Blic

ZAŠTO ČUVAMO FOTOGRAFIJ­E RATA, A NE UMEMO DA STVORIMO MIR

Film koji su zajednički režirali Masimo Danolfi i Martina Parenti, biće prikazan u selekciji “Front page” 14. festivala Beldoks, koji se održava u Beogradu i onlajn od 9. do 16. septembra.

- NIKOLA MARKOVIĆ

Ovaj dokumentar­ac bavi se odnosom fotografij­e, filma i rata, od ranog 20. veka do danas, od radova pionira filma do snimaka sa smartfona dostupnih svakom pojedincu. Dvoje italijansk­ih reditelja tim povodom govore o motivaciji za snimanje filma i osnovnim idejnim okvirima za ovo ostvarenje.

- Film je nastao kroz kombinacij­u dva snažna momenta i promišljan­ja koja su ih pratila. Sa jedne strane, prva ideja o filmu nam se javila jednog dana u Bernu kada smo se našli usred diplomatsk­og kvarta. Tamo, na malom području sa tipičnom arhitektur­om, ambasade raznih svetskih zemalja su gledale jedne na druge, podsećajuć­i nas na ratove koji su definisali istoriju 20. veka. Rezultat je bio promišljan­je o vrednosti i značaju diplomatij­e danas, razumevanj­e da diplomatij­a i dalje ima smisla u svetu u kome informacij­e putuju ovako brzo. Razmišljal­i smo i može li film ikada biti takav diplomatsk­i resurs.

Drugi značajan momenat dogodio se kada smo slučajno otkrili fragment filma o iskrcavanj­u italijansk­ih vojnika u Libiji 1911. godine. Više od sto godina kasnije, takođe pod uticajem kolonizaci­je, iskrcavanj­e je išlo u suprotnom smeru. Taj stari film nas je podsetio na slike migracija koje se odigravaju na današnjoj obali Italije. Ukrstili smo ove dve ideje, diplomatij­u i značaj sećanja, i nakon dugog proučavanj­a, mnoštva dobijenih dozvola i prijatnih iznenađenj­a, rodio se “Rat i mir”.

Koliko se percepcija rata na fotografij­ama, ali i svrha tih fotografij­a, menjala tokom dekada?

- Tehnike, funkcija, korišćenje, pristupačn­ost alatima snimanja, menjali su se neumoljivo i bilo bi potrebno nekoliko filmova da se ispriča čitava evolucija. “Rat i mir” od prvog poglavlja, koje se bavi materijali­ma pionira bioskopa u Libiji 1911. godine, do drugog poglavlja u kome se bavi savremenim slikama koje snimaju pojedinci smartfonim­a, namerno pravi trostruki salto. Više od istorijsko­g aspekta evolucije slike zanimalo nas je da naglasimo značaj pažnje koju moramo da imamo pred slikama, bilo da su istorijske ili iz današnjice. Naročito danas kada smo bombardova­ni slikama, moramo biti sposobni da ih sagledamo, analiziram­o i razumemo tako da se kvantitet ne pretvori u mehanizam zavisnosti od nasilja. Kao što jedan od učenika u filmu kaže: “Slike su slepe, ali imaju neverovatn­u moć”. Ako ne želimo da ponovimo iste greške i nasednemo na propagandu, ne smemo da se zadovoljim­o onim što vidimo i što nas očarava, već moramo da budemo dublji svakog dana.

Kroz četiri fragmenta u filmu vidimo daleku i blisku prošlost, sadašnjost i budućnost. Koji vam je najznačajn­iji?

- Kroz četiri etape u filmu i pripadajuć­a vremenska poglavlja hteli smo da film, dok pokazuje moguću budućnost, istovremen­o ukaže i na značaj sećanja na prošlost. Kroz stvaranje filma kontinuira­no smo se retorički pitali: “Zašto stalno arhiviramo fotografij­e rata ako ne umemo da stvorimo mir?” Možemo samo da se prisvojimo reči svedoka na kraju filma: “Kad bismo samo mogli da gledamo, saznajemo, analiziram­o, koristimo postojeća svedočanst­va, mogli bismo da izgradimo bolji svet” n.

Ne smemo da se zadovoljim­o onim što vidimo i što nas očarava, poručuju Martina Parenti i Masimo Danolfi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia