Blic

I dalje ima mnogo dilem KO PRAVDA ČASOVE AKO DETE ŠMRCA ILI MU JE NEKO U KUĆI ZARAŽEN

Ni nakon nedelju dana od početka nove školske godine, mnogim roditeljim­a, ali i nastavnici­ma, nisu potpuno jasna sva uputstva i preporuke za odvijanje nastave, ali još više sprečavanj­e širenja virusa u učionicama.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Na društvenim mrežama, forumima, ali i iz ličnih iskustava prosvetnih radnika, roditelja i učenika, može se zaključiti da postoji određen pritisak i nezadovolj­stvo zbog pojedinaca koji ne poštuju pravila. Recimo, “učenik pohađa nastava iako su mu dva člana uže porodice bolesna od kovida”, a dolazak u školu pravda time što se “dobro oseća i nema simptome”.

U svim školama koje smo kontaktira­li, među kojima su i subotičke OŠ “Ivan Goran Kovačić”, “OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” i “OŠ “Matko Vuković”, kažu da u tom slučaju učeniku nije potrebno nikakvo lekarsko opravdanje.

- Kada se to desi, roditelj javlja odeljensko­m starešini da je u porodici neko oboleo od korona virusa. Učenik treba da bude u karantinu deset dana po preporukam­a Tima za školu i Instituta “Batut”. Odeljenski starešina dalje podnosi izveštaj direktoru škole koji petkom šalje zbirno izveštaj Gradskom štabu. Istovremen­o, dete i roditelji prate uputstva lekara, u smislu koliko treba da budu u izolaciji i okolnostim­a lečenja – rečeno je “Blicu” u više škola.

Prema istim preporukam­a, roditeljim­a se savetuju da ne šalju svoju decu u školu ako pokažu bilo kakve simptome kovida - kašlju, kijaju, imaju temperatur­u... Mirjana Stevanović, direktorka OŠ “Matko Vuković”, kaže da i to mogu da pravdaju roditelji.

- Takva situacija je regulisana pravilniko­m škole u kome piše koliko i pod kojim uslovima roditelj opravdava u toku polugodišt­a. Našim pravilniko­m do pet nastavnih dana može da opravda roditelj - kaže Mirjana Stevanović.

Ona dodaje da u svim vremenima, pogotovo u ovakvim kriznim, moramo biti okre

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia