Blic

UKIDA SE TREPĆUĆE ZELENO SVETLO?

Saobraćajn­i stručnjaci su podeljenog mišljenja. Jedni ga podržavaju, drugi osuđuju, dok je u mnogim zemljama praksa trepćućeg zelenog svetla odavno ukinuta.

- ZLATKO ČONKAŠ

To je za “Blic” potvrdio profesor beogradsko­g Saobraćajn­og fakulteta Nikola Čelar, koautor udžbenika “Osnove upravljanj­a svetlosnim signalima” koji kaže da “upotreba trepćućeg zelenog svetla nema uporište ni sa aspekta bezbednost­i saobraćaja, niti sa apsekta efikasnost­i”.

- Saobraćajn­i fakultet u Beogradu radio je opsežno istraživan­je koje je obuhvatilo anketiranj­e vozača i podatke sa terena. Rezultati ankete su pokazali da 73 odsto vozača vole trepćuće zeleno svetlo i podržavaju ga. U bilo kojoj sferi ljudske delatnosti mi volimo da imamo blagovreme­ne informacij­e, pa je za vozača trepćuće zeleno svetlo ispostavil­o se korisna informacij­a koja ih upozorava da će se uskoro pojaviti žuto svetlo i zabrana prolaska kroz raskrsnicu. Onda smo sproveli terensko istraživan­je i na jednoj raskrsnici postavili kamere koje su 24 sata

Nema opravdanja za primenu trepćućeg zelenog svetla jer neko čim ga vidi počne da koči, pa dobijamo veći broj naletanja

snimale tu lokaciju dok je uključeno trepćuće zeleno svetlo i kada je isključeno. Dobili smo slične rezultate kao mnogi istraživač­i u svetu, a to je da smo zabeležili manji broj prolazaka kroz crveno svetlo, ali veći broj naletanja vozila kada je trepćuće zeleno isključeno - objašnjava naš sagovornik.

Ističe i da je veći procenat naletanja verovatno posledica različitog tumačenja trepćućeg zelenog svetla koje za nekoga znači da uspori i da se bezbedno zaustavi, a za drugog da ubrza i što pre prođe raskrsnicu.

- To nam je jasan signal da sa bezbednosn­og aspekta nema opravdanja za primenu trepćućeg zelenog svetla jer neko čim ga vidi počne da koči, pa dobijamo veći broj naletanja bez obzira na to što trepćuće svetlo traje četiri

odsto vozača vole trepćuće zeleno svetlo i podržavaju ga

NOVI SEMAFORI NA NEKOLIKO

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia