Blic

Ima smisla da zivim ovako

- ::: (8=$7(%( 56 3$5$2/,03,-&, Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpi­jskog komiteta Srbije

Najnovija predstaj va organizaci­je Per Art, koja se bavi savremenim plesom, performans­om i programom umetnost i inkluzija, Ples u XXI veku, premijerno je izvedena na ovogodišnj­em Festivalu savremenog plesa i perj formansa „Pokretnica“u Novosadsko­m pozorištu.

j Kada izađeš na scenu treba ti hrabrost da predj staviš samu sebe, a da bih imala tu hrabrost treba neko da me podrži. Ta hraj brost utiče i na publiku, prenosi se s tela na telo. Kada publika aplaudira to znači da njihova hraj brost utiče na nas“, kaže Natalija sladisavlj­ević po čijim je motivima predstaj va nastala.

Ona je deo projekta Euj rope Beyond Access koji je sufinansir­an sredstvima Kreativne Evrope. Širom Evrope nastaće N4 predj stava umetnika i umetnica sa invalidite­tom, 20 rezij dencija, pet međunarodj nih plesnih laboratori­ja i 2N festival.

j rmetnički rad osoba sa invalidite­tom, pogotovo plesni i pozorišni ne ceni se dovoljno. Za većinu, inj kluzivne predstave ne prej poznaju se kao umetnost ili se tretiraju kao posebna vrsta umetnosti – kaže Olij vera Crnjanski, Per Art.

Per Art svojim radom želi da ojača lokalnu infraj strukturu za umetničku scenu za osobe sa invaj liditetom i za inkluzivnu kulturnu praksu, što će doj prineti kritičkom diskursu o invalidnos­ti i izvedbenim umetnostim­a u Evropi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia