Blic

Grad obezbedio besplatne tablete za 67.592 đaka

- KLJAIĆ

Od ovog 1. septembra učenje u beogradski­m školama biće potpuno drugačije u odnosu na sve ranije godine - prestoničk­e učionice postaće pametne učionice sa besplatnim internetom, đaci će biti opremljeni tabletima i digitalnim udžbenicim­a, a nastavnici laptopovim­a. Sve to dobiće besplatno od Grada Beograda, a ovo su svi detalji koje roditelji treba da znaju o novoj digitalnoj eri u našim školama.

Grad Beograd je, naime, svakom beogradsko­m osnovcu od trećeg do šestog razreda, dakle za njih tačno 67.592, obezbedio besplatan tablet uređaj, zajedno sa digitalnim udžbenicim­a i besplatnom karticom za internet, a prve podele počele su već 1. septembra. osim toga, 6.952 beogradski­h nastavnika dobiće od Grada laptop, takođe zajedno sa digitalnim udžbenicim­a.

Vodilo se računa i o najmlađim učenicima, te će đaci prvog i drugog razreda, njih oko 34.000, dobiti besplatne štampane udžbenike, odnosno roditeljim­a će biti refundiran novac ukoliko su ih već platili. Naime, Grad Beograd kupio je četiri osnovna udžbenika za srpski jezik, matematiku, svet oko nas i izabrani strani jezik za svakog malog đaka.

Još jedna lepa vest je i ta da će sve učionice u više od 180 osnovnih škola u Beogradu, postati pametne učionice sa besplatnim internetom.

TABLETI SAMO ZA UČENJE

ovi tableti služiće samo u edukativne svhe, a to znači da će preko njega moći da se pristupi samo onim sadržajima, odnosno, veb-adresama koje je odobrilo Ministarst­vo prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja. Ti sadržaji obuhvataju digitalne platforme odabranih izdavača, portal Ministarst­va prosvete, raspored nastave, Rtsovu platformu “Moja škola”, ali i interaktiv­ne vežbaonice i simulacije.

Važno je napomenuti i da tableti imaju svoje “radno vreme”. oni će biti zaključani do 22 do 06 časova ujuru. Takođe, kako nam je objasnio zamenik gradonačel­nika Goran Vesić, neće biti moguće preuzimanj­e aplikacija, igranje igrica, korišćenje društvenih mreža...

KORISTIĆE I REGULARNE UDŽBENIKE

Zamenik gradonačel­nika je naglasio da će deca od trećeg do šestog razreda ove godine imati i regularne udžbenike, ali da se i tu, za ubuduće planiraju izmene.

– Mi ćemo Zakonom o obrazovanj­u predvideti obavezu da postoje i digitalni udžbenici i verujem da ćemo od sledeće godine biti u situaciji da nema više potrebe za regularnim udžbenicim­a, ali ne možemo to da

 ??  ??
 ??  ?? ĐACI PRVOG I DRUGOG RAZREDA DOBIĆE BESPLATNE ŠTAMPANE UDŽBENIKE, ODNOSNO RODITELJIM­A će BITI REFUNDIRAN NOVAC UKOLIKO SU IH VEĆ PLATILI
ĐACI PRVOG I DRUGOG RAZREDA DOBIĆE BESPLATNE ŠTAMPANE UDŽBENIKE, ODNOSNO RODITELJIM­A će BITI REFUNDIRAN NOVAC UKOLIKO SU IH VEĆ PLATILI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia