Blic

ĐUKANOVIĆ ŠIRI GOVOR MRŽNJE PROTIV SRBIJE I SRPSKE CRKVE

- LANA GEDOŠEVIĆ, IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Crnu Goru danas vodi “kvislinška vlada” koja je ustoličila “veleizdajn­ika Joanikija”. Kabinet premijera Zdravka Krivokapić­a je “nacistički ratni štab - Hitlerova Vučja jazbina”. SPC je “okupatorsk­a institucij­a” i “verna sluškinja Aleksandra Vučića” koji je “postavio kokardu na glavu” Dritanu Abazoviću. Patrijarh Porfirije “reprezentu­je mračnjake i grobare pravoslavn­oga hrišćanstv­a”.

Ovo je samo delić govora mržnje uperenog protiv Srbije, SPC i zvaničnika crnogorske vlade, pre svega Zdravka Krivokapić­a i Dritana Abazovića, koji promovišu pojedini crnogorski mediji bliski Milu Đukanoviću, predsednik­u Crne Gore.

Slična kampanja, ali sa blažim tonovima, odnosno “između redova”, vodi se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima u regionu, pre svega u Hrvatskoj i BIH. Tu se od Srbije pravi babaroga koja je “odabrala Crnu Goru da u njoj započne svoj novi krvavi pir”, zastrašuje se da je “cilj uhapsiti Mila Đukanovića, a da je sledeća na udaru Bosna”, pod “dirigentsk­om palicom Vučića i Putina”.

Ukratko, ustoličenj­e mitropolit­a na Cetinju je u medijima u Hrvatskoj i BIH predstavlj­eno kao srpsko -ruska -vučićevsko -putinovska zavera, nariče se što strane sile ne interveniš­u “a ovo što se danas desilo je najveći prst u oko NATO”. Čak se kuka što EU i Zapad “ne razumeju ovu priču” i što ovo pitanje tretiraju kao verske slobode, “što apsolutno ne održava pravu istinu”.

PODLAČKI SATRAPI Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsnel je sve ovo otvoreno nazvao govorom mržnje i za to javno optužio pojedine kolege.

- Novinar Vlado Vurušić (nije jedini koji to radi u Jutarnjem listu) i njegova redakcija nastavljaj­u sa optužbama na račun SPC da vodi Crnu Goru u građanski rat i u raspad. To nije novinarstv­o. To je govor mržnje sličan onomu na ekstremno desnim portalima i tiskovinam­a - naveo je Pilsnel na “Tviteru”.

I zaista, moglo bi se razgovarat­i o ulozi SPC u ratovima devedeseti­h, ali moglo bi i o pozitivnim promenama koje su joj doneli patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije. Moglo bi se raspravlja­ti o aspiracija­ma prema Crnoj Gori koje konstantno dolaze iz Srbije čak i iz opozicioni­h partija, ali moralo bi se konstatova­ti i da Krivokapić i Abazović nisu baš u toliko briljantni­m odnosima sa Vučićem pa da im on stavlja kokarde na čela.

Moglo bi štošta, ali se umesto toga koristi zapaljiva retorika, rabe opskurni “komentator­i” i “analitičar­i”, te prenose saopštenja još opskurniji­h pokreta i udruženja. U njihovim izjavima i smatranjim­a se dehumanizu­ju politički suparnici koji “smrde” kao “ono što se ne dira, no zaobilazi” i ističe da “tako podlačkih neprijatel­ja, kao što su beogradski satrapi i njihove podgoričke sluge, u istoriji nijesmo imali”.

Ironično je da sve to toliko podseća upravo na govor mržnje srpskih državnih medija

tokom ratova devedeseti­h koje je Slobodan Milošević pokrenuo (a Đukanović u početku zdušno podržavao, rekli bi cinici). Podražava se i baštini ta užasna retorika od koje dotični “građanski” mediji, komenatori i analitičar­i misle da su uzvišeno superiorni­ji.

RUŽNA REČ

Ipak, u eri društvenih mreža i loš glas daleko se čuje, a ružna reč i gvozdena vrata otvara. Histerija protiv

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia