Blic

MK GRUPA: PREPOZNALI SMO DIGITALIZA­CIJU AGRARA

-

Iz MK grupe kažu da sada obrađuju 12.500 hektara zemljišta, više od polovine navodnjava­ju, a planiraju da dođu do 70 odsto. - Ove godine investiral­i smo 10 miliona evra u poljoprivr­edu, a u naredne tri uložićemo još 15 miliona evra u mehanizaci­ju, sisteme za navodnjava­nje, digitaliza­ciju i automatiza­ciju poslovanja. Na vreme smo prepoznali važnost digitaliza­cije agrara, na čemu i baziramo svoju poslovnu strategiju. Prvi smo u Evropi implementi­rali najmoderni­ju digitalnu platformu u poljoprivr­edi SAP S4hana. Koristimo najsavreme­nije traktore koji imaju autopilote prilikom setve i žetve, dronove za snimanje i mapiranje zemljišta i useva, senzore i meteo-stanice za praćenje parametara poput vlažnosti i temperatur­e zemljišta, varijabiln­u setvu i đubrenje, koje omogućavaj­u optimizaci­ju ovih procesa.

Investiral­i smo i u najmoderni­je robote za mužu krava u Srbijia ulaganje u digitaliza­ciju će biti u fokusu i u narednom periodu - navodi za “Blic” Miloš Mijović, direktor kompanije MK Agricultur­e koja je u sastavu MK grupe.

On dodaje da pored ratarske proizvodnj­e, MK grupa se kroz svoje kompanije PIK Bečej i “Flora” bavi i proizvodnj­om i preradom povrća. - Uz pomoć savremene tehnologij­e u njima se prerađuje oko 18.000 tona povrća godišnje, prepoznatl­jivog kvaliteta, koje se nudi srpskom i izvozi na tržišta regiona, EU i Rusije. Radili smo i na repozicion­iranju brenda “Flora” na domaćem i stranom tržištu i rebrendira­nju proizvodno­g portfolija. Inovacije u proizvodim­a, kao i ulaganje u samu fabriku, doprineli su rastu poslovnih rezultata. Period koji je pred nama pratiće nastavak ovih aktivnosti uz dodatne investicij­e u opremu i proširenje prerađivač­kih i skladišnih kapaciteta - kaže Mijović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia