Blic

KO SU NAJVEĆI ZEMLJOPOSE­DNICI U SRBIJI 2021?

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Godinama unazad prva tri mesta na listi najvećih zemljopose­dnika u Srbiji držali su Petar Matijević, Miodrag Kostić i Miroslav Mišković. Sada je situacija izmenjena pa je u “top 3” ostao samo Matijević, a sa njim u ovom elitnom društvu, umesto dugogodišn­jih takmaca, su malo poznat Pančevac Miroslav Aleksa i mnogo poznatija “Al Dahra”.

To praktično znači da se odnos snaga na srpskim oranicama izmenio, a razlog za ovakvu rotaciju krije se u činjenici što su neki od njih, poput Kostića i njegove MK grupe, odlučili da deo svog zemljišta prodaju i novac ulože u modernizac­iju proizvodnj­e. Za razliku od njega, Pančevac Miroslav Aleksa odlučio je da zemlju kupuje, pa je zbog takve poslovne politike ušao u sam vrh srpskih veleposedn­ika. Doduše, on još uvek sa 20.000 hektara ne može da parira Petru Matijeviću, koji nakon kupovine većinskog paketa “Mitron grupe” iz Vrbasa sada obrađuje čak 40.000 hektara od kojih je čak 33.000 u njegovom vlasništvu.

Interesant­no je i da su pored Alekse i još neki manje poznati biznismeni odlučili da novac ulažu u zemljište, pa su se našli u samom vrhu po hektarima koje poseduju i obrađuju, ali oni još uvek ne mogu da pariraju “starim”, ali i “novim” igračima.

Ali, krenimo redom Prvo mesto pripada Petru

Matijeviću, koji je i vlasnik industrije mesa i grupacije koja ima oko 80 preduzeća. On je doskora obrađivao nešto više od 35.000 hektara poljoprivr­ednog zemljišta, od toga je u njegovom vlasništvu bilo 29.000 hektara. Nakon kupovine “Mitron grupe” iz Vrbasa, došao je u posed i poljoprivr­ednog gazdinstva “Sava Kovačević”, pa je postojeće površine uvećao za dodatnih 4.000 hektara, koje su pripadale ovom kombinatu. Tako sada obrađuje 40.000 hektara od kojih je 33.000 u njegovom vlasništvu.

Drugo mesto zauzeo je

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia