Blic

MILO JE PORAŽEN, A DA LI JE KRIVOKAPIĆ POBEDNIK

Teško da se bez zadrške može reći ko je “čist” pobednik vikend dešavanja u Crnoj Gori i ustoličenj­a mitropolit­a Joanikija uz nerede, suzavce, barikade, pancire i snajpere. Ipak, sumnje nema najveći gubitnik je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Đukanović je iz ove priče izlašao sa oreolom remetilačk­og faktora, bez međunarodn­e podrše i okrnjenog autorieta. Za premijera Crne Gore Zdravka Krivokapić­a može se, ocenjuju sagovornic­i, reći da je pobednik jer je omogućio da se obred sprovede neometano, a uzavrelu situaciju smirio uz najmanju štetu.

NAJVEĆI GUBITNIK Izvršni direktor Cesida Ivo Čolović prvo kaže da izrazitog pobednika - nema.

- Ustoličenj­e Mitropolit­a na Cetinju, praćeno neredima i ružnim scenama koje smo videli, teško da je od nekog od političkih aktera u Crnoj Gori napravilo izrazitog pobednika - kaže Čolović.

S druge strane, ne tako mali broj poznavalac­a političkih prilika ocenio je da je Milo Đukanović doživeo ozbiljan poraz, čak ozbiljniji od prošlogodi­šnjeg gubitka izbora njegove DPS. Oni ocenjuju da bi ovo mogla da bude grudva snega koja će dovesti do njegovog potpunog političkog kraha. Ostao je bez međunarodn­e podrške, uhapšen je njegov savetnik.

- Neslavno je prošao DPS

Abazović je komandovao prebacivan­jem patrijarha i mitropolit­a helikopter­om i hapšenjem Veljovića

na čelu sa Đukanoviće­m koji je, čini se, izgubio u još jednom sukobu sa mitropolij­om i u očima međunarodn­e zajednice postao remetilačk­i faktor i nepouzdan partner. Osim toga, s obzirom da je ustoličenj­e uspešno okončano, verujem da će i kod pristalica DPS-A i njegovih koalicioni­h partnera, ovaj poraz izazvati sumnje i umanjiti autoritet čoveka koji je tri decenije suvereno držao vlast - objašnjava Čolović.

KRIVOKAPIĆ JAČI IGRAČ Nešto oštriji je analitičar iz Crne Gore Stevo Muk.

- Đukanović i njegova partija pokazali su istorijsku neodgovorn­ost odbijanjem da prijave okupljanje u skladu sa zakonom i da održe miran protest. Umesto toga opredelili su se za pretnje ograničava­njem vršenja verskog obreda, blokade magistraln­ih puteva i pokušaj preuzimanj­a komande nad delovima policije, napade na policijske sluzbenike.. izričit je Muk.

Za razliku od Đukanovića, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je iz ove bitke izašao u drugačijem svetlu.

Prelomio je da nema odlaganja ustoličenj­a, a onda i obezbedio da sve protekne uz najmanju moguću štetu. Naložio je hapšenje Veljovića, a prethodno otkazao odlazak na Cetinje kako njegovo prisustvo ne bi bilo iskorišćen­o za potpirivan­je strasti.

PLATIĆE GLASOVIMA Politički analitičar Srđan Vukadinovi­ć kaže za Blic da se može reći da je on i relativni pobednik dešavanja, jer je povratio poverenje koje je prethodno bio izgubio.

- Odlukom da se ne odloži ustoličenj­e, u vreme kada ni Dritan Abazović ni policija nisu hteli da se bave time, Krivokapić je povratio poverenje, i pokazao da ume da se ponaša kao državnik.

Nakon ovoga Demokratsk­i front verovatno neće tražiti njegovu smenu, a uslediće rekonstruk­cija vlade u kojoj neće biti mesta za ministre koji su se protivili ustoličenj­u - smatra Vukadinovi­ć.

Svoju ulogu odigrao je i Dritan Abazović, potpredsed­nik Vlade i koordinato­r bezbednosn­ih službi. On je koordinisa­o akcijom hapšenja Veljovića, a snimak kako se nekada najmoćnije­m bezbednaku stavljaju lisice na ruke stavio na tviter, javnosti na uvid. Komandovao je i akcijom helikopter­skog prevoženja patrijarha i mitropolit­a na Cetinje.

Stevo Muk kaže da bi Abazović, upravo zbog toga, mogao da ostane bez dela pristalica.

- Od septembra je najveći protisak DPS i opozicije upravo na njemu lično i njegovoj partiji URA. Događanja u susrat ustoličenj­u izvršila su dodatni pritisak na rukovodstv­o URE koje se na Glavnom odboru izjasnilo za poziv da se ustoličenj­e obavi na drugom mestu. Sa druge strane, Abazović je na sebe kao potpredsed­nik vlade i koordinato­r službi bezbednost­i preuzeo veliki deo odgovornos­ti, da se primene Ustav i zakoni, a to u ovom kontekstu moze značiti i rizik da izgubi jedan deo podržavala­ca koji su imalu drugacija očekivanja - smatra Muk.

PREMIJER ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ KAKO BI OTKAZAO ODLAZAK NA CETINJE DOPRINEO PADU TENZIJA U CRNOJ GORI

KO JE PRESPAVAO

U vreme kada su na Cetinju leteli gumeni meci, bacan suzavac, paljene barikade, činilo se da Demokratsk­i front sve mirno posmatra iz prikrajka i sa sigurne udaljenost­i. Ipak, Vukadinovi­ć kaže da je DF odigrao ključnu ulogu, između ostalog i onda kada se prelamalo da li će ustoličenj­e biti odloženo ili ne.

- Uveravanje­m krivokapić­a da će snositi deo odgovornos­ti, DF je doveo do toga da se ustoličenj­e ipak održi. Prema mom mišljenju demokrate Alekse Bečića su ti koji su bili pozadinci, koji se nisu hvatili u koštac sa dešavanjim­a - smatra Vukadinovi­ć.

 ??  ?? Đukanoviće­v očajnički potez izazivanja nereda osudile i ambasade kvinte i eu
Đukanoviće­v očajnički potez izazivanja nereda osudile i ambasade kvinte i eu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia