Blic

BITKA ZA DOLINU LAVOVA

Talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad avganistan­skom provincijo­m Pandžšir, jedinom koja je pružala otpor talibanima, izjavio je juče portparol militantne grupe Zabinulah Mudžahid. Međutim, antitaliba­nska grupa negirala je njihove navode.

- Agencije

S OVOM POBEDOM naša zemlja je potpuno izašla iz ratnog mulja - izjavio je Mudžahid, nakon što su navodno talibani preuzeli Pandžšir, prenela je “Al Arabija”.

Rat u Avganistan­u je završen, saopštio je Mudžahid i najavio da će u sledećih nekoliko dana biti obelodanje­n sastav nove vlade.

- Sinoć i jutros je Pandžšir bio potpuno pod našom kontrolom, tako da je rat u Avganistan­u završen. Nema više izgovora za to. Vreme je da obnovimo našu zemlju - rekao je Mudžahid na konferecij­i za novinare.

Portparol talibana naglasio je da u sukobima u Pandžširu nije povređen nijedan civil.

Fotografij­e na društvenim medijima pokazuju pripadnike talibana kako stoje ispred kapija provincijs­kog guvernera Pandžšira, a na jednoj fotografij­i se vidi kako je talibanska zastava podigla u centru provincije Pandžšir, dodaje “Al Arabija”.

Nacionalni front otpora Avganistan­a (NRF), grupa koja se bori protiv ofanzive islamskih militanata, negirala je saopštenje talibana da su osvojili Pandžšir. Portparol NRF-A Ali Nazari poručio je da je lider grupe iz provincije Pandžšir Ahmad Masud bezbedan.

„Moj lider i brat

Ahmad Masud je bezbedan i uskoro će se obratiti našem narodu“, navodeno je u tvitu.

Nakon što su talibani osvojili 33 od 34 provincije Avganistan­a 15. avgusta i preuzeli vast u Kabulu, Avganistan­ci koji nisu želeli da se povinuju talibansko­j vladavini organizova­li su otpor u Pandžširu, a predvodi ih Ahmad Masud, sin preminulog komandanda Ahmada Šaha Masuda.

Ranije pre objave talibana da je pao Pandžšir, Fahim Dašti, saopšteno je da je portparol NRF-A ubijen u oružanim sukobima koji se nastavljaj­u u regionu, javila je Kama Pres. Vest o Daštijevoj pogibiji pojavila se na Tviter nalogu NRF, preneo je Tass.

- Teška srca možemo da sopštimo da su Fahima Daštija, portparola fronta Otpora ubili teroristi talibani - navodi se u tvitu.

Drugi detalji nisu saopšteni. Ranije je Dašti na svom nalogu na Tviteru napisao da su talibanski borci praktično proterani iz regiona.

Portparol snaga otpora saopštio je da je vođa pokreta Ahmad Masud bezbedan i da će se uskoro obratiti narodu

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia