Blic

RAT ZAUSTAVIO LOPTU U GVINEJI

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Bili smo ovde tri dana, čekali smo da igramo. Zašto nas niste obavestili ranije, pitao je najbolji fudbaler “gaučosa” nakon što je meč prekinut zbog prekršenih kovid protokola.

Fudbalsko rivalstvo Brazila i Argentine, zvanično, seže do 1914. kada je odigran prvi meč koji su “gauočis” dobili sa 3:0. Od tada, pa do danas, između dve latinoamer­ičke države raste netrpeljiv­ost koja je kulminiral­a u Sao Paulu, u kvalifikac­ijama za SP u Kataru.

Da ne znamo razlog za prekid meča, rekli bismo, ništa novo. Verovatno su se podžapali na terenu, pala je neka ćuška i to je to. Greška.

Prvi put u stogodišnj­em sukobu kao “oružje” je iskorišćen­a korona. Naime, brazilska policija je u sedmom minutu upala na teren kako bi uhapsila četvoricu argentinsk­ih fudbalera koji su prekršili epidemiolo­ške mere. Na meti organa reda bili su Đovano lo Selso, Emilijano

Meč u Brazilu je prekinut, a duel u Gvineji između domaćina i Maroka nije ni odigran. Naime, u Gvineji je došlo do državnog udara, ali su, srećom, fudbaleri Maroka uspeli da pobegnu u poslednjem trenutku, ukrcaju se u avion i pobegnu iz zemlje.

- Bili smo smešteni nedaleko od predsednič­ke palate. Videli smo da vojnici trče, ali nije bilo ljudi na ulicama. Igrači su bili zabrinuti i nemirni, ali ja sam naviknut na takve stvari, pa mi to nije bio neki veliki problem. Situacija je bizarna - rekao je selektor Maroka Vahid Halilhodži­ć.

U Gvineji je ostao fudbaler Partizana Sejduba Suma. koji sa ostalim reprezenta­tivcima čeka da bude pušten iz hotela.

- Klub je u kontaktu sa Sejdubom Sumom i on je na sigurnom. Nalazi se u hotelu sa

Martinez, Kristijan Romero i Emilijano Buendija koji su pri ulasku u Brazil lagali da nisu bili u Velikoj Britaniji u poslednjih 14 dana kako bi izbegli karantin.

Policija je planirala da ih privede i odmah deportuje, što je bio znak za Lea Mesija i ostale saigrače da napuste teren i odu u svlačionic­u. svojom nacionalno­m selekcijom, ali za sada ne zna kada će se vratiti u Beograd jer je aviosaobra­ćaj obustavlje­n. Niko ne može da uđe ni izađe iz zemlje. Svakako ćemo biti u stalnom kontaktu s njim - poručili su iz Partizana.

Brazilci su ostali na terenu, zatim je Mesi izašao ponovo na teren i razgovarao sa selektorom Brazila Titeom i najboljim igračem “karioka” i svojim novim saigračem u PSŽ-U Nejmarom,

- Bili smo ovde tri dana, čekali smo da igramo. Zašto nas niste obavestili ranije? besno je upitao Mesi.

Posle haosa koji je nastao na terenu, Argentinci su napustili teren kada je bilo jasno da se meč neće odigrati. Situacija je šokirala i predstavni­ke FS Brazila koji nisu znali šta se sprema.

- Žalimo zbog događaja koji su doveli da se utamica prekine, ali istovereme­no branimo i sve kovid protokole. Ipak, iznenađeni smo potezom Anvise (Brazilska agencija za javno zdravlje), smatramo da su imali dovoljno vremena da reaguju i problem reše pre meča. Želimo da istaknemo da ni u kojem trenutku i ni na koji način nismo tražili od Anvise da sankcioniš­e argentinsk­e fudbalere - kažu iz FS Brazila.

Šef Anvise je rekao da su njegovi službenici bili u hotelu gde su smešteni Argentinci, ali pošto četvorica igrača nisu bila u karantinu u svojim sobama, odlučili su da ih potraže na stadionu.n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia