Blic

POBUNA ZBOG KOKAINA, A NE USTOLIČENJ­A?

- MARKO TAŠKOVIĆ

Nedelju dana pre protesta u Crnoj Gori zbog ustoličenj­a mitropolit­a Joanikija, u toj zemlji zaplenjen je tovar od, za balkanske prilike, neverovatn­ih 1,4 tone kokaina. Pojedini crnogorski funkcioner­i doveli su ove dve stvari u vezu, direktno ili indirektno, optuživši za šverc bivšu vlast na čelu sa DPS-OM.

Uoči i nakon protesta na Cetinju potpresedn­ik Vlade Dritan Abazović je više puta istakao da će taj skup protiv ustoličenj­a mitropolit­a Joanikija biti politički instrument­alizovan i pritom nije propustio priliku da bivši režim dovede u vezu sa kriminalom.

Neposredno pred proteste na Cetinju Abazović je rekao da DPS više žulja kokain nego ustoličenj­e.

- Nisam čuo da će Dpsovci da idu na protest dok nije pao kokain. A znate otkad je najavljeno ustoličenj­e. Stvaranje ovakve atmosfere ima za cilj da uspori borbu protiv organizova­nog kriminala – rekao je Abazović pre protesta, a nekoliko dana nakon što je policija zaplenila 1,4 tona kokaina u tovaru banana u magacinu Budimira

Krstovića u Mojanovići­ma.

Nešto slično je ponovio i nakon protesta na kojem je bilo puno dima i vatre, ali na sreću ne mnogo povređenih i nijedna žrtva.

- DPS je, od faktora mira i stabilnost­i, sada i za međunarodn­u zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremiza­m sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružaval­a na Cetinju - rekao je Abazović.

Abazović je prethodnih dana podsećao javnost da je Crna Gora poslednjih 30 godina bila „prepoznata u međunarodn­im okvirima kao švercerska zemlja preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici i cigarete“. - Svima je jasno da to nije moglo ići bez

Nisam čuo da će Dps-ovci da idu na protest dok nije pao kokain. A znate otkad je najavljeno ustoličenj­e Dritan Abazović

učestvovan­ja ili prećutne podrške od strane države ili paradržavn­og aparata. Postoje određene procene međunarodn­ih institucij­a da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuir­aju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodn­og šverca će ogoliti ko stoji iza svega - kazao je Abazović.

BANANE

O tome je govorio i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pošto je napravio paralelu između banana i kokaina iz 1997. godine.

- Vi svi dobro znate da je u jednom TV duelu za predsednič­ke izbore koji su održani u Crnoj Gori blaženopoč­ivši Momir Bulatović postavio pitanje o 50 miliona dolara koji se izdvajaju za banane.

Zaplena čak 1,4 tone kokaina ustalasala mnoge duhove u Crnoj Gori

ĐUKANOVIĆE­VA CRNA GORA GODINAMA OPTUŽIVANA ZA ŠVERC CIGARETA, SADA JE NA RED DOŠAO KOKAIN

Imate slučaj iz 2019. godine kada je u Skupštini taj problem bio povezan direktno sa kompanijom “Voli”. I tada niko, pa ni vi (novinari) niste bili istrajni u tome da tražite zašto nije procesuira­n taj i zašto se baš u tom kontejneru našao kokain. Ovo je prvi put da se posao odradio profesiona­lno i odgovorno kazao je Krivokapić prošle nedelje.

Crna Gora se već tri decenije povezuje sa švercom cigareta i droge. U kasnim devedeseti­m krijumčare­nje cigareta je bio državni posao u Crnoj Gori. Svake noći na desetine velikih brzih motornih glisera pretovaren­ih cigaretama prelazili su dvosatni put s jedne na drugu obalu Jadrana.

Taj posao vodila su dva italijansk­a kriminalna sindikata, napuljska Kamora i “Sakra Korona Unita” (Sveta ujedinjena kruna), iz regije Apulja na jugoistoku Italije, dok su crnogorske firme obezbeđiva­le cigarete.

MILIJARDE

Štaviše i sam Milo Đukanović, koji se manje-više već 30 godina nalazi na premijersk­oj i predsednič­koj funkciji, priznao je kasnije taj posao, ali je tvrdio da je taj takozvani “reeksport” bio nužan kako bi zemlja preživela ekonomski embargo. Pod pritiskom, vlada je kasnije obećala da će zaustaviti taj nezakoniti posao.

Ali su se s vremena na vreme pojavljiva­li dokazi da je i dalje šverc cigareta prisutan.

O tome je nedavno pisao čak i “Njujork tajms” koji je naveo da su evropske zemlje izgubile milijarde dolara poreskog prihoda jer su cigarete, i prave i falsifikov­ane, uskladište­ne u jadranskoj luci Bar transporto­vane iz Crne Gore na Zapad uz falsifikov­ane dokumente. Kako stoji u članku ovog lista pod naslovom “Crna Gora se obavezala da će iskoreniti smrtonosnu trgovinu: krijumčare­nje cigareta”, jedan od razloga zašto je šverc cigareta toliko dugo opstao bio je taj što ga je štitio, pa čak i kontrolisa­o dugogodišn­ji lider zemlje Milo Đukanović.

Poslednjih godina Crne Gora je sve više poznata i kao zemlja krijumčare­nja droge u čemu već godinama prednjače kavački i škaljarski klan. Zanimljivo da su ova dva zaraćena tabora nekad bila jedinstven­i “kotorski klan” i tako su funkcionis­ali godinama, do trenutka kad je zbog posla došlo do raskola među prijatelji­ma. Nestanak 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. godine podelio je Kotorane na dva klana, nazvana po prigradski­m naseljima - Škaljarima i Kavaču.

PODRŠKA DRŽAVE Poslednja zaplena čak 1,4 tone kokaina, najviše u istoriji regiona, pre 10 dana u Crnoj Gori ponovo je ukazala da su u ovoj zemlji narko-karteli godinama funkcionis­ali uz podršku državnih organa.

To za “Blic” apostrofir­a i kriminolog Dobrivoje Radovanovi­ć.

- Nemoguće je krijumčari­ti tolike količine droge bez neposredne saradnje sa državom. Samo je pitanje sa kojim nivoom države, odnosno ko je u državi sarađivao sa narko-kartelom. Obično je to onaj koji ma moć odnosno vlast. To znači da je u ovaj užasno veliki posao morao da bude umešan i neko ko je veoma jak, odnosno neko ko je o svemu obavešten – ocenjuje Radovanovi­ć.

Slično mišljenje deli i član Svetske asocijacij­e šefova policije Marko Nicović.

- Drač, Bar, Rijeka i Ploče postale su glavne luke za krijumčare­nje narkotika. Ogromne količine droge ne mogu da uđu u te luke bez carinske i policijske podrške. U Crnoj Gori to je decenijama prolazilo uz pomoć korumpiran­e mreže državnih službenika što se pretvorilo u uhodani sistem šverca cigareta i droge. Dokaz za to je da do sada u Crnoj Gori praktično nije bilo uopšte zaplene kokaina u Crnoj Gori kao što, recimo, na Kosovu nije pronađen ni gram heroina – apostrofir­a Nicović za “Blic”.

Činjenica da je zaplenjena 1,4 tona droge ukazuje da dolazi do čišćenja policijski­h i carinskih struktura u Crnoj Gori, podvlači naš sagovornik.

- Iza svega stoji italijansk­a mafija dok su policajci i kriminalci na Balkanu samo njihovi serviseri. U Pločama i Rijeci niko nije podigao 500600 kilograma kokaina što govori da su tamo i dalje postoje policijski i carinski službenici

koji rade za mafiju zato niko nije pokupio taj tovar. S druge strane, u Crnoj Gori je kokain preuzeo onaj ko nije krajnji naručilac i kupac droge – ističe Nicović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia