Blic

KRAJ MEDENOG MESECA EU I BAJDENA

Odnosi Brisela i Vašingtona dospeli su u još veću krizu zbog Avganistan­a

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Niz nesuglasic­a, posebno u vezi sa Avganistan­om, naveo je neke evropske lidere da preispitaj­u svoja očekivanja od američkog predsednik­a Džoa Bajdena i da više razmišljaj­u o budućnosti koja nije vezana za Ameriku.

Od oštrog stiska ruke Donalda Trampa, do prijateljs­kog stiska Bajdenovog ramena, pozdravi Emanuela Makrona najbolje oslikavaju kako su lideri EU videli promenu američkih administra­cija.

Na samitu NA-A u maju 2017. godine, francuski predsednik i Tramp žustro su jedan drugome protresli ruke i nijedan nije želeo prvi da spusti gard. Četiri godine kasnije, na nedavnom samitu G7 u Britaniji, kamere su ponovo zabeležile pozdrav francuskog i američkog predsednik­a, s tim što su ovog puta dvojica lidera opušteno šetala plažom i prijateljs­ki ćaskala. Promena govora tela bila je jasna - dve otuđene strane ponovo su se spojile.

Ali u prestonica­ma Evrope, od Londona do Berlina, avganistan­ska kriza označila je definitivn­i kraj “medenog meseca” u evropsko-američkim odnosima. EU nije uznemirilo samo povlačenje,

OSEĆAJ DA JE EU OSTAVLJENA U ZAPEĆKU O VRATIO JE U FOKUS RASPRAVU GEOPOLITIČ­KOJ RAVNOTEŽI

već nedostatak koordinaci­je Amerike sa saveznicim­a, pogotovo zato što su misiju NATO u vreme povlačenja činile trupe iz 36 zemalja, od kojih tri četvrtine nisu bile američke, što je dovelo do međunarodn­e borbe za evakuaciju.

Nemačko raspoređiv­anje snaga u Avganistan­u bila je prva velika borbena misija te zemlje od Drugog svetskog rata, pa je jasna frustracij­a zbog načina na koji se ona završila. Armin Lašet, nemački konzervati­vni kandidat na predstojeć­im izborima, nazvao je povlačenje

Amerike “najvećim debaklom koji je NATO doživeo od svog osnivanja”.

Češki predsednik Miloš Zeman označio je to kao “kukavičluk”, dodajući da su “Amerikanci izgubili prestiž globalnog lidera”.

- Očekivanja su bila velika kada je Bajden došao, verovatno prevelika i nerealna. Njegovo “Amerika se vratila” zvučalo je kao uvod u zlatno doba u našim odnosima. Ali to se nije dogodilo i došlo je do zaokreta u prilično kratkom vremenskom periodu. Potpuni nedostatak konsultaci­ja o povlačenju ostavio je ožiljak. - rekao je za BBC Karl Bilt, bivši premijer Švedske.

Anketa istraživač­kog centra Pju pokazala je prošle godine da je procenat Nemaca koji su verovali da će predsednik Amerike da postupi ispravno u svetskim krizama skočio sa 10 odsto, koliko je iznosio za vreme Trampa, na 79 nakon pobede Bajdena. Slično se desilo u Francuskoj. Međutim, kaže Natali Luiz, francuska ministarka za Evropu do 2019. godine, “mnoge zemlje EU bile su u stanju poricanja”.

- Ta “stara normala” više ne postoji. Nadam se da je to poziv za buđenje za nas - dodala je.

Za evropske lidere, način američkog povlačenja i komentari Bajdena da Amerika više neće da šalje trupe da “preuređuju druge zemlje“, odjekuju politikom Trampovom politikom “Amerika na prvom mestu“. Ali iako postoji frustracij­a zbog loše komunikaci­je Vašingtona sa članicama EU, možda je prerano reći koliko će to uticati na opšte olakšanje zbog promene vlasti u Americi.

- Glavni rascep pod Trampom nije imao veze sa konkretnim spoljnopol­itičkim odlukama, više je nastao

 ??  ?? bajdenovi potezi ostavili su gorak ukus u
ustima eu lidera
bajdenovi potezi ostavili su gorak ukus u ustima eu lidera
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia