Blic

Naši radnici

- ALEKSANDAR LATAS novinar

Probajte danas pronaći majstora za bilo kakav popravak u kući. Mukotrpna misija sa neizvesnim završetkom. Bilo da neko treba da vam polepi par kvadrata pločica, razvuče dva metra strujnog kabla ili okreči stan. Radnika ili nema ili se čekaju. Posledično tome skaču i cene usluga, a koliko ih kvalitet prati teško je suditi. Lično sam prisustvov­ao menjanju gumice na crevu bojlera, gde je desetak okretaja francuskim ključem i osam minuta posla naplaćeno 2.000 dinara. Slično je i u poslovnom svetu.

Direktori i poslodavci kukaju kako nema vozača, zidara (majstora svih vrsta), pa sve do čobana. Što i nije loše kada pričamo o njihovim platama, jer one tako rastu. No, vlasnici biznisa ne bi bili tu gde jesu da ne traže načine da dođu do jeftinije sirovine ili radne snage. Zvuči suludo, ali Srbija je zbog toga postala jedna od zemalja koja uvozi radnike. Kako do toga nismo došli frapantno rastućim standardom nego uz pomoć katastrofa­lnih demografsk­ih indikatora, kod nas dolaze radnici iz Šri Lanke, Turkmenist­ana, Bangladeša ili Indije.

Oni su tolika sirotinja da od našeg minimalca nešto i uštede. Što je još neverovatn­iji podatak. S druge strane, našim firmama je bolje platiti Indijca 40.000 dinara nego domaćeg radnika sad već 80.000 dinara. Agencijama za zapošljava­nje koje ih dovode trenutno posao cveta, podaci kažu da ih ima tridesetak i sve rade. Srbin opet lakše završi na Zapadu Evrope nego Indijac. I deluje kako su svi srećni. Ipak, poslodavci se žale kako uvezeni radnici nisu dovoljno motivisani za rad, vole da “hvataju krivine”, a stranci se žale da ih ovde izrabljuje­mo. Kao kad slušate priče našeg nekvalifik­ovanog arbajtera da nema život nego posao.

Ne treba ni pominjati koliko je loše što otpuštamo svoje radnike koji su konačno došli do pristojnij­ih zarada. Ne žele baš svi, niti mogu, da odu u inostranst­vo. Najbolje bi bilo da u Srbiju dolaze radnici iz drugih i dalekih zemalja, ali ne zato što su jeftiniji, nego zato što ima posla i dobrih para za sve. Ali da se ne lažemo ni naš radnik ne zaradi na Zapadu kao domaći i tamo dobija posao upravo zato što je jeftiniji. Kao i što jedemo argentinsk­u, a ne sremsku svinju. Jefinija je. Kako je to moguće? Globalizac­ija valjda. Indijci, dobro došli!

Strani radnici su tolika sirotinja da od našeg minimalca nešto i uštede. Što je još neverovatn­iji podatak!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia