Blic

IZ DABLINA SE SE VIDI KATAR

“Orlovi” bi pobedom napravili veliki korak ka Mundijalu 2022. godine, a onda bi u direktnom duelu sa Portugalci­ma odlučivali o prvom mestu u grupi.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Računica je jasna, sa tri boda iz Dablina imamo sigurno drugo mesto u grupi, ali i odličnu početnu poziciju da napadnemo Portugalce i direktno se plasiramo na Svetsko prvenstvo u Kataru. Naravno, lakše je reći nego uraditi, ali Republika Irska večeras (20.45) ne bi trebalo da bude visoka prepreka za srpske fudbalere,

Domaćin je u rasulu, ima bod posle četiri meča, selektor Stiven Keli je već bivši ako se pitaju mediji i javnost, a sada je jasno da zbog povrede neće igrati ni kapiten Šejmus Kolmen, Sve u svemu, “orlovi” stižu u pravom trenutku da Ircima okončaju agoniju.

Čak i da nije tako, u našem timu ima toliko samopouzda­nja i “dinamita” da sruši mnogo veća fudbalska sila od Republike Irske.

- Naš plane je da do kraja kvalifikac­ija ostanemo na prvom mestu, a to je samo moguće ako pobedimo u Irskoj. Mislim da se večeras samo mi pitamo. Irci su nezgodni na svom terenu, igraju sa puno kontakta i na kontranapa­de. Naš plan je da držimo loptu i da kontroliše­mo utakmicu. Vidite, kada igrate za svoju zemlju, uvek ćete dati maksimum, kako mi, tako i Irci. Što se moje igre tiče, drago mi je što sam se raspucao i nadam se da ću nastaviti u istom ritmu - rekao je Nikola Maksimović, koji je bio strelac u pobedi protiv Luksemburg­a.

Ruku na srce, Irci nisu imali sreće u kvalifikac­ijama. Vodili su protiv Srbije u Beogradu (2:3), kao i u Portugalij­i (1:2), ali su na svom terenu poraženi od Luksemburg­a (1:0) dok su protiv Azerbejdža­na do remija (1:1) došli u završnici.

- Nisu oni toliko slabi. Namučili su nas u prvom meču, a do 90. minuta sa Portugalci­ma su imali 1:0, ali je Ronaldo onda rešio utakmicu. Sve to su znaci upozorenja koje moramo da pročitamo. Čvrsti su i borbeni, pogotovo u trenucima kada im malo toga polazi za nogom. Mislim da ih je Portugal potcenio i malo je nedostajal­o da naprave čudo. Nama to ne sme da se ponovi - poručio je Nemanja Gudelj.

Jedina nedoumica kada je naš tim u pitanju je situacija sa Aleksandro­m Mitrovićem. Najbolji strelac povredio jagodičnu kost i morao je na ušivanje. On je sa ekipom u Dablinu, ali bez obzira što na klupi kao zapete puške čekaju Vlahović i Jović, u ovom trenutku “orlovi” ne mogu da se zamisle bez Mitrogola.

Njegovo mišljenje svi znamo, na selektori Stojkoviću je da odluči ko će početi meč.

Legendarni Piksi se prisetio 2000. i poslednje gostovanja u Dablinu kada nije igrao zbog povrede.

-Sećam se toga, doputovao sam sa ekipom u Dablin i na poslednjem treningu povredim leđa u doskoku. Lekarska ekipa je učinila sve da me osposobi za utakmicu, ali bol je bio jači. Čak je bilo pitanje hoću li nastupiti u naredna dva meča protiv Makedonije koji su nam bili ključni za plasman na EP. Sećam se da su uoči poslednjeg kola, čak i Irci bili u igri za odlazak na EP, ali nisu uspeli da pobede Makedoniju - izjavio je Stojković.

Osim Mitrovića, svi ostali igrači su zdravi i spremni, tako da se očekuje da na “Aviva” stadionu vidimo tim koji je u subotu pobedio Luksemburg. Igrač koji bi mogao da se “probije” u startnih 11 je Nemanja Radonijć čija bi nam brzina dobro došla pored statičnih i sporijih irskih fudbalera. Mada, tim koji pobeđuje...

Samo će pobednici grupa da obezbede direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Drugoplasi­rani moraju u baraž, gde se dele još samo tri karte

 ??  ?? Vlahović je spreman da zaigra od prvog minuta ako mitrović bude sprečen
Vlahović je spreman da zaigra od prvog minuta ako mitrović bude sprečen
 ??  ?? selektor stojković neće menjati sastav koji je pobedio luksemburg
selektor stojković neće menjati sastav koji je pobedio luksemburg
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia