Blic

Grizman kao bumbar, za gol 1,3 miliona evra

Francuz je napustio „Nou kamp“sa 46,5 miliona evra u džepu, Nejmaru 540.000 evra mesečno samo da se nasmeje navijačima pre i posle utakmice.

- A. Pijevac

AKO NEKOM JOŠ nije jasno zašto je Barselona finansijsk­i uništena i zašto Leo Mesi nosi dres Pari Sen Žermena neka pročita detalje iz ugovora koji je Antoan Grizman potpisao sa Kataloncim­a. Francuz je 2019. na “Nou kamp” stigao iz madridskog Atletika za 120 miliona evra, ali to je bio samo vrh ledenog brega.

Naime, Grizman je za dve sezone zaradio 46,5 miliona evra. U ugovoru je pisalo da će prve godine dobiti 17 miliona evra, kao i svake naredne povišicu od milion evra.

Pored osnovne plate, francuski fudbaler je imao dodatne bonuse. Po potpisu ugovora dobio je pet miliona evra, a u svakoj sezoni s minimalno 60 odsto utakmica za klub imao bi zagarantov­anih još 2,5 miliona. I to nije sve. Plasman u osminu finala Lige šampiona donosio mu je pola miliona evra, a svaka naredna stepenica u ovom takmičenju još dodatno “milionče”.

Za trijumf u La Ligi imao je 1,5 miliona evra, a za eventualno osvajanje trostruke krune u jednoj sezoni, dobio bi četiri miliona.

Kada se zbroje svi bonusi i godišnja plata iz prve dve sezone, Grizman je zaradio 46.5 miliona eura. U preostale tri sezone, imao je sigurnih 60 miliona, a maksimalni iznos koji je mogao da zaradi do kraja ugovora u sezoni 2023/24. iznosio je 114,5 milijuna evra. Onda je sasvim jasno zašto ga je Barselona poslala na pozajmicu u Atletiko Madrid jer je katalonski div je problemima koje će rešavati narednih nekoliko godina.

Grizmanov ugovor je slika i prilika besmislene situacije u kojoj se nalazi fudbal, koja će najpopular­niji sport da dovede do propasti. Samo je pitanje kada će se to i dogoditi. Ako Grizmanovu platu podelimo sa učinkom, ispada da je za svaki

DŽEPmeč (102 utakmice) dobijao oko 450.000 evra, dok gol (postigao je 35 golova) vredi neverovatn­a 1,3 miliona evra. A to je samo Grizman!

Šta mislite koliko je Pari Sen Žermen do sada potrošio na Nejmara kog su “sveci” potpisali 3. avgusta 2017. godine? Verovali ili ne, skoro pola milijarde evra! Tačnije, Brazilac ih je koštao 489.228.117 evra. Ugovor koji su sklopili pre četiri godine Brazilcu donosi neverovatn­ih 43.334,400 evra po sezoni. Šesta sezona, koja mu po ugovoru sleduje kao opcija, ako je Nejmar prihvati, obezbediće mu veću ukupnu sumu na kraju - 50.556,117. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni da je transfer koštao rekordnih 222 miliona evra.

Međutim, ni to nije sve. Nejmaru svakog mesec na račun leže i 541.680 evra koje dobija, pazite sada, zato što je “ljubazan, tačan i dostupan navijačima”. Klauzula u stilu “Lepa Brena za četiri osobe” od Brazilca zahteva da ljubazno pozdravi gledaoce pre i posle svake utakmice, kao i da izbegava negativne komentare na račun igre i kluba. Ko ne bi voleo da za dva-tri osmeha dobije pola miliona evra mesečno?!

Grizman kaže da je srećan što se vratio u Atletiko, ali je morao da pristane da prima upola manje nego u Barseloni.

n

nezaustavl­jiv za portugalce

pokušamo svi zajedno da im jesenje i zimske tmurne dane obojimo najvedriji­m bojama.

U proteklih godinu i po dana, koliko živimo u „novoj normalnost­i“, manje se srećemo, ali u isto vreme, ona je u nama probudila više empatije. Čini se da smo spremniji da pomognemo. Da pružimo ruku drugima. Zato je ova akcija prava šansa da pokažemo da zajedno možemo sve. Čak i onda kada živimo u pandemiji. Ona ne može da bude jača od nas.

Sportisti su u Tokiju osvojili devet medalja, oborili su rekord po broju osvojenih odličja na najvećoj sportskoj smotri. Dali su sve od sebe da budu najbolji, da se upišu među besmrtne. Ali njima osmeh na licu ne izazivaju samo medalje i odlični rezultati, osmehe na njihovom licu izaziva i kada usreće nekoga. Kada ispune nečiju želju da se fotografiš­u zajedno, kada daju nekome autogram, kada nekom detetu poklone nešto od svoje opreme. U takvim situacijam­a, uvek svi isto kažu:

-Drago mi je da mogu da usrećim nekoga.

Zbog toga su se i pridružili ovoj akciji. Imaju veru da mogu da pomognu. Da mogu da budu okidač za lanac dobrih dela, koja će se, svi se nadamo, početkom ove jeseni desiti. A vi pored toga što će nam vaše učešće u licitaciji značiti puno, imate šansu da usrećite sebe. Zamislite koliko ste privilegov­ani ukoliko bi Dejanov dres završio u vašem vlasništvu. Ili zastavica sa potpisima Majstorovi­ća, Dušana Domovića Buluta, Aleksandra Ratkova i Mihaila Vasića.

Taj drim tim je ponosan na sve medalje koje su osvojili, ali još su momci ponosniji na dobra dela koja čine.

Budite i vi ponosni na sebe! Licitirajt­e i pobedite! Obezbedite sebi uspomenu za ceo život i što je još važnije – pomozite! Dobra dela su ove jeseni u modi.

Velika humanitarn­a akcija je počela u ponedeljak i traje do 11. septembar. Novac će bitu uplaćen deci u Zvečanskoj.

nKapitensk­a zastava „Olimpijski tim Srbije Tokio 2020“sa potpisom Novaka Đokovića koju poklanjaju kapiteni naših timova kapitenu protivničk­og tima pre početka utakmice

Bela majica iz Olimpijske kolekcije 4F Srbija sa potpisima osvajača medalja u individual­nim sportovima (Milica Mandić zlato, Jovana Preković - zlato, Damir Mikec - srebro, Milenko Sebić - bronza, Tijana Bogdanović - bronza, Zurabi Datunašvil­i - bronza,

Mala zastava Srbije, koju su olimpijci nosili na svečanom otvaranju OI u Tokiju, sa potpisima odbojkašic­a - osvajačica bronzane medalje

 ??  ?? nejmar je za četiri godine psž koštao 489 miliona evra
nejmar je za četiri godine psž koštao 489 miliona evra
 ??  ??
 ??  ?? krsmanović je bio
krsmanović je bio
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia