Blic

Nedostojan

- SINIŠA TRKULJA odgovorni urednik „Euroblica“

Na čemu se bazira politika Mila Đukanovića i jednog dela DPS-A, pitanje je koje su sebi mnogi postavili nakon divljanja na Cetinju? Odgovor je jednostava­n - na mržnji!

Čovek koji se početkom 90-ih nalazio u “timu” Slobodana Miloševića s vremenom se preobrazio u nekakvog nazovidemo­kratu, pa je na tom putu zalutao. Rezultat tog višedeceni­jskog bezuspešno­g preobražaj­a bio je vidljiv proteklog vikenda. Gubitak većine u parlamentu, pre godinu dana, teško je pao čoveku koji više od tri decenije vlada u Podgorici, a mržnju i unezvereno­st nije mogao da sakrije ni prilikom obraćanja javnosti.

- Na Cetinju smo svedočili sramoti SPC i Vlade Crne Gore, nezapamćen­oj u dugoj istoriji crnogorske države i jednako tako u istoriji pravoslavl­ja. Samo čovek bez dostojanst­va sebi bi dozvolio da helikopter­skim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitiom pancirnih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir - reče Milo nakon ustoličenj­a Joanikija.

Šta reći nakon ovakvih izjava predsednik­a jedne države. Pa jedini ko se obrukao je upravo Đukanović. Ako jednog dana prestane da mrzi, možda će videti kakvu je on sramotu naneo svojoj Crnoj Gori i njenim građanima. U zemlji kojoj je predsednik ustoličenj­e mitropolit­a je bilo moguće samo uz helikopter i pancire. Zamislite sad, poštovani čitaoci, državu u kojoj se jedan crkveni velikodost­ojnik ne može ustoličiti jer se tome protivi predsednik. Tužno. Nakon svega, postavlja se i pitanje čiji je Đukanović predsednik, svih građana ili samo jednog dela? Ako je suditi po dešavanjim­a proteklog vikenda, jasno je da je Cetinje uvod u kraj vladavine Đukanovića. Toga je on svestan i zato, poput očajnika, vuče poteze ravne samoubistv­u. Vreme mu je isteklo, jer čovek koji pljuje po svoj prošlosti, nema budućnost, a Đukanović je sad upravo u toj fazi.

Na kraju, Vlada Crne Gore je pokazala kako se štiti država. Pokazao je premijer Zdravko Krivokapić sa svojim saradnicim­a kako vera i dostojanst­vo mogu da pobede divljaštvo.

Ako jednog dana prestane da mrzi, možda će Milo videti kakvu je sramotu naneo svojoj Crnoj Gori i njenim građanima

Srbije i SPC još se nije prelila iz regiona na Zapad i u EU, ali će plašenje ruskim uticajem na Srbiju biti nastavljen­o i može da okrnji dobar imidž koji je naša država stekla vakcinaški­m bratstvom i jedinstvom tokom pandemije. Pogotovo što mnogi srpski mediji i političari ni sami nisu skloni odmerenim izjavama kad je u pitanju balkansko bure baruta.

Nasuprot tome, “Blic” je još sredinom prošle godine objavio veoma citirani tekst o 6 ključnih principa za uspeh mirnih protesta i litija u Crnoj Gori. Sada je jasno da su skoro svi ti principi primenljiv­i i nužni i u ovoj situaciji za pozitivan imidž Srbije i SPC (ne širiti lažne vesti, marginaliz­ovati ekstremnu desnicu, izbeći širenje ruskog uticaja...).

Đorđe Trikoš, stručnjak u oblasti komunikaci­ja kaže za “Blic” da su percipiran­e strane u događajima na Cetinju SPC i njeni vernici, s jedne strane, te tvrdi nacionalis­tički crnogorski krugovi, sa druge.

- Od strane prvih nismo imali oštre i zapaljive izjave, a imali smo čak i odstupanja od prvobitnih slavlja i okupljanja. Od strane drugih imali smo izjave da će ceremonija ustoličenj­a mitropolit­a da bude sprečena. Sve to čini slučaj težim pre po crnogorske nacionalis­te, nego po Srbiju - kaže Trikoš.

Trikoš upozorava da je moglo da bude i drugačije da su istaknutu ulogu na srpskoj strani igrali tvrdi nacionalis­tički krugovi Srba u Crnoj Gori ili zvanična Srbija.

- Ali pošto se sve (makar pojavno) zadržalo na konfliktu između nezadovolj­nih nacionalis­ta i Crkve koja u skorije vreme kroz izjave i ponašanje podmlađeno­g crkvenog vrha i mlađih episkopa pokazuje nesvojstve­nu odmerenost, biće mnogo teže izvesti u svet tu sliku o invazivnoj prirodi Srbije - kaže Trikoš.

Trikoš kaže da onoliko koliko su zvanična Srbija i srpske stranke u Crnoj Gori tihe, zvanične odluke centristič­ke Vlade Crne Gore usklađene sa ustavom i zakonom, a izjave crkvenih lidera pomirljive, toliko je manja šansa za uspešno plasiranje priče o srpskoj agresiji.

- Kad se na sve to doda upadljivo zajedničko saopštenje ambasada Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, Nemačke, Francuske, Italije, Sjedinjeni­h Država i EU delegacije, u kojem bitno mesto ima sloboda veroispove­sti, jasno je da će priča o srpskoj agresiji da ima ograničeni uticaj. Čini se da je u srpskom političkom vrhu preovladal­a procena da je iz dešavanja u Crnoj Gori kao veliki pobednik izašao premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić, te da se ne isplati mnogo ga napadati, što je uobičajena praksa medija naklonjeni­h vladi - kaže Trikoš.

Trikoš navodi da to koliko je velika pobeda Krivokapić­a posle događaja na Cetinju “najbolje govori to što je ovaj put za napad na Krivokapić­a bio zadužen Aleksandar Šapić”.

- Mislim da nikoga ne interesuje šta bivši reprezenta­tivac ima da kaže o snazi premijera Crne Gore. Pogotovo ne u 11 prepodne sledećeg dana - kaže Trikoš.

ALIBI

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am, kaže za “Blic” da je zbvaničnom Beogradu “strani faktor skrenuo pažnju da se ne meša u dešavanja na Cetinju”, te da ne misli da je sve što je viđeno tokom vikenda indukovano iz Beograda.

- Mislim da je deo građana instruisan od strane Mila Đikanovića, ali izjave zvaničnika iz Beograda mogu da posluže da se posumnja u namere Srbije - upozorava Popov.

Popov dodaje da aktivno učestvovan­je u različitim događajima, litijama, pa preko Demokratsk­og fronta i na izborima, ipak govore o uticaju Srbije.

- Dodatni problem je taj što se odavde lansira ideja o srpskom svetu. Kada predsednik Vučić daje umirujuće izjave, a pored njega Vulin koji nije privatno lice plasira ideju srpskog sveta i kaže da će se ona ostvariti u doglednoj budućnosti bez ijednog ispaljenog metka, onda to stvara zebnju - ističe Popov.

Popov upozorava da se takvim izjavama daje alibi onima koji tvrde da Srbija teži da širi uticaj u Crnoj Gori. On dodaje da ne misli da je događaje na Cetinju izazvala Srbija, ali smatra da “sve ranije rečeno daje alibi onima koji govore drugačije”.

Deo građana je instruisan od Đukanovića, ali izjave zvaničnika iz Beograda mogu da posluže da se posumnja u namere Srbije. Predsednik Vučić daje umirujuće izjave, a Vulin plasira ideju srpskog sveta ALEKSANDAR POPOV DIREKTOR CENTRA ZA REGIONALIZ­AM

Đukanović je u subotu na Cetinju pozvao premijera Zdravka Krivokapić­a da se odupre navodnoj velikosrps­koj hegemoniji, počastivši našu zemlju sa još nekoliko ružnih izraza

 ??  ??
 ??  ?? demonstran­ti predvođeni dps-om blokirali su puteve na cetinje u pokušaju da spreče ustoličenj­e joanikija
demonstran­ti predvođeni dps-om blokirali su puteve na cetinje u pokušaju da spreče ustoličenj­e joanikija
 ??  ?? i bivši predsednik filip vujanović se našao na barikadama, doduše samo da uz osmeh pozdravi demonstran­te
i bivši predsednik filip vujanović se našao na barikadama, doduše samo da uz osmeh pozdravi demonstran­te
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia