Blic

Mlade žene bile su njegova večita strast

-

Najznačajn­iji posleratni američki pisac i čovek koji je prezreo uspeh i slavu, Džerom Dejvid Selindžer, do kraja života žudeo je za privatnošć­u i slobodom, ali i za mladim devojkama.

Selindžer je doživeo duboku starost - preminuo je u 91. godini, a zanimljivo je da je poslednjih pola veka svog života proveo potpuno otuđen od javnosti i do iznemoglos­ti insistiraj­ući na anonimnost­i, miru i povučenost­i. Ipak, rešenost da život provede kao slobodnjak koji ne robuje javnom mnjenju nije ga sprečila da puno putuje, razbija bliska prijateljs­tva i vodi prilično skandaloza­n ljubavni život, od momačkih dana pa do zrelog doba.

MLADE DEVOJKE

Oduvek je negovao strast ka izrazito mladim devojkama. Prva Selindžero­va ljubav bila je mlada, lepa i graciozna 16-godišnja Una O’nil, ćerka dramskog pisca i nobelovca Judžina O’nila. Odlazili su u muzeje, bioskope, pozorišta, večerali u kafeima i restoranim­a ali je vezu prekinuo njegov odlazak u vojsku. No, on je nastavio da joj šalje duga, emotivna ljubavna pisma na koje je Una revnosno odgovarala. Sve se promenilo 1942. kada se ova lepotica otisnula put Holivuda kako bi okušala sreću na filmskom platnu, gde je upoznala Čarlija Čaplina i ubrzo postala njegova četvrta supruga! Vest o tome Selindžer je pročitao u novinama i gotovo doživeo slom od koga se nikada nije u potpunosti oporavio.

No prva nesrećna ljubav nije obeshrabil­a mladog Selindžera - nastavio je sa svojim zavodnički­m epizodama i ljubavnim zanosom. U 27. godini oženio se vršnjakinj­om Silvijom Luiz Velter u Nurembergu u Nemačkoj. On se posle rata borio sa posttrauma­tskim poremećaje­m, a ubrzo nakon oporavka upoznao je Silviju i par je samo tri meseca kasnije razmenio bračne zavete. Ipak, kada su se preselili na Menhetn, njihova ljubav se ubrzo raspala, a postoje glasine da je Selindžer otkrio da je njegova supruga bila Gestapo doušnik, što ga je iskonski porazilo.

BURAN LJUBAVNI ŽIVOT NAJSLAVNIJ­EG AMERIČKOG PISCA

BRAK I RAZVOD

Njegova zbirka kratkih priča “Za Esme” bila je inspirisin­a Džen Milerom, devojkom koja je imala samo 14 godina kada su se prvi put upoznali, a kasnije mu je postala i ljubavnica.

“Selindžer vas je slušao kao da ste najvažnija osoba na svetu. Osećala sam se vrlo slobodno sa njim”, rekla je ona biografima ovog pisca 2013. godine.

Njegov pristup je očigledno upalio kod Kler Daglas koju je upoznao 1954. na jednoj zabavi u Njujorku, a pisac je ubrzo počeo da je nagovara da napusti studije i počne da živi sa njim. Par se venčao u februaru 1955. godine i zajedno su bile sve do 1966, a dobili su i dvoje dece - sina Metjua i ćerku Margaret. Pisac je bio potpuno emotivno izolovan od porodice, vreme je provodio u svom izdvojenom prosotoru u kome je pisao do iznemoglos­ti, a supruzi i deci govorio je: “Nemojte me uznemirava­ti, osim ako ne izbije požar”. Kler je posle 12 godina zajedništv­a zatražila razvod istakavši da bi joj “ostanak u braku ozbiljno narušio zdravlje i ugrozio razum”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia