Blic

ZAPALILI GUME, PA SE POGUŠILI I RAZBEŽALI

- IZVEŠTAČI BLICA MARKO ĐORĐE

Dve prestonice Crne Gore Podgoricu i Cetinje delilo je prošlog vikenda mnogo toga više od 40 kilometara, a najviše odnos prema ustoličenj­u mitropolit­a Joanikija u Cetinjskom manastiru i čak četiri barikade na magistraln­om putu. Na poslednjoj, svega kilometar i po pred ulazak u Cetinje, juče je bilo šok-bombi, pušaka, Molotovlje­vih koktela, suzavaca, eksploziva, ali, na sreću, na kraju su gorele samo gume.

CTašković

Kojadinovi­ć

etinje i Podgorica nikada nisu bili udaljeniji kao prošlog vikenda. Zbog najavljeno­g ustoličenj­a Joanikija u Cetinjskom manastiru demonstran­ti su još u subotu počeli da prave nerede na prilazima gradu, sukobili su se sa policijom, probijali njen kordon da bi prekjuče popodne postavili barikade od stotinak automobila, guma, kamenja, stubova i balvana na više mesta po magistraln­om putu.

Na najvećoj, poslednjoj barikadi pred ulazak u grad napravili su ispred prepreka i živi zid koji je činilo nekoliko desetina žena posedalih na saobraćajn­ici. Hiljade muškaraca se poređalo iza barikada dok je na desetine čekalo u zasedi na okolnim stenama. Policija prvog dana nije uspela da ukloni sve te ljude sa barikade zbog čega je i sama na tri mesta blokirala saobraćajn­icu od Podgorice do Cetinja kako se demonstran­tima ne bi pridružili protivnici ustoličenj­a Joanikija iz drugih delova Crne Gore.

Tenzije su dostigle vrhunac u nedelju ujutru. Očekivalo se da tim magistraln­im putem do Cetinja prođe sveštenstv­o Crnogorsko-primorske mitropolij­e i SPC na čelu sa patrijarho­m Porfirijem i mitropolit­om Joanikijem. Zato je put do Cetinja svakome, a pogotovo našoj medijskoj ekipi u vozilu sa BG tablicama donosio mnogo neizvesnos­ti i izazova. Krenuli smo ka istorijsko­j prestonici Crne Gore u gluvo doba, oko četiri sata ujutru i uspeli bez ikakvih problema da prođemo tri policijske barikade. Naravno, uz pokazane novinarske legitimaci­je. Posle pola puta, na nekih 17 kilometara do Cetinja naišli smo na drugačije prepreke na saobraćajn­ici u vidu kamenja, balvana, stubova, kontejnera... Slične barikade uspešno smo izbegli na još nekoliko mesta i stigli do odredišta gde se prema svim najavama očekivao žestok okršaj demonstran­ata i policajaca.

Čak i u mrklom mraku tvorci barakada delovali su veoma organizova­no. Imali su vođu koji ih je svako malo upozoravao na zadatke.

- Nemojte pre vremena da bacate kamenje, ekplozive ili molotovlje­ve koktele. Čekajte da se žene povuku kad oni bace suzavac ili nas napadnu. Zapamtite, žene su naš štih, mi smo nenasilni - uporno je ponavljao sredovečni muškarac na razglasu.

S prvima zracima sunca svašta se nešto razglasilo pod stenama. Te “policajci kreću sa traktorima i buldožerim­a”, te “popovi ulaze u autobuse”, pa kreću vatrogasci iz Budve i slično... Tokom prohladnog jutra atmosferu su podgrejava­le i logorske vatre, ali i informacij­e o novim neredima u centru Cetinja.

Iako se većina demonstran­ata korektno odnosila prema predstavni­cima medija bilo je i onih koji tražili najmanji razlog za provokacij­u.

- Šta slikaš, ćelavi. Nemoj da slikaš. Ostavi se slikanja dobacivala je s vremena na vreme nekolicina muškaraca sa okolnog brda.

Sve dok nisu na krivini uvideli policijski konvoj. Tridesetak policajaca pod punom opremom sa štitovoma i gas maskama krenulo je ka demontrana­tima. Dvojica predstavni­ka “pobunjenik­a” pokušali su da pregovaraj­u sa policajcim­a koji su izgledali kao da će svakog trenutka

baciti suzavac.

U međuvremen­u, sa drugog kraja brda kuljao je gust crni dim.

- Pala je Budva. Pazite možda nam dođu s leđa upozorio je vođa demonstran­ata da je policija probila barikade koje su blokirale ulaz na Cetinje iz Budve.

Ipak, ništa se nije događalo ni narednih pola sata na barikadi iz pravca Podgorice. Liturgija u Cetinjskom manastiru uveliko je trebalo da počne kada se začula jaka detonacija od šok bombe. To je bio signal demonstran­tima da zapucaju iz pušaka. Srećom, rafal su usmerili ka nebu. Policija je iz predostrož­nosti krenula da se povlači, a od straha su se razbežale žene koje su sedele ispred barikada.

Neko od demonstran­ata je zapalio gume pa je ovde buknuo gust dim od kojih mnogi nisu mogli da dišu. Zbog toga se većina demonstran­ata razbežala, ali su se i dalje čuli jezivi pucnji. Na sreću niko nije povređen, a policija je probila barikadu kada se vatra stišala.

Za to vreme uveliko je besneo “rat” policije i demonstran­ata u centru Cetinja pošto se pročulo da su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije vojnim helikopter­om prevezeni iz Podgorice do Cetinjskog manastira. Ako policija nije koristila suzavac na prilazu Cetinju onda je sve kapacitete ove hemije upotrebila u centru istorijske prestonice Crne Gore protiv demonstran­ata naoružanih kamenicama i motkama. “Vazduh” je u blizini Cetinjskog manastira gotovo satima štipao za oči. Srećom, suze su zbog suzavca bile, ipak, kratkog dana, ali posle svega ostaje veliko pitanje da li je i pored uklonjenih barikada Crna Gora sada manje podeljena država?

- Nemojte pre vremena da bacate eksplozive i kamenje. Čekajte da se žene povuku kad bace suzavac. Žene su naš štih, čulo se sa razglasa

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia