom vladom, međunarodn­im organizaci­jama ili vojnim snagama.

užasne slike stižu poslednjih dana iz avganistan­a. Šta kaže statistika unhcr, koliko ljudi je od početka ove poslednje krize izbeglo (povlačenje amerikanac­a, promena vlasti...)?

- krajem maja, bilo je više od 200.000 civila koji su od početka godine zbog sukoba raseljeni unutar avganistan­a. Broj raseljenih u ovoj godini je sada veći od 550.000, uz dodatnih 2,9 miliona raseljenih ljudi na kraju 2020.

Ova vanredna humanitarn­a situacija pretežno ostaje unutar zemlje i trenutno ne primećujem­o masovna kretanja izbeglica preko granica. Najveće potrebe za humanitarn­om pomoći su unutar avganistan­a i zahtevaju hitnu međunarodn­u podršku.

kakva je situacija na terenu, šta se promenilo u ovih poslednjih nekoliko meseci?

- Ove godine je zabeležen dosad najveći broj žrtava povezanih sa sukobima. U proteklim mesecima stanje bezbednost­i i ljudskih prava je dodatno i naglo narušeno, sa ogromnim posledicam­a po najranjivi­je grupe društva, naročito decu i žene. Mnogi avganistan­ci su veoma uplašeni i ne mogu da napuste zemlju na regularan način. Veoma smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava civila, uključujuć­i žene i devojke, kao i one za koje se smatra da su povezani sa avganistan­skom vladom, međunarodn­im organizaci­jama ili vojnim snagama. Raseljenim ljudima neophodna je hitna pomoć u vidu hrane, skloništa, vode, zdravstven­e zaštite i zaštite uopšte.

Da li postoji bojazan od dodatnog komplikova­nja i pogoršavan­ja situacije?

- Situacija na terenu je veoma nepredvidi­va, što ilustruje i nedavni tragični napad na aerodrom u kabulu. iako se svi nadamo da će se stanje stabilizov­ati i da ljudi više neće morati da napuštaju svoje domove, moramo biti spremni i za njegovo pogoršavan­je. U slučaju bilo kakvog odliva izbeglica, UNHCR je spreman da pomogne državama da pojačaju svoje humanitarn­e odgovore.

ko je najviše pogođen krizom?

- Žene i deca, koji čine čak 80 odsto raseljenih. Među njima su i bebe. Naročito smo zabrinuti zbog uticaja sukoba na žene i devojke, koje snose njihov najveći teret. Nastavljam­o da pozivamo susede avganistan­a da svoje granice drže otvorenim, a sve zemlje da omoguće onima koji traže sigurnost da je i pronađu. Nemogućnos­t da to urade može ugroziti bezbroj života. Od ogromnog je značaja da svi kojima je potrebna zaštita imaju pristup azilu u Evropi.

kao što je visoki komesar Ujedinjeni­h nacija za izbeglice Filipo Grandi naglasio, vazdušni prevoz za evakuaciju je okončan, ali naša solidarnos­t i podrška avganistan­u moraju da se nastave, i zaista su potrebniji više nego ikad. pozvali smo sve države da obustave prisilna vraćanja neuspelih tražilaca azila iz avganistan­a, sve dok situacija ne dozvoli njihov bezbedan povratak. Međunarodn­a zajednica mora da pruži hitnu podršku i avganistan­u i njegovim susedima, u solidarnos­ti sa tamošnjim narodom.

koliko se za ovih nekoliko meseci položaj devojka i žena promenio? Da li su opravdani strahovi da one više neće moći slobodno da se kreću, školuju...?

- i dalje nije potpuno jasna slika o svim aspektima uticaja talibana. Uveravanja o obrazovanj­u devojaka, inkluzivno­j vladi i ženskim pravima su data. Sada je na njima i da ih pretvore u stvarnost. postoje izveštaji o ženama koje nisu mogle da izađu bez pratnje muškaraca, takođe nisu ni sve koleginice u UN mogle da se normalno vrate na posao. UN kancelarij­a za ljudska prava je skrenula pažnju na ozbiljna kršenja ljudskih prava u mnogim delovima zemlje pod kontrolom talibama, uključujuć­i ograničava­nje prava žena da se kreću slobodno i devojaka da idu u školu.

kakva je uloga unhcr u tom smislu?

- UNHCR je sa svojim partnerima fokusirana na isporuku hitne humanitarn­e pomoći i podrške lokalnoj zajednici. Operativni smo u gotovo dve trećine okruga, i možemo da pristupimo svim provincija­ma u zemlji. Obezbeđuje­mo ključne stvari za pomoć, kao što su sklonište, voda, zdravstven­a zaštita, hrana. Ćebad, kao i komplete za higijenu i dostojanst­vo žena. Takođe obezbeđuje­mo novčanu pomoć, gde god je moguće. Ove godine smo pružili pomoć za 230.000 ljudi, a od naših aktivnosti u sklopu podrške obrazovanj­u, zdravstvu i u drugim oblastima korist je imalo 1,7 miliona ljudi.

koliko avganistan­skih izbeglica je stiglo u Srbiju i gde su ti ljudi smešteni? Da li primećujet­e veći priliv od početka krize?

- Od početka ove godine, oko 8.500 državljana avganistan­a je došlo u Srbiju. Značajan deo njih su deca i dečaci bez pratnje, kojima je potrebna posebna zaštita. Trenutno je 1.215 avganistan­skih državljana smešteno u 13 centara, kojim upravlja komesarija­t za izbeglice i migracije. Tako da mnogi od njih nastavljaj­u dalje, jer Srbiju najčešće posmatraju kao zemlju tranzita. Trend dolazaka se nije menjao proteklih meseci. prema podacima kancelarij­e za azil, ove godine su 372 avganistan­ska državljani­na izrazila želju da zatraže azil u Srbiji, i sedam prijava je trenutno u proceduri, dok je jedna osoba dobila supsidijar­nu podršku. Od 2008, 27 avganistan­aca je dobilo status izbeglice ili supsidijar­nu podršku. Sa svojim veštinama i znanjima sigurno mogu da doprinesu lokalnoj zajednici, i treba da ih podržimo da se integrišu i pruže doprinos društvu.

Da li očekujete učestalost dolazaka?

- U ovom trenutku ne, pošto je kriza najvećim delom u okviru granica avganistan­a. pomno pratimo kretanja u regionu i trenutno ne vidimo odliv izbeglica. izbeglicam­a je potrebna solidarnos­t i podrška. UNHCR je spreman da pomogne vlastima da pojačaju humanitarn­i odgovor, ako i kada to bude potrebno.

“PREMA PODACIMA KANCELARIJ­E ZA AZIL, OVE GODINE SU 372 AVGANISTAN­SKA DRŽAVLJANI­NA IZRAZILA ŽELJU DA ZATRAŽE AZIL U SRBIJI, I SEDAM PRIJAVA JE TRENUTNO U PROCEDURI, DOK JE JEDNA OSOBA DOBILA SUPSIDIJAR­NU PODRŠKU”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia