Blic

TOTENHEM PLANIRA DA KAZNI BEGUNCE

„Za kratko vreme probao sam da objasnim igračima šta tačno želim. Ne pričam mnogo, već se koncentriš­em na bitne stvari i drago mi je da su prihvatili moju filozofiju“, poručio je selektor „orlova“.

- EKIPA “BLICA”

Totenhem će da kazni svoje fudbalere Đovanija Lo Selsa i Kristijana Romera pošto su se bez dozvole odazvali pozivu u reprezenta­ciju Argentine. Kako je preneo Skaj, Lo Selso i Romero će biti novčano kažnjeni jer su se priključil­i reprezenta­ciji za utakmice protiv Venecuele i Brazila, protivno želji kuba.

Uz njih dvojicu, iz Premijer lige u reprezenta­ciju Argentine otišla su i dvojica igrača Aston Vile Emilijano Martines i Emilijano Buendija, ali su oni imali dozvolu birmingems­kog kluba.

Pre nešto manje od deset meseci, Srbija se penalima sa Škotskom oprostila od Evropskog prvenstva. Te kišne jesenje večeri reprezenta­cija je ličila na brod bez kapetana spreman da ošine o obalu i tu čeka da istrune. Tadašnji selektor Ljubiša Tumbaković je za neuspeh okrivio sve osim sebe. Rekao je da “Tadić, Mitrović i Milinković Savić ne mogu da igraju zajedno”, kao i da “orlovi” nemaju lidera.

- Potvrdilo se još jednom da Tadić, Milinković Savić i Mitrović, zbog sličnog načina otkrivanja i kretanja, ne mogu da igraju u ovom sistemu zajedno.

Reprezenta­cija Srbije lako pobeđuje objektivno slabije protivnike. Ne pronalazi, međutim, način da pobedi ekipe iz vrha svetskog fudbala, ili utakmice koje sa sobom nose veliki ulog - sumirao je Tumbaković. Selektor je tada samo donosio zaključke, bez pokušaja da bilo šta promeni. A, mogao je. Jer, razlike između njegovog sastava i pobedničko­g kog sada

MITROVIĆ JE NA ČETIRI MEČA KVALIFIKAC­IJA POSTIGAO SEDAM GOLOVA, DOK JE TADIĆ IMAO ČETIRI ASISTENCIJ­E

predvodi Dragan Stojković su samo kozmetičke. Ako uporedimo mečeve sa Škotskom i sa Luksemburg­om svi glavni igrači su i dalje tu. Čak i oni koji ne mogu zajedno... izgleda da mogu.

Pa, šta je to Piksi uradio što Tumbaković nije mogao? Utisak je da je najveći problem na relaciji teren-klupa bila komunikaci­ja, o čemu je pričao i selektor Stojković uoči sinoć odigranog meča sa Republikom Irskom u kvalifikac­ijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine.

- Za kratko vreme koje smo proveli zajedno, probao sam da objasnim igračima šta tačno želim. Ne pričam mnogo, već se koncentriš­em na bitne stvari i drago mi je da su prihvatili moju filozofiju i da ispunjavaj­u ono što tražim od njih. Iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje, što i jeste cilj. Želimo da igramo lep fudbal i pobeđujemo. Za mene nije bitno samo da se pobedi, već i način na koji se to radi - rekao je

Stojković.

Bez obzira na ishod duela u Dablinu, pred “orlovima” je dugačak put od Mondijala.

- Nije trenutak da pričamo da li sam ja zadovoljan ili nisam. Bitno je da su naši navijači zadovoljni jer pobeđujemo i igramo dobro. Važno mi je da odigramo dobro, a ako je protivnik bolji, onda nema za čime da žalimo. Naš cilj je da pobedimo svaku utakmicu. To sam i rekao igračima kada smo se prvi put okupili u martu. Želim da igramo napadački i ovde smo došli da pružimo takvu partiju i probamo da osvojimo tri boda. Da bismo otišli u Katar, moramo da pobeđujemo. Čekaju nas teške utakmice, ali potrudićem­o se da budemo najbolji što možemo. ne smemo da čekamo na grešku protivnika. Moramo sami da dođemo do pobede.

Dolazak Stojkovića probudio je “trojku” koju je Tumbaković indirektno okrivio za neuspeh u baražu za EP. Na četiri meča, Mitrović je postigao sedam golova, Tadić je upisao četiri asistencij­e, a Sergej dve.

- Nema dileme da je Mitrović kvalitetan igrač, kalibar za Premijer ligu, veliki profesiona­lac koji jako mnogo radi za tim. Mi se trudimo da igramo napadački i atraktivno i to je nešto što voli svaki napadač, ne samo Mitrović. Ne znam kako stvari funkcioniš­u u Fulamu, ali mislim da se njemu mnogo sviđa stil koji igra Srbija i da se oseća prijatno kada nastupa za nacionalni tim - zaključio je Stojković.

“Orlove” do kraja očekuju još tri meča - 9. oktobra gostujemo Luksemburg­u, dok 12. oktobra u Beogradu dočekujemo Azerbejdža­n. Meč nad mečevima igra se 14. novembra u Lisabonu.

n

„Orlovi“će prvi meč nokaut faze da odigraju u nedelju, u Gdanjsku, a rival će biti jedna od selekcija iz C grupe.

KAPITEN ODBOJKAŠKE REPREZENTA­CIJE Srbije Nemanja Petrić iz Poljske je doputovao u Beograd, gde će narednih nekoliko dana da bude na terapijama. Petrić je lakše povređen i nije ga bilo u timu za poslednja dva meča u grupnoj fazi, sa Portugalij­om i Grčkom. Odbojkaški savez Srbije kaže da je selektor Slobodan Kovač odlučio da je za Petrića bolje da u Beogradu dobije potrebnu pomoć, nego da ostane u Krakovu. Odluka je doneta u dogovoru sa lekarskim timom reprezenta­cije Srbije, a o svemu su obavešteni i delegati CEV na prvenstvu Evrope.

Petrić bi u Poljsku trebalo da se vrati u subotu, kako bi bio spreman za nedelju kada “orlovi” igraju meč osmine finala.

- U pitanju je povreda mišića, tačnije nategnuće. Da se povreda ne bi pogoršala, dogovorili smo se da na terapije idem u Beogradu. Želim da budem spreman za sledeću rundu i da ostanem uz tim do kraja Evropskog prvnenstva - rekao je Petrić.

Slično razmišlja i selektor Kovač, koji je uveren da će ekipa ponovo da bude na okupu.

- Nemanja dobio udarac, to mu nije predstavlj­alo problem dok nismo došli ovde. Otišao je na terapiju, vraća se brzo. Sa njim je potpuno drugačija atmosfera i drugačija je cela ekipa - dodao je Slobodan Kovač.

Kao što je poznato, Srbija na Evropskom prvesntvu brani zlato osvojeno pre dve godine u Parizu, kada smo bili bolji od Slovenaca. U grupnoj fazi, u Krakovu, postigli smo, možemo da kažemo, očekivane rezultate. Pobeđeni su svi rivali koji su po rejtingu slabiji od nas, dok je jedini poraz upisan protiv favorizova­nog domaćina, Poljske. “Orlovi” su imali 2:1, ali su Poljaci, nošeni podrškom više od 12 hiljada navijača, uspeli da preokrenu rezultat, slave i obezbede prvo mesto u grupi.

Srbija će najverovat­nije u osminu finala sa druge pozicije, a to znači da ćemo u nedelju igrati sa trećeplasi­ranim timom iz C grupe. Situacija u grupi koja se igra u Tampereu je neizvesna i dva dana pre kraja teško je pretpostav­iti ko će nam biti rival u najvažnije­m meču na turniru. Na osnovu trenutne situacije, to mogu da budu Turska ili Rusija.

Nemanja Petrić ima problem sa povredom mišića i zato je u dogovoru sa doktorima i selektorom Kovačom stigao u Beograd na terapije. U Poljsku bi trebalo da se vrati u subotu

n

 ??  ?? sergej milinković savić se preporodio dolaskom dragana stojkovića na mesto selektora srbije
sergej milinković savić se preporodio dolaskom dragana stojkovića na mesto selektora srbije
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia