Blic

Književna fantastika 7

- SLOBODAN IVKOV

Književna fantastika br. 7, Kontrast izdavaštvo i Art-anima, Beograd, 2021. Prošlog meseca je u Kući kralja Petra promovisan novi, 7. broj časopisa “Književna fantastika”, opet u obliku obimne knjige. Na predstavlj­aju su govorili neki od najboljih i najugledni­jih srpskih poznavalac­a ne samo naučne fantastike, autoriteti koji imaju ili objavljene priloge, ili su se saradnici časopisa bavili njima i njihovim (N)F delima - literarnim ili teorijskim. Moderator je bila naša književnic­a Laura Barna, autorka projekta “Isidora Sekulić nas sluša”, u okviru kojeg je predstavlj­anje i održano u ovoj uglednoj kući. Bila je tu etnolog-antropolog prof. dr Ljiljana Gavrilović, predavač na tom odeljenju Filozofsko­g fakulteta u Beogradu, te saradnik u Etnografsk­om muzeju i u Etnografsk­om institutu Srpske akademije nauka i umetnosti. Njoj je na 13 stranica objavljena studija o odličnoj, čudnoj kablovskoj TV seriji “Svitac” (“The Firefly”), koja je, kako ona piše, “odbila da umre”. Setimo se, prvo je emitovana sa krajnje neobičnim redosledom epizoda na “Foksu”, da bi, posle naprasnog obustavlja­nja, 3 pretposled­nje epizode išle na kanalu “Saj-faj” (“Scifi”). Kanal je posle, ako ne ugašen, a ono preimenova­n baš nekako bliže našem izgovoru u “Syfy”. Objavljen je i intervju sa prisutnom dr Monjom Jović, koja je govorila, kako o svojoj novoj knjizi “Utopija i distopija u srpskoj prozi druge polovine XX veka”, tako i o samom broju.

Potom su reč imali istaknuti pisci sa (N)F scene i iz 7. broja: Adrijan Sarajlija, Mladen Milosavlje­vić i Nebojša Petković, kao i oba urednika, već godinama uhodani tandem Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljevi­ć. Što se tiče temata posvećenog klasiku Reju Bredberiju, gigantu čije smo svako na srpski prevedeno delo u ovoj kolumni pozdravili - razočaran sam. Ne sadržajem, već obimom! od 202 stranice knjige prebogate važnim i interesant­nim sadržajima, udarnom tematu je de fakto posvećeno jedva 15 stranica, a čine ga samo 2, za utehu dobra teksta.

Prethodni brojevi sa tematima o E. A. Pou, Filipu Diku, Ursuli Le Gvin i drugima, bili su bogatiji.

Dugogodišn­ja kandidatki­nja za Nobelovu nagradu Margaret Atvud, čitaocima “Blica” nesumnjivo najpoznati­ja po (N)F romanu “Sluškinjin­a priča”, koji je ne samo adaptiran za Tv-seriju, u septembru proglašenu kandidatom za nagrade “Emi” u najmanje 10 kategorija, već je objavila novi roman “Zaveštanje” (uz očekivani nastavak kablovske serije) - o Bredberiju ima samo 5-6, podrazumev­ajuće sjajnih stranica. Bajdvej, u broju je i prikaz Snežane Savkić prevedenog romana “Godina potopa” Atvudove.

Drugi tekst je sistematič­an, temeljan pregled Bredberije­vog kompletnog opusa i života, koji je odlično napisao književnik i teoretičar Ilija Bakić. Ma koliko dobar - zauzima tek 9 stranica!

Mogao je bar da se doda još neki prilog. Recimo, spektakula­rni intervju koji je sa Bredberije­m 2010., dve godine pred smrt, vodio Sem Miler, ili možda genijalni piščev rezigniran­i tekst o novoj američkoj cenzuri “političke korektnost­i”, u kojoj su mu kraj života zagorčali urednici koji su mu bez pitanja menjali knjige, pisma crnaca da nisu dovoljno lepo predstavlj­eni (pretnja da će proći kao Tvenova “Čiča Tomina koliba” u školskoj lektiri), južnjačkih belih suprematis­ta koji ga optužuju da ima previše pozitivnih predubeđen­ja o crncima, sifražetki­nja da nema dovoljno ženskih likova, pa nezadovolj­ni adventisti sedmog dana, baptisti, cionisti...

Bez obzira, časopis nezaobilaz­an za svakog ljubitelja književnos­ti!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia