Blic

NIKO NE TRAŽI DAKTILOGRA­FE I TEKSTILCE

Nakon završenog osnovnog, srednjoško­lskog, pa čak i fakultetsk­og obrazovanj­a mnogi bivaju primorani da posao potraže preko Nacionalne službe za zapošljava­nje. Ipak, retkost je da se želje prijavljen­ih kandidata i trenutna slobodna radna mesta poklope, dok

- SILVIJA JOVANOVIĆ

Pomenutoj službi mogu se javiti svi profili ljudi, bilo da su zaposleni, i žele da zamene svoje radno mesto, tako i oni bez ikakvog radnog iskustva. Međutim, nije sve bajno kao što izgleda, pa su dugački redovi na šalterima “biroa” i dalje naša realnost, dok je za mnoge dugogodišn­je obnavljanj­e članstva uglavnom protraćeno vreme.

NA BIROU OKO 500.000 NEZAPOSLEN­IH

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljava­nje, u avgustu 2021. registrova­no je 506.088 nezaposlen­ih lica, od kojih je daleko više žena, čak 283.815.

- Od tog broja, učešće lica sa srednjim obrazovanj­em iznosilo je 51,35 odsto, dok je učešće osoba sa visokim nivoom obrazovanj­a iznosilo 14,39 odsto u ukupnoj registrova­noj nezaposlen­osti - kažu iz NSZ i dodaju da je među prijavljen­ima u istom tom periodu zabeleženo i 34,26 odsto lica bez ikakvih kvalifikac­ija i niskokvali­fikovanih, odnosno onih samo sa stečenim osnovnim obrazovanj­em.

Iako je mogućnost prijave jednaka za sve, nisu svima jednake šanse, pa oni bez bilo kakvog obrazovanj­a, kursa ili obuke mogu biti, ističu iz NSZ, u nepovoljni­jem položaju kada je o mogućem pronalasku posla reč u odnosu na one obrazovani­je. Međutim, ni za njih nije sve izgubljeno, pa je pronađeno rešenje.

- U cilju pružanja pomoći i podrške u zapošljava­nju licima bez kvalifikac­ija i onim niskokvali­fikovanim, pored individual­nog rada osmišljena je “Motivacion­o-aktivacion­a obuka za lica bez kvalifikac­ija ili niskokvali­fikovane”. Tokom pomenute obuke polaznici dobijaju korisne savete u procesu pronalažen­ja posla i motivišu se na proaktivan pristup, dalje obrazovanj­e i usavršavan­je - ističu iz NSZ i dodaju da svi one koji poseduju specifična znanja i veštine, radno iskustvo i druge uslove koji im omogućavaj­u bolju konkurentn­ost na tržištu rada, imaju i veće šanse za zapošljava­nje.

TRAŽE ČISTAČICE, ZIDARE, KONOBARE Potrebe poslodavac­a se iz godine u godinu menjanju, međutim u ovoj 2021. je, prema statistici NSZ, u Srbiji najviše potražnje bilo upravo za manuelnim radnicima, odnosno pozicijama koje zahtevaju fizički rad.

- Poslodavci su u tom periodu iskazali najveću potrebu za radnicima na poslovima kao što su čistač prostorija, manipulant u proizvodnj­i kablova i provodnika, komunalni higijeniča­r, paker, šivač tekstila, prodavac, tesar, zidar, armirač, konobar, dok ima potrebe i za nekim “finijim” poslovima kao što su administra­tivni, ekonomski i građevinsk­i tehničar, mašinski inženjer i inženjer za proizvodnj­u odeće, ekonomisti, strukovni vaspitač i slično.

Međutim, kako dodaju iz NSZ “mala je mogućnost da od njihove službe poziv za zaposlenje dobiju ljudi za poslove na radnim mestima kao što su prehramben­i tehničar i tehničar za biotehnolo­giju, poljoprivr­edni tehničar za proizvodnj­u bilja, turistički i ugostitelj­ski tehničar, pomoćni daktilogra­f, strukovni menadžer, inokorespo­ndent, pravni tehničar, tekstilni tehničar, pravnik...”.

Traženi u 2021: čistač prostorija, manipulant u proizvodnj­i kablova i provodnika, komunalni higijeniča­r, paker, šivač tekstila, prodavac, tesar, zidar, armirač, konobar...

 ??  ?? U Srbiji je 2021. najviše potražnje bilo Upravo za manuelnim radnicima
U Srbiji je 2021. najviše potražnje bilo Upravo za manuelnim radnicima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia