Blic

PROIZVOD CRNE GORE PAO, A SRBIJE VEĆI ZA 55 ODSTO OD 2014.

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je u Crnoj Gori postojala namera da se Mitropolij­a crnogorsko­primorska odvoji od SPC i proglasi pravoslavn­om crkovom u Crnoj Gori i da se Srbi s vremenom asimiliju i nestanu i da u Crnoj Gori bude više od tri četvrtine crnogorsko­g pravoslavn­og naroda.

TO JE BIO politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im kriv ja i kriva im je Srbija jer smo dobijajući informacij­e iz različitih izvora prepoznali njihov plan i počeli da otvoreno o tome govorimo, rekao je Vučić za TV Prva. Naglasio je da je jedino što Srbija traži pravo da ljudi mogu da se zovu vernicima Srpske pravoslavn­e crkve.

Vučić je povodom pokušaja da se spreči ustoličenj­e mitropolit­a Joanikija u sedištu mitropolij­e, u manastiru na Cetinju, ocenio da je ono što se danas dešava srpskom narodu u Crnoj Gori i što se dešavalo Srbima u Hrvatskoj tokom 90-ih nastavak ideologija čiji je cilj da Srpska crkva bude ugašena.

- Namerno je zovu crkva Srbije iako je srpska crkva koja nikada nije odbijala ljude pravoslavn­e veroispove­sti, rekao je Vučić.

Vučić je poručio Crnoj Gori i njenom predsednik­u Milu Đukanoviću da Srbija nema nikakve apsiracije prema toj zemlji, već sa njom želi najbolje odnose, ali i da im neće dozvoliti da oni pokoravaju Srbiju kao što su to, kaže, činili poslednjih

Kao primer zbog čega strane sile teže da oslabe Srbiju, Vučić je uporedio ekonomsko stanje Srbije i Crne Gore od pre sedam godina do danas.

“Srbija je 2014. imala stopu javnog duga 79, a Crna Gora 52 odsto. To je za Srbiju bilo katastrofa. Danas Srbija ima 55,4, stići će do 59 do kraja godine, Crna Gora oko 99, završiće na 104 do 105 odsto. Srbija je uspela da značajno spusti stopu duga u odnosu na BDP, Crna Gora ga je podigla. Srbija je 2014 imala 33 milijarde BDP, CG 4,3 milijarde. Danas Srbija 2021. završava sa 51 milijardom, a Crna Gora sa 3,8 milijardi, znači 55 odsto je skočio BDP Srbije. Neverovata­n napredak u prethodnih sedam godina. I ono najvažnije, prosečna plata 2014. godine u Srbiji bila 330, u Crnoj Gori 550 evra, a da je danas je kod nas 558, a u Crnoj Gori 525 evra rekao ej Vučić.

agotovo 30 godina.

Vučić je, komentariš­ući izjavu Mila Đukanovića o velikosrps­kim aspiracija­ma i pokušaju pokoravanj­a Crne Gore, poručio da Srbija nema nikakve aspracije, već želi najbliže odnose sa Crnom Gorom,

- I Srbija će sve da uradi da to tako i bude, upkros svim poniženjim­a kroz koje smo prošli, kroz različite odluke Grne Gore. Nemamo niti smo ikada imali nameru nikoga da pokoravamo. Ali, poručujem mu da ni ti, niti bilo ko drugi nećete uspeti da pokorite Srbiju, kao što to činite 30 godina. Vladali ste ovom zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijski­h funkcioner­a, političkih funkicione­ra, onih u

obaveštavj­nim strukturam­a, rekao je Vučić i nastavio:

- Mi smo te ljude, koji su radili protiv Srbije, najvećim delom počistili. Ima jos, ali to su ostaci. Nastavićem­o to čišćenje. Nećete pokoravati Srbiju, kao što ste je pokoravali.

Vučić je ukazao da su uvek iz Crne Gore dolazili napadi na Srbiju, a da je ta zemlja korišćena kao kao poligon za napad na našu zemlju.

- Navikli su da upravljaju Srbijom. Mi nećemo da upravljamo Crnom Gorom. Hoćemo bratske i prijateljs­ke odnose. I garantujem, dok sam živ neću vam dati da Srbiju pokorite, kako ste to radili gotovo 30 godina. Dok sam živ, a svi znaju šta do znači, rekao je Vučić.

On je dodao da iza dešavanja u Crnoj Gori stoji nastojanje da se oslabi Srbija, jer jaka Srbija nikome ne odgovara.

- Tokom istorije su velike sile uvek gledale da oslabe Srbiju, a da ojačaju druge, kako bi uspostavil­e neku ravnotežu. Suština je kako Srbe da zauzdamo, moramo da razvlastim­o one koji vode Srbiju na odgovoran način, da utišamo srpski faktor, jer kako je moguće da Srbi nemaju glas u Crnoj Gori ili BIH. Nema odgovora na moralno i principije­lno pitanje, kako samo Srbi nemaju pravo na samooprede­ljenje, rekao je Vučić.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia