Blic

BRIGE OKO KOLEGA

-

Otkako je stigao u Nemačku, Gafor je u akciji bez pauze. Svakodnevn­o iz domovine prima poruke i pozive u pomoć. Preko društvenih mreža pokušava da uradi šta može. U kontaktu je sa saradnicim­a koji su još uvek u Kabulu.

- Još nisam mogao ništa učiniti da im pomognem - kaže Gafor.

Želi li da ostane u Evropi? Abdul Gafor ne zna odgovor. Kaže da mu treba vremena da svari ono što je sve doživeo.

- Još ne mogu da shvatim šta se sve dogodilo i kojom brzinom. Imam osećaj da sam izgubljen - poručuje on.

MEMOARI ISTINE

Prašinu su podigli memoari Džojs Mejnard, njegove ljubavnice, koja je 1972. kao 18-godišnjaki­nja napustila koledž kako bi otišla da živi sa tada 53-godišnjim Selindžero­m. Ipak, posle samo osam meseci ovoj ljubavi došao je kraj.

“Stavio mi je dve novčanice od 50 dolara u ruku i naredio da izbacim sve stvari iz njegove kuće i nestanem”, prisetila se Mejnard. Ona je istakla i kako je pisac voleo da komanduje, te da je bio seksualno manipulati­van. Bio je opsednut zdravim životom i homeopatij­om, kao i svojom ishranom koja je bila tačno u gram određena - smrznuti grašak za doručak, nedopečeni hamburger od jagnjetine za večeru. “Jasno je da je Selindžer tražio dečju nevinost u ženi. To možda nije zločin, ali jeste emocionaln­o zlostavlja­nje”, rekla je Mejnard. Ona je istakla da je pisac imao najmanje 12 romansi sa veoma mladim ženama, ali da je većina njih ostala obavijena velom misterije. Ona tvrdi da je Selindžer počeo da gaji strast prema mlađanim damama tek kada se vratio iz Drugog svetskog rata, a da je ta pasija “iznikla iz njegovih duševnih ratnih rana i pokušaja da povrati nevinost”.

MIRNA LUKA

Žena koja je na koncu svega bar prividno ukrotila Selindžera jeste 41 godina mlađa negovatelj­ica Kolin O’nil. Par se upoznao kada je on imao 65, a ona 25 godina, a postoji više verzija kako se to odigralo. Po jednoj priči pisac je navodno sreo Kolin u autobusu, nakon čega joj je neprestano slao pisma, a u drugoj su se upoznali na gradskom vašaru u Kornišu koji je ona organizova­la. Ostali su zajedno 22 godine sve do njegove smrti, a o njihovom odnosu se malo zna s obzirom na to da je gospođa O’nil prihvatila muževljev kodeks privatnost­i.

 ??  ?? JASNO JE DA JE SELINDŽER TRAŽIO DEČJU NEVINOST U ŽENI. TO MOŽDA NIJE ZLOČIN, ALI JESTE EMOCIONALN­O ZLOSTAVLJA­NJE”, NAPISALA JE U MEMOARIMA NJEGOVA LJUBAVNICA DŽOJS MEJNARD
JASNO JE DA JE SELINDŽER TRAŽIO DEČJU NEVINOST U ŽENI. TO MOŽDA NIJE ZLOČIN, ALI JESTE EMOCIONALN­O ZLOSTAVLJA­NJE”, NAPISALA JE U MEMOARIMA NJEGOVA LJUBAVNICA DŽOJS MEJNARD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia