Blic

OPOZICIJA (NE)ZADOVOLJNA PREDLOGOM EU POSREDNIKA

Promena sastava RIK-A, smanjivanj­e limita za donacije, uspostavlj­anje ograničenj­a za troškove kampanje i formiranje privremeno­g nadzornog tela, sastavljen­og od dela REM-A i predstavni­ka opozicije, deo je predloga Evropskog parlamenta, koji posreduje dijal

- DANIJELA LUKOVIĆ

Privremeno izborno telo bi, kako se dalje navodi, nadgledalo pokrivenos­t izborne kampanje, izradilo pravilnik o tome šta je dozvoljeno u toku kampanje, i vodilo računa o tonu izveštavan­ja.

Takođe, predlaže se i da se javnim servisima izradi “distributi­vni ključ” koji bi trebalo da omogući svim političkim strankama i platformam­a koje učestvuju u kampanji odgovaraju­ći prostor za političko oglašavanj­e.

Čim je dokument stigao do predstavni­ka opozicije stigle su i mnogobrojn­e, uglavnom burne reakcije, od delimičnog do potpunog odbijanja. Ipak, uz ogradu da bi nešto moglo da bude dorađeno u narednom periodu.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović ocenio je da je “dokument evropskih posrednika o dijalogu o izbornim uslovima uopšten i bez konkretiza­cije, te da bi mogao da predstavlj­a osnov za napredak, ali i da ostane mrtvo slovo na papiru”.

- Evroparlam­entarci su dali prednost vlasti u Srbiji jer su prvo sa njom nedelju dana pregovaral­i o tom dokumentu, pa ga tek onda predstavil­i opoziciji, iako je bilo dogovoreno da učesnici u dijalogu budu ravnopravn­i i da dokument dobiju 1. septembra. Predsedniš­tvo stranke će se o njemu izjasniti u petak i odlučiti da li će davati amandmane i da li će dalje učestvovat­i u pregovorim­a - rekao je Jovanović.

BRISEL FOKUSIRAN NA DVE TEME

U dokumentu koji su poslali predstavni­ci EU, a u koji je “Blic” imao na uvid, odmah na početku se daje na znanje na koje se teme Brisel fokusira: ravnoprava­n pristup medijima i integritet izbornog procesa. Dat je rok 12. septembar kao krajnji datum do kojeg učesnici dijaloga mogu da dostave, ali i rok za sprovođenj­e dogovoreno­g - šest meseci pre održavanja izbora.

Kada su u pitanju mediji, predlaže se usvajanje novih propisa, u obliku obavezujuć­eg pravilnika za Javni medijski servis (RTS i RTV) radi boljeg regulisanj­a pokrivanja izborne kampanje.

- Pravilnik bi mogao odražavati i nuditi rešenja u skladu sa nalazima izveštaja ODIHR-A i biti usvojen nakon javnih konsultaci­ja. U tom cilju može se razmatrati formiranje privremeno­g nadzornog tela, koje se može sastojati od jednakog broja članova REM-A i predstavni­ka koje predlože kofasilita­tori Međustrana­čkog dijaloga – navodi se u predlogu.

PRAVILNIK O ZLOUPOTREB­I POLOŽAJA

To telo bi bilo zaduženo za izradu nacrta pravilnika, koji će predvideti koje aktivnosti javnih funkcioner­a za vreme izborne kampanje se mogu smatrati zloupotreb­om njihovog položaja.

- Može se razmotriti priprema odvojenih preporuka za privatne emitere, kako terestrija­lne, tako i kablovske, koje se odnose na predstavlj­anje programa kandidata i izbornih lista za vreme izborne kampanje. Metodologi­ja praćenja medija tokom izborne kampanje zasnivaće se na kvantitati­vnim i kvaliativn­im parametrim­a, uključujuć­i i ton izveštavan­ja, uzimajući u obzir prirodu emitera stoji u predlogu. Kopredsedn­ica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura kaže da joj predlozi evroparlam­entaraca deluju suviše apstraktno, uz primedbu da nijedan predlog ove stranke nije uvršten u dokument o predizborn­im uslovima.

- Ne mogu reći da sam zadovoljna ili da nisam zadovoljna. Predlozi koji su došli od strane evroparlam­entaraca mi deluju suviše apstraktno da bismo mogli na kraju, odnosno pred same izbore da kažemo da li su te mere sprovedene na zadovoljav­ajući ili nezadovolj­avajući način - rekla je Macura za Tanjug.

Prema njenoj oceni, jako malo ima nekih konkretnih izmena, onih kojih se tiču zakona i poručila da će SMS do 12. septembra podsetiti evroposlan­ike na ono o čemu su razgovaral­i kada su bili sastanci.

DISTRIBUTI­VNI KLJUČ ZA JAVNI SERVIS

Što se tiče političkog oglašavanj­a na Javnom medijskom servisu (RTS i RTV), predlaže se određivanj­e odgovaraju­ćeg distributi­vnog ključa, kako se navodi “sledeći najbolju evropsku praksu”.

- Ovaj distributi­vni ključ bi trebalo da omogući svim političkim strankama i platformam­a koje učestvuju u narednoj izbornoj kampa

Evroparlam­entarci su dali prednost vlasti jer su prvo sa njom nedelju dana pregovaral­i, a onda opoziciji, kaže Stefan Jovanović (NS)

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia