Blic

Tretiraju ključne stvari, ali...

Premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić potpisali su u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstv­u između dve zemlje.

-

“Radni dokument o izbornim uslovima koji smo dobili od delegacije Evropskog parlamenta tretira određena ključna pitanja poboljšanj­a izbornog procesa koja su izostala u predlogu Sporazuma između vlasti i opozicije o unapređenj­u uslova za održavanje izbora, koji smo nedavno dobili od vlasti na međustrana­čkom dijalogu bez stranih posrednika u Narodnoj skupštini”, rekao je za Nova.rs Boško Obradović, lider Dveri.

To su kako je rekao pitanja rada REM-A, ravnopravn­og tretmana svih izbornih učesnika u medijima, pritisaka na birače, funkcioner­ske kampanje...

- Međutim, problem je što i evroparlam­entarci ne idu u konkretiza­ciju svih ovih pitanja već mnoga od njih ostavljaju nedefinisa­nim, odnosno predlažu dalju razradu u nastavku dijaloga prilikom njihovog sledećeg dolaska u Beograd 17. i 18. septembra rekao je Obradović.

nji odgovaraju­ći prostor za političko oglašavanj­e. Javni medijski servis će putem održivih mehanizama osigurati da se pluralizam mišljenja na odgovaraju­ći način odražava u njegovim programima. U tom kontekstu, predstavni­cima opozicije treba dati dovoljno vremena da iznesu svoje stavove i mišljenje o informativ­nim emisijama, a posebno u vezi

sa stavovima vlade - navodi se u dokumentu.

Kada je u pitanju integritet izbornog procesa, u predlogu se konstatuje da je “kamen temeljac demokratsk­ih sistema” i predlaže se privremena promena sastava RIK-A.

- S obzirom na neuobičaje­nu situaciju stvorenu bojkotom izbora određenih stranaka i platformi na poslednjim parlamenta­rnim izborima 2020. za naredne izbore bi trebalo razmotriti nalaženje odgovaraju­ćeg rešenja da se privremeno promeni sastav RIK-A, kako bi se povećalo poverenje u izborni proces. Zbog toga bi za vreme naredne izborne kampanje mogli da se imenuju dodatni privremeni članovi RIK-A koji nisu predstavni­ci poslanički­h grupa u Narodnoj skupštini, a koje bi odredio Međustrana­čki dijalog – jedan je od predloga.

BIRAČKI SPISKOVI, DONACIJE, TROŠKOVI KAMPANJE

Konstatuje se da treba osigurati da odgovorni organi imaju efikasne procedure i mere za sprečavanj­e i, ukoliko je potrebno, “temeljnu istragu neprimeren­og pritiska na birače, uključujuć­i zaposlene u državnim institucij­ama ili institucij­ama i preduzećim­a povezanim sa državom”.

- U tom kontekstu, nadležni organi bi trebalo da obezbede potpunu zaštitu potencijal­nim uzbunjivač­ima, kako je predviđeno relevantni­m zakonom. Podaci o upisu birača treba da se objavljuju periodično. Zabrinutos­t oko tačnosti biračkih spiskova mogla bi se otkloniti i blagovreme­nom revizijom. Birački spiskovi bi trebalo da budu dostupni javnosti - predlaže EP.

Takođe, predviđena je i obuka stalnog i proširenog sastava biračkih odbora, kako bi se “procedure na dan izbora sprovele ispravno i efikasno, uključujuć­i prebrojava­nje glasova, kontrolu rezultata, popunjavan­je zapisnika i izbornih rezultata na biračkim mestima, kao i njihovo brzo objavljiva­nje”.

- Trebalo bi da se smanji limit za donacije, ali i razmotriti i uspostavlj­anje ograničenj­a za troškove kampanje.

U ime EU u dijalogu učestvuju sadašnji i bivši evropski poslanici Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, Eduard Kukan i Knut Falkenštaj­n, deo opozicije i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Druga runda dijaloga, na kojoj će biti reči o poslatom predlogu, biće održan 17. i 18. septembra, kada predstavni­ci EU dolaze u Beograd.

nVIKTOR ORBAN JE poručio da je Mađarska u potpunosti privržena evropskim integracij­ama Srbije, jer dok Srbija ne postane deo bezbednosn­e strukture i arhitektur­te EU, nije moguće garantovat­i bezbednost celog kontinenta.

- Mnogo sam razmišljao o tome kako bih mogao sažeto da prenesem o čemu se razgovaral­o na sastanku, i mislim da je najbolje da kažem da su se dve zemlje saglasile da obnove centralnu Evropu. Trenutno, nije dovoljno samo da obnovimo centralnu Evropu, nego moramo i da je zaštitimo, da garantujem­o bezbednost centralne Evrope - rekao je Orban i dodao “da je jasno da migranti ne žele da žive ni u Srbiji, ni u Mađarskoj, već žele u zapadnoevr­opske zemlje”.

Osim sporazuma koji su potpisali Brnabić i Orban, i resorni ministri potpisali su prateće memorandum­e o saradnji u oblastima privrede, poljoprivr­ede, diplomatsk­ih odnosa, policije - vršenje mešovitih graničnih patrola, evropskih integracij­a - stručne pomoći za pristupne pregovore, kao i za razvoj brzih putničkih vozova od Beograda do Budimpešte.

Premijerka Ana Brnabić je ponovila da “Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracij­ama i da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije, te da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra”.

Brnabićeva je posle zajedničke sednice dve vlade i potpisivan­ja sporazuma, zahvalila na gostoprims­tvu i velikoj časti i naglasila da Srbija ni sa jednom zemljom nije do sada održala šest zajednički­h sednica dve vlade kao što je to slučaj sa Madjarskom.

- Postignut je čitav niz zajednički­h uspeha, a pre svega želim da zahvalim na političkoj podršci evropskim integracij­ama - naglasila je premijerka.

n

 ??  ?? Premijeri Srbije i mađarske, ana brnabić i Viktor orban
Premijeri Srbije i mađarske, ana brnabić i Viktor orban
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia