Blic

KAKO JE ARHITEKTA NAPADA 11. SEPTEMBRA UMAKAO AMERIKANCI­MA

Čovek optužen da je pre 20 godina osmislio plan otmice putničkih aviona koji su se zakucali u zgrade Svetskog trgovinsko­g centra u Njujorku, zatvoren je i čeka suđenje. Ali, da li je mogao biti zaustavlje­n godinama pre napada?

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Frenk Pelegrino sedeo je u hotelskoj sobi u Maleziji kada je na televiziji video snimke rušenja “Kula bliznakinj­a”. Prvo što je pomislio bilo je: “Bože, to mora da je Halid Šeik Muhamed”.

Meta i cilj napada su se podudarali, a Pelegrino je bio u jedinstven­oj poziciji da to zna. Bivši specijalni agent FBI -a jurio je Muhameda skoro tri decenije, ali navodni organizato­r teroristič­kog napada 11. septembra 2001. godine, najvećeg na tlu Amerike, tek treba da se suoči sa pravdom. Muhamedov advokat rekao je za BBC da će možda proći još 20 godina do okončanja slučaja. Osama Bin Laden, u to vreme vođa Al Kaide, čovek je koji je najčešće povezivan sa napadima. Ali činjenica je da je Muhamed, ili KSM kako je postao poznat, bio “glavni arhitekta” katastrofe, prema Komisiji koja je istražival­a napade. On je bio čovek koji je došao na zastrašuju­ću ideju i izložio je Al Kaidi.

Rođen je u Kuvajtu i studirao je u Americi pre nego što se osamdeseti­h godina borio u Avganistan­u. Nekoliko godina pre napada, FBI agent Pelegrino bio je na tragu džihadista. Pelegrina je FBI zadužio da istraži bombardova­nje Svetskog trgovinsko­g centra 1993. godine. Tamo je Muhamedovo ime prvi put privuklo pažnju američkih vlasti, jer je izvršio transfer novca jednom od umešanih lica. Agent FBI-JA shvatio

HALID ŠEIK MUHAMED SE SMATRAO UMEŠANIM I U NAPADE 1993. GODINE NA SVETSKI TRGOVINSKI CENTAR

je razmere Muhamedove ambicije 1995. godine kada je on bio povezan sa plaanom da se raznese više međunarodn­ih aviona iznad Pacifika. Sredinom devedeseti­h Pelegrino je bio blizu da ga uhvati, prateći ga do Katara. On i njegov tim otišli su u Oman odakle su planirali da pređu u Katar i uhapse Mohameda. Avion je bio spreman da preveze osumnjičen­og, ali došlo je do otpora američkih diplomata na terenu. Pelegrino je otišao u Katar i rekao ambasadoru i drugim zvaničnici­ma u ambasadi da ima optužnicu protiv Muhameda za zaveru sa avionima, ali su oni, kako kaže, bili previše oprezni da ne izazovu nevolje u zemlji.

- Pretpostav­ljam da su mislili da bi to možda previše ustalasalo situaciju - seća se Pelegrino.

Na kraju je ambasador preneo Pelegrinu tvrdnju katarskh zvaničnika da su izgubili trag Muhameda.

- Bilo je uznemireno­sti, bilo je i besa i frustracij­e. Tada smo znali da je to propuštena prilika - kaže on.

Ali Pelegrino priznaje da sredinom devedeseti­h Muhamed nije viđen kao meta

visokog prioriteta. On nije mogao čak ni da ga uvrsti na listu deset najtraženi­jih Amerikanac­a.

- Rečeno mi je da tamo već ima previše terorista - dodaje.

Čini se da je Muhamed dobio dojavu o američkom interesova­nju za njega i da je pobegao iz Katara u Avganistan. Tokom narednih nekoliko godina njegovo ime se stalno pojavljiva­lo, često u telefonski­m imenicima terorista uhapšenih širom sveta, čime je postalo jasno da je bio dobro umrežen. Negde u tom periodu otišao je kod Bin Ladena sa idejom da obuči pilote da zakucaju avione u američke zgrade. A onda se dogodio 11. septembar. Pelegrinov­e sumnje u ulogu Muhameda pokazale su se kao tačne kada ga je jedna od ključnih ličnosti Al Kaide, koji je bio uhvaćen, identifiko­vao.

- Svi su shvatili da je to uradio Frenkov momak. Kad smo saznali da je on taj, nije bilo nikoga nesrećnije­g od mene - seća se Pelegrino.

Muhamed je 2003. godine pronađen i uhapšen u Pakistanu. Pelegrino se nadao da će mu se suditi prema optužnici na kojoj je on radio. Ali onda je nestao. CIA ga je odvela na “crnu lokaciju” (tajni zatvor) gde su korišćene “poboljšane tehnike ispitivanj­a”. Muhameda su mučili vodom blizu “granice davljenja” 183 puta. Bio je podvrgnut rektalnoj rehidracij­i, stresnim položajima, nedostatku sna, prisilnoj golotinji i rečeno mu je da će mu deca biti ubijena.

U tom periodu je priznao umešanost u više zavera, ali se u izveštaju Senata objavljeno­m kasnije navodi da je veći deo podataka izmislio. Nakon što su 2006. godine u javnost procureli detalji “crnih mesta” CIA, “zatvorenic­i visoke važnosti”, poput Muhameda, preseljeni su u zaliv Gvantanamo. Zatim je došao vojni sud u Gvantanamu. Međutim, procedural­na kašnjenja, pogoršana pandemijom kovida zatvorila su bazu, pa je sve to postalo dugotrajni proces. Ove nedelje se održava još ročišta, ali kraj je daleko.n

Želeo sam da mu kažem da sam učestvovao u podizanju optužnice protiv njega devedeseti­h, rekao je Pelegrino

Napadi 11. septembra 2001. bili su niz od četiri koordinira­na teroristič­ka napada grupe Al Kaida na SAD, u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi

 ??  ?? Suđenje Muhamedu će potrajati
Suđenje Muhamedu će potrajati
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia