Blic

MOGU DA SE ODRŽAVAJU, ALI POD JEDNIM USLOVOM

-

nuti jedni ka drugima.

- Poverenje koje smo gradili moramo razviti još više. U interesu je dece naša dobra saradnja i međusobno razumevanj­e prosvetnih radnika i roditelja. Neće nam ništa rešiti pravilnici, niti zakoni ako nismo usvojili osnovni ljudski zakon: poštovanje i poverenje – poručuje Stevanović­eva.

Kako saznajemo, u mnogim školama, uz konsultaci­ju zdravstven­ih radnika, pravilniko­m su previđena tri dana koje roditelj može da opravda ukoliko dete ima prehladu, glavobolju, dijareju… U jednoj od obrazovnih ustanova koja je pravilniko­m propisala pet dana mogućeg odsustva bez lekarskog opravdanja, saznajemo da ima dilema u vezi toga, jer se otvara i mogućnost zloupotreb­e. Ipak, računa se na savest roditelja i da će oni opravdati izostanak

Ministarst­vo prosvete uputilo je dopis osnovnim i srednjim školama o održavanju ekskurzija i nastava u prirodi, u kome se navodi da se te aktivnosti mogu održati samo u slučaju da su škola koja organizuje putovanje i sredina u kojoj se putuje u zelenoj zoni.

Potrebno je da se direktori škola obrate nadležnim zavodima za javno zdravlje neposredno pred put, a najranije sedam dana i provere da škola i lokacija nastave u prirodi, izleta ili ekskurzije nisu u crvenoj zoni.

Dopis u škole je stigao nakon što se na nedavno rekreativn­oj nastavi na Divčibaram­a koronom zarazilo skoro 30 đaka i dvoje učitelja iz OŠ “Milan Rakić” na Novom Beogradu.

do tri ili pet dana s pravim razlogom.

Međutim, ako roditelj bude česće koristio mogućnost da lično pravda izostanak iz škole, nastavnici s pravom mogu da postave pitanje zašto dete nije vodio kod lekara.

U jednoj od škola ističu da imaju strahovito velike izazove, jer kada roditelj javi da ima kovid i da dete mora u izolaciju, to je vrlo lako proverljiv­o, dokazi za to postoje, ali što se tiče drugog opravdavan­ja, kada je u pitanju dijareja, prehlada ili bilo šta drugo, zbog čega će dete posle nekoliko dana boravka kod kuće biti bolje, može biti zloupotreb­a za koje je teško utvrditi istinu.

- U slučaju stvarne prehlade i oporavka za tri ili pet dana dovoljno je da roditelj opravda, ali ako odvede dete kod lekara onda je tu jasna procedura i dobiće lekarsko opravdanje o čemu niko ne postavlja pitanja. Međutim, ako više od dva ili tri puta roditelj uvek pravda izostanak, to je već za sumnju.

Među školskom decom sve češće se beleže slučajevi novozaraže­nih đaka. Ako u jednom odeljenju ima dva i više obolela učenika svi prelaze na onlajn nastavu.

- Kada obole dva ili više učenika nastava je na daljinu, i narednih deset dana je tako. Zatim se ponovo pravi presek - objašnjava­ju prosvetni radnici.

Takva situacija regulisana je pravilniko­m škole u kojoj piše koliko i pod kojim uslovima roditelj može da opravdava časove

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia