Blic

Prva, 00.45 Šaptač konjim

Iskusni stručnjak će ugovor da potpiše u narednih desetak dana, a već u novembru ga očekuju kvalifikac­ije za SP.

- EKIPA “BLICA”

Eni Meklin dane provodi u redakciji, a s mužem Robertom i trinaestog­odišnjom ćerkom Grejs ponekad više razgovara preko telefona nego “oči u oči”. Jednog snežnog zimskog dana Grejs odlazi s prijatelji­com na jahanje nedaleko od njihove vikendice. Njen konj Pilgrim u jednom trenutku dospeva na prometnu ulicu pa na njih naleće veliki kamion. Uloge: Robert Redford, Kristin Skot Tomas, Sem Nil...

Igor Kokoškov više nije selektor Srbije, saznaje “Blic”. Njega će na tom mestu zameniti Svetislav Pešić, a ugovor će biti potpisan u prvoj polovini septembra. Pešića, s kojim je Jugoslavij­a poslednji put u Indijanapo­lisu 2002. godine bila prvak sveta, očekuju pune ruke posla ove jeseni.

“Orlovi” već u novembru igraju prvi prozor kvalifikac­ija za Svetsko prvenstvo. Oni prvo 25. novembra dočekuju Letoniju, a onda tri dana kasnije gostuju u Slovačkoj. U Grupi A igra još i Belgija, a tri najbolje reprezenta­cije obezbediće

Svetislav Pešić je prihvatio ponudu KSS da se vrati na čelo reprezenta­cije, koja mora da se plasira na Svetsko prvenstvo nakon što nas nije bilo u Tokiju

KOKOŠKOV NE BI NI MOGAO DA BUDE DA BUDE UZ EKIPU JER JE PRIHVATIO POMOĆNI TRENER U DALASU

plasman u poslednji krug kvalifikac­ija.

U svojoj trofejnoj karijeri Pešić je vodio reprezenta­ciju Jugoslavij­e i s njom je osvojio evropsku titulu 2001. u Turskoj i svetsku naredne godine u Indijanapo­lisu. To su poslednje zlatne medalje za naše košarkaše. Od značajniji­h rezultata treba izdvojiti osvajanje Evrolige sa Barselonom 2003. i Evrokupa 2007. sa Đironom.

Kokoškov se sa “orlovima” praktično oprostio porazom od Italije u Beogradu u kvalifikac­ijama za Olimpijske igre u Atini. Već tada je bilo jasno da Savez neće da produži saradnju sa mladim stručnjako­m kome nije pošlo za rukom da u istom trenutku radi dva posla, kao selektor Srbije i trener Fenerbahče­a.

Njegovu situaciju dodatno je otežala odluka da napusti turski klub i prihvati ponudu Dalas Meveriksa da bude pomoćnik treneru Džejsonu Kidu. To znači da on ne bi mogao da vodi reprezenta­ciju na startu kvalifikac­ija za SP, kada će “orlovi” biti oslabljeni neigranjem košakaša iz Evrolige i NBA.

Zato je ovo i pravi trenutak da se na veliku scenu vrati Svetislav Pešić, koji ima znanje i iskustvo da brzo napravi dobar rezultat. Već mu je 71 godina, ali radom u Barseloni u kojoj je imao poslednji angažman još jednom je potvrdio koliko poznaje košarku. A sada bi mu jedan od zadataka bio i da nešto od tog znanja prenese na mlađe.

Pored Pešića, u KSS su razmišljal­i i o Aleksandru Đorđeviću, ali je on, nakon što je napustio Virtus, seo na klupu Fenerbahče­a oslobođenu odlaskom Kokoškova.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia