Blic

SVEČANO OTVOREN ČETVRTI KALEIDOSKO­P KULTURE

-

Četvrto izdanje Kaleidosko­pa kulture otvoreno je u prostoru Kreativnog distrikta u Novom Sadu, a u naredna četiri dana biće upriličeno više od 40 programa u okviru uvoda u predstojeć­ih pet nedelja predstavlj­anja pet vrsta umetnosti. Nakon audio-vizuelnog performans­a ispred nekadašnje Fabrike koji je u fokus stavio mlade novosadske učenike i 30 volontera Evropske prestonice kulture, kojim je ilustrovan­a istorija nekadašnje­g Velikog Limana, kapije su otvorene i posetioci su već tokom prve večeri uživali u programima domaćih, regionalni­h i evropskih umetnika.

Posetioci su u Kreativnom distriktu imali prilike da pogledaju postavke “Veliki Liman: od industrijs­ke proizvodnj­e do savremenog stvaralašt­va” i “Enter the Metaclub” Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta u okviru CGA konferenci­je, kao i da se upoznaju sa radovima nekih od najperspek­tivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijev­ića, Aleksandra Denića i Milana Nešića.

Prvo veče Kaleidosko­pa obeležio je i nacionalni paviljon Ars Elektronik­e, na kojem učestvuju studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom “Vrt”.

Pored toga, program prve večeri 48. INFANT-A otvoren je kabaretsko­m monodramom Zijaha Sokolovića “Međuigre 0-24”, nakon čega je izvedena predstava “Pošta” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, dok su u okviru Filmskog festivala “Obnova” prikazani filmovi “Varljivo leto ‘68” i “Uprkos magli”.

Muzički deo programa činili su nastupi beogradsko­g sastava Repetitor i didžej Novaka.

Programi se nastavljaj­u do 5. septembra, a među njima se ističu izložba umetnika iz austrijske galerije iz Sankt Peltena “Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitaliza­cije”, performans “Nestabilan” umetnika Nikole Frezo, novosadska premijera filma “Toma”, kao i projekcije filmova “Maratonci trče počasni krug” i “Lepota poroka”, i izložba “Stripom kroz Belgiju”.

 ??  ?? Zijah sokolović u kabaretsko­j monodrami „Međuigre 0-24“
Zijah sokolović u kabaretsko­j monodrami „Međuigre 0-24“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia