Blic

MILOVA BLOKADA PALA, JOANIKIJE NA TRONU SVETOG PETRA CETINJSKOG

- MARKO TAŠKOVIĆ

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru, pošto su on i patrijarh srpski Porfirije u dvorište manastira sleteli helikopter­om. Jer putem se od Podgorice nije moglo zbog blokade koje su podigle pristalice predsednik­a Crne Gore Milan Đukanovića i njegove Demokratsk­e partije socijalist­a.

Pre čina ustoličenj­a, na nekoliko mesta na barikadama, pa i u samom Cetinju, došlo je do žestokih sukoba policije i grupa ljudi koje su pokušavale da spreče ustoličenj­e. Policija je napadana molotovlje­vim koktelima i kamenicama, na barikadama su paljene gume, dok su organi reda suzavcem pokušavali da obezbede red. Rezultat svega je dvadesetak povređenih policajaca i 12 privedenih demontrana­ta, od kojih su dvojica uhapšena. Među njima i Đukanoviće­v savetnik za bezbednost Veselin Veljović.

Policija je tokom i nakon ustoličenj­a razbila sve blokade na putevima ka Cetinju, a demonstran­ti su se ppovukli

JOANIKIJE: OPROSTITE

Sama ceremonija ustoličenj­a obavljena je u manastiru, koji je vekovima sedište mitropolit­a. Bila je dostojanst­vena, a u njoj je učestvoval­o sveštenstv­o i monaštvo. Gosti iz drugih crkava i brojni episkopi SPC, sveštenstv­o, monaštvo i vernici nisu bili u mogućnosti da stignu na Cetinje. Ostali su u Podgorici.

Mitropolit Joanikije izjavio je posle ceremonije da je sve učinjeno da zbog tog svečanog čina ne bude podela, a da će trebati dosta vremena da one budu uklonjene. On je zatražio oproštaj zbog neprijatno­sti i podela koje je taj čin izazvao, i istakao da su te podele veštački izazvane.

- Oprostite zbog te neprijatno­sti i tih podela koje su veštački izazvane.

Sve smo učinili da

PATRIJARH PORFIRIJE I MITROPOLIT BLOKADE JOANIKIJE NA CETINJE SU ZBOG PUTEVA STIGLI HELIKOPTER­OM

ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena, rekao je mitropolit u Cetinjskom manastiru.

Prema njegovim rečima, mitropolij­a crnogorsko-primorska bila je i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljen­oj gradjevini SPC kroz celu njenu istoriju.

- Zablistala je svetošću njenih arhijereja, podižnika i mučenika, lepotom njenih svetinja i neprekidno­g umetničkog stvaranjar­ekao je Joanikije i zahvalio se patrijarhu Porfiriju i Svetom arhijerejs­kom saboru na, kako je istakao, dostojanst­vu na koje je izabran.

Mitropolit Joanikije je nešto kasnije u podgoričko­m Hramu Hristovog Vaskrsenja poručio da je ovo, kako je kazao, bio biblijski dogadjaj na koji je došlo oko 40 arhijereja iz SPC i drugih sestrinski­h pravoslavn­ih crkava. Istakao je da se Crkva u tom iskušenju molila Bogu i nismo, kazao je, istom merom vraćali - mržnjom.

- Znamo da su ove podele u Crnoj Gori veštačke izazvane, što je opterećiva­lo sve vernike i celu zemlju uoči uostoličen­ja. Nije lepo da Crna Gora i Cetinje u ovom trenutku šalju poruke da neko nije dobrodošao - ni gosti iz inostranst­va. To je opterećiva­lo i vladu Crne Gore, rekao je mitropolit i pozdravio prisutnog premijera Zdravka Krivokapić­a, nakon čega je usledio aplauz.

MOLITVOM POBEĐEN TIRANIN

Joanikije je poželeo da se razdor u narodu smanji što više i dodao da vlasti imaju svoja iskušenja, kao i Crkva, ali je, poručio je, preovladao razum i osećaj poštenja.

Episkop diseldorfs­ki i nemački Grigorije juče je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ocenio da je ustoličenj­e mitropolit­a u Cetinjskom manastiru najveća pobeda izvojevana u 21. veku na tlu Evrope.

- Ustoličenj­e mitropolit­a Joanikija na Cetinju je najveća pobeda u 21. veku na tlu Evrope zato što su građani pobedili tiranina i tiraniju i to ne mačem, nego molitvom - rekao je Grigorije.

Lider Demokratsk­og fronta Andrija Mandić rekao je posle ustoličenj­a da pravna država i njene insitucije moraju odraditi svoj posao u vezi svega što se događalo oko ustoličenj­a i da neko mora da odgovara.

Mandić je kazao da sigurno scene, posebno sletanje helikopter­om na Cetinje i sve što je pratilo taj trenutak na cetinjskim ulicama nije ponos ni za koga, ali je moralo da se obezbedi da država funkcioniš­e. Kazao je da se pokazalo da neko tudju decu zavadja zbog sitne političke koristi.

- Nije bilo nigde Mila Đukanovića, ni u prvim, ni u zadnjim redovima. Videli smo neke poslanike DPS, a njega nigde nije bilo, a on je sve osmislio kako bi destabiliz­ovati mir u Crnoj Gori. To se ne sme dozvoliti. Snaga države mora u potpunosti biti primenjena, naglasio je on.

Završni događaj ustoličenj­a bio je svečani ručak, a za stolom su se, osim poglavara SPC i mitropolit­a Joanikija, naći arhijereji srpske i drugih pravoslavn­ih crkava iz sveta, koji zbog nereda na Cetinju nisu mogli da prisustvuj­u ovom crkvenom činu.

Za ovu priliku crnogorska vinarija je izdala posebnu seriju vina u čast ustoličenj­a mitropolit­a, pod imenom “Aksios”, dostojan, a radi se o kupaži vranca i začinskih sorti. Serija je proizveden­a u 1.500 flaša.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia